QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3428|回復: 7

[純水無大礙] America美國~英文來源同廣東話有關!!

america美國~英文來源 話說當年哥倫布發現美洲大陸時有一個中國廣東人同佢地一起,係果日早上全船 人仲訓緊既時候,個中國人出左甲板吹風喎,點知佢見到陸地呀,佢就好大聲咁 話:'啊~咩黎嫁!!'之後哥倫布就用左america(啊~咩黎嫁)做左美國個英文名了 ( >____<" 笑話一則_) em3:

Re:America美國~英文來源同廣東話有關!!

有异曲同工之妙嘅一则传说中嘅典故:话说当年葡萄牙殖民者最初登陆澳门时,用葡国话问当地渔民:“呢度叫乜嘢地名啊?”,但当地渔民跟本就唔听得懂葡国话,于是用粤语粗口反问道:“乜鸠?”(意思是“你说什么?[带有粗口色彩的反问]”),葡萄牙殖民者以为渔民已经回答了其问题,此处地名就叫做“乜鸠”(后来也有人称澳门为“马交”,读音与“乜鸠”有点近似),所以澳门也就从此被称做“mucau”。

香港都系:原叫香江,后被一充作导游的0旦家妹向英国佬介绍叫作“hongkong”。

kathy在2005-08-29 17:38:05說道:[br]america美國~英文來源 話說當年哥倫布發現美洲大陸時有一個中國廣東人同佢地一起,係果日早上全船 人仲訓緊既時候,個中國人出左甲板吹風喎,點知佢見到陸地呀,佢就好大聲咁 話:''啊~咩黎嫁!!''之後哥倫布就用左america(啊~咩黎嫁)做左美國個英文名了 ( >____<" 笑話一則_) em3:
幾搞嘢喎~~~

samkong在2005-08-30 01:23:55說道:[br]有异曲同工之妙嘅一则传说中嘅典故:话说当年葡萄牙殖民者最初登陆澳门时,用葡国话问当地渔民:“呢度叫乜嘢地名啊?”,但当地渔民跟本就唔听得懂葡国话,于是用粤语粗口反问道:“乜鸠?”(意思是“你说什么?[带有粗口色彩的反问]”),葡萄牙殖民者以为渔民已经回答了其问题,此处地名就叫做“乜鸠”(后来也有人称澳门为“马交”,读音与“乜鸠”有点近似),所以澳门也就从此被称做“mucau”。
哈哈,突然諗起英文嘅粵語譯音好得意。 好似stephy=屎塔肥。 馬交呢個譯音好搞笑~~~

samkong在2005-08-30 01:23:55說道:[br]有异曲同工之妙嘅一则传说中嘅典故:话说当年葡萄牙殖民者最初登陆澳门时,用葡国话问当地渔民:“呢度叫乜嘢地名啊?”,但当地渔民跟本就唔听得懂葡国话,于是用粤语粗口反问道:“乜鸠?”(意思是“你说什么?[带有粗口色彩的反问]”),葡萄牙殖民者以为渔民已经回答了其问题,此处地名就叫做“乜鸠”(后来也有人称澳门为“马交”,读音与“乜鸠”有点近似),所以澳门也就从此被称做“mucau”。
我相信呢個傳說係真嘅。99年澳門回歸嗰陣,葡國總統同總督喺用葡語接受採訪同發表講話嘅時候開口埋口都係「乜鸠」而唔係英語中嘅「马交」。

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇「廣東話」,又何來「America美國~英文來源同廣東話有關」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

原帖由 Kathy 於 2005-8-30 01:38 發表 america美國~英文來源 話說當年哥倫布發現美洲大陸時有一個中國廣東人同佢地一起,係果日早上全船人仲訓緊既時候,個中國人出左甲板吹風喎,點知佢見到陸地呀,佢就好大聲咁話:'啊~咩黎嫁!!'之後哥倫布就用左america( ...
話唔埋真有其事喔~~!