QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3288|回復: 5

[衣食住行] 姜撞奶的做法

感謝<蘇good>...讓我睇到左姜撞奶的做法,系我最中意吃的甜品之一,妳地一定無睇呢個節目啦,等我翻述出來,等大家都可以自己整,5使系出面吃d太多糖,又5够姜汁的,最重要系,即刻整即刻吃,非常新鮮
      材料:维記高鈣低脂牛奶(一定要用呢種,因爲全脂奶太濃了)
            姜汁
            砂糖

做法:首先,將2碗牛奶倒入奶煲用慢火住一陣,記住一定要慢火,5好將据煮到滾出來,煮一陣之後,加入砂糖,用另外一個空奶煲將d奶倒過去,再倒翻過來,重複10次,再將2匙更的姜汁(如果中意辣d可以加多),放系碗度,將牛奶倒過去,然後用匙更將面上的泡泡輕輕刮走,之後等凝固....就ok啦!

注意:维記高鈣低脂牛奶系jusco有得賣,系天河城負一城,中華廣場2樓有jusco
見妳講薑汁撞奶,我睇錯咗你個名做雲呢拿。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2008-12-2 12:41 發表 見妳講薑汁撞奶,我睇錯咗你個名做雲呢拿。

乜姜撞奶都有雲呢拿味嘅咩?

原帖由 雲妮莎 於 2008-12-2 10:50 發表 感謝<蘇good>...讓我睇到左姜撞奶的做法,系我最中意吃的甜品之一,妳地一定無睇呢個節目啦,等我翻述出來,等大家都可以自己整,5使系出面吃d太多糖,又5够姜汁的,最重要系,即刻整即刻吃,非常新鮮
      材料:维記高鈣低脂牛奶(一定要用呢種,因爲全脂奶太濃了)
            姜汁
            砂糖

做法:首先,將2碗牛奶倒入奶煲用慢火住一陣,記住一定要慢火,5好將据煮到滾出來,煮一陣之後,加入砂糖,用另外一個空奶煲將d奶倒過去,再倒翻過來,重複10次,再將2匙更的姜汁(如果中意辣d可以加多),放系碗度,將牛奶倒過去,然後用匙更將面上的泡泡輕輕刮走,之後等凝固....就ok啦!

注意:维記高鈣低脂牛奶系jusco有得賣,系天河城負一城,中華廣場2樓有jusco

至烦就系呢十嘢!

撞人奶唔知會點???

畀你哋噉法,边有人敢发帖?

↑

请厾入呢个网址查询!