QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4570|回復: 14

[正字本字] 究竟你哋支持用“边度”定系“边道”?-highyun移-

希望各位踊跃投票,并发表吓你嘅意见啦。

Re:究竟你哋支持用“边度”定系“边道”?

另一观点:边到? 源:到处,边处?

你哋要講埋點解支持你認爲啱嘅嗰個詞先得㗎!

支持"边度" 约定俗成嘅词,考到本义都冇人会改

「度」字畀我感覺就係指某一目的地,比如程度:指達到嘅境界,聯想起上嚟好似比較合理啲,「邊道」好似問「邊條道上」(我諗得比較白啲),又好似都啱,不過佢同「度」好似一個指點一個指面噉,好似冇咁明确.......(以上都係我自己諗嘅) 不過講咗咁多嘢其實我習慣咗用「邊度」,未搞清楚前我都係支持「邊度」

在本人乡里“度”与"道”读法不一样的。 度 du6 道 dou6 好明显我们要表示那里的时候读“嗰度du6"。 所以我们习惯用边度。况且香港人及字典里都使用边度,所以支持边度为正规写法。

telei在2005-08-28 17:43:14說道:[br]在本人乡里“度”与"道”读法不一样的。 度 du6 道 dou6 好明显我们要表示那里的时候读“嗰度du6"。 所以我们习惯用边度。况且香港人及字典里都使用边度,所以支持边度为正规写法。
我绝对相信梧州话入面,有部分语音同词汇系古代粤语嘅遗留 support!

我未有發現周圍啲同學,朋友當中有使用"邊道"嘅.

我用"边度". 未见过"边道".

我支持{邊度}多d~~ 因為我見過香港呢邊d人,絕大部份都係寫{邊(度)}既

有咩唔同。一样啫

支持「邊度」。重未有第種有說服力嘅寫法﹐所以遵守約定俗成。

我哋支持"边度"从来都冇人话"边道"我觉得边度喺指地方,但係边道我就唔知咗 em19:

telei在2005-08-28 17:43:14說道:[br]在本人乡里“度”与"道”读法不一样的。 度 du6 道 dou6 好明显我们要表示那里的时候读“嗰度du6"。 所以我们习惯用边度。况且香港人及字典里都使用边度,所以支持边度为正规写法。
講得好啱,梧州話及其他週邊附近嘅話呢點同普語一樣,u同ou分得好清,所以有理由肯定支持“度”,音肯定係呢個音,至於本字就尚未考究,按約定俗成即可。估唔到噉都有構成異議嘅可能而成爲投票對象喎。。。

绝对支持「邊度」啦!师傅我来啦,注册左几次,都登陆唔到,好惨啊~