QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3876|回復: 5

好耐冇睇过噉好嘅电影啦!

自从大陆各大名导开始强奸名著同重拍名片之后,我就已经好耐冇再注意国产电影,甚至连台湾嘅电影都少睇嘞。今晚冇意中睇到亚视放<海角7号>嘅制作特辑,于是记起,我早已经下载咗咦部电影,但一直未睇。

一口气睇完两个钟嘅电影,好感动,一个叫做恒春嘅小镇,几个各自己执着梦想嘅小人物,一个经历咗六十年嘅爱情故事,透视着人间最美好嘅一切。感动会喺佢哋每一次嘅对话,每一次嘅冲突,每一次嘅彼此靠近自然咁样涌上心头。

静静地去欣赏几次<海角7号>,你发觉,影片中一样有世人嘅浮燥,一样有人间嘅无奈,但系,恒春小镇朴实勤劳嘅小人物,善良嘅心会令你觉得人间无比嘅温暖~~~~

真係好好睇咩?

講咩架

講開又講

插曲《國境之南》中嘅「國境」,係咩國?恆春喺臺灣島最南端,如果話「臺灣之南」或者日據時期嘅「日本國境之南」都講得通,但係「中國之南」就肯定唔係。點解聽日情人節咁遲先喺大陸公映?阿嘉嘅郵件挎包係「為人民服務」嘅款式,有何意義?

全臺灣都知道「國」係咩啦,馬九哥出嚟講嘢都係以「全國人民」嚟稱呼佢嘅子民架啦。

乜郵差挎包唔係全部都綠色嘅咩?有咩咁特別?

系咪真系好睇噶?