QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7410|回復: 30

頭條新聞——採訪東加豆

新聞故事——舊曲譜新詞 唱出「股蟹」心聲 OL變身「股民歌后」

一場金融海嘯,股市或樓市哀鴻片野,人人慘變海嘯災民。正當人人愁眉苦臉,一首用李克勤主唱《紅日》旋律譜上新詞的網歌《熊日》,成為「坐艇」股民和樓蟹的心靈慰藉,「大戶就似披了羊皮,大戶造市奸得離奇,大戶就似恐嚇你做人沒趣味……」,《熊日》短片點擊率爆燈,主唱的OL「東加豆」紅透虛擬世界,她以輕鬆的曲調配合網民改寫的盞鬼歌詞,唱出蝕到心痛的無奈及冤屈,人氣勁升,有內地網民更尊稱她為「股民歌后」。
        「我唱歌只是為興趣,隨心唱,唔係為出名。」曾自行錄歌逾千首的「東加豆」,原名Dennis,平日只是一名普通的辦公室女郎,不愛唱卡拉OK,但她愛唱歌的程度可以說是瘋狂。過去兩、三年,她每逢假日都會整天窩在家中練歌、錄音,一唱十多小時。她將寓所化作錄音室,再將翻唱的金曲放上網,「大家互相切磋要先進步,我覺得最近一年我的唱歌技巧進步好多。」
        家中翻唱金曲放上網
        Dennis愛翻唱流行曲,從譚詠麟、林子祥、許冠傑到劉美君的歌,均一一放上網與一班同樣愛唱歌的網民互相交流。本來她的歌只局限於有關音樂的討論區內流傳,直至去年她唱了一首改篇自古巨基《愛得太遲》的「股民歌」─《放得太遲》,大嘆未能在高位沽貨導致損失的心情,瞬間成為網上熱播歌曲,連她亦始料不及。
        「我唔知填詞人是誰,只是在網上看到歌詞,覺得好得意,原本首歌自己又好熟,所以錄了一日就錄好,然後配合歌詞搵一些應景的圖片,造成mv放上網。」Dennis輕快地唱出:「最需要是,放股要及時,只差一秒,高位都已變歷史」,成為不少股民的心聲,有網民大讚是「結合股民心聲和藝術」。Dennis唱得愈輕鬆,愈能凸顯股民的痛。
        到今年中Dennis再下一城,唱了另一首由網民改篇的「股民歌」《熊日》(原曲為紅日),繼續以輕快的歌聲唱出大戶將股市舞高弄低,令散戶損手的「實況」,不但在香港的討論區熱烈討論,連內地的網民亦口耳相傳,將只聞其聲、不見其影的Dennis捧為「股民歌后」。單在Youtube,《放得太遲》的點擊率已逾十四萬人次,《熊日》點擊人數已逾兩萬人次。
        「我唱歌的技巧唔算好好,但係用心唱,加上股民歌是好多人的心聲,所以迴響最大,最多人聽。」Dennis笑言,有不少有心的網民紛紛將流行曲填上新詞,甚至創作新歌給她,當中包括一些「股民歌」,希望Dennis唱出自己的作品。現時Dennis手頭上有一大堆新曲新詞,情況好比歌壇天王天后收到不少新晉作曲作詞人的作品般,任她挑選。不過,自言唱歌要講心情、感覺的她,大部份新歌都「積壓」下來,「有時唱極都唱唔到,所有就會放低唔唱。」
        「股民歌」為Dennis帶來不少歌迷,令她廣受網民認識,但沉迷唱歌的她卻從不發明星夢,從未有計劃要走出互聯網出唱片做歌星,亦不會刻意多唱「股民歌」,迎合網民。「你問我想唔想出碟,梗係想,但做歌星不但要唱得,仲要有賣點,我好清楚,所以唱歌只會是我的興趣,自己想唱乜就唱乜。」
        寄語散戶「悲觀市樂觀睇」
        聽Dennis唱「股民歌」唱得如此輕鬆,原來她亦是受金融海嘯影響的股民之一。Dennis笑言:「我一百二十六蚊入中移動,我點會唔受影響,唔知要等幾多年先可以返上去。不過我投資只會用閒錢,可以咁講,投資(失利)唔會令我唔開心,唱歌唱得唔好先會令我唔開心。」她寄語所有散戶:「悲觀市,樂觀睇。」又或相信《熊日》的歌詞,「像熊日之歌,老散都知錯,結伴行,股災也定能踏過。」
        熊日(原曲:李克勤的紅日)
        大戶就似披了羊皮
        大戶造市奸得離奇
        大戶就似恐嚇著你做人沒趣味
        在營造DeepV隔一天沽爆你
        到最後資金再運回賤美
        摩根、Goldman、Citi、德銀那個信得過?
        徬徨時我有蟹貨獨坐一角像是沒協助!
        在某年那四叔講過
        記得要追call追call落力在春天買貨
        一生之中高峰股災我也要走過
        從何時跌市有你四叔跟我地獄內唱和
        像熊日之歌老散都知錯
        結伴行股災也定能踏過
        讓晚風吹雞蛋殼
        伴送著清香一束!站在IFC祭我
        望佢升偏偏估錯
        個股市每到高處回落……Fall
        快要輸死我woowoo
        放得太遲部份歌詞(原曲︰愛得太遲)
        說過去我班friend早晚共對
        個個買股以後自說自擂
        而今晚相約到但無言共對股價插水
        日夜度我今晚都好想
        發覺到我隻股出現裂痕
        而聽朝需要追定還是係放太令我粗心
        放股票是需要及時
        有D股票不可等某個歷史
        盲目地計數贏定和還是未知
        日頭也習慣有壓力我要face
        最需要是 放股要及時
        只差一秒 高位都已變歷史
        忙極亦放肆我要愛我的money
        要放要買要怎麼也好
        偏要推說等下一次
        要看《熊日》短片,可登入《頭條網》www.hkheadline.com觀賞。
        記者 黃慧心
豆豆好嘢,繼續努力,加油啊,我哋支持你!

恭喜晒股民歌后東加豆先,順便回顧下你首《熊日》:

我都系呢一句:豆豆好嘢!

整埋个视频就好喇!

嘻....真有點尷尬....

報章挺誇張....

OL 變身.....@~@!!

股壇天后.....

不過, 真的很多謝很多網友.....

以下文字在我的網誌 Copy的....

多謝很多網民, 在香港的、國內的, 就是因為他們 Click 入那一頁, 一頁又一頁…

更多謝一直以來聽我歌曲網民, 訂悅我 i.d. 朋友.

有些網友一直也聽我的懷舊歌, 有的把它們放耳機, 有的做了電話聆聲….

這次報章刊登後,看到他們的文字表達..支持說話, 真有點感動…

還有我的家人、老朋友、舊同事

再多謝你們對我歌曲的水準有很大的包容量!

豆豆其實知道自己唱歌有很多不足之處, 只希望盡量做……

我post埋呢張靚相出嚟啦:

原來星島都有:

同一個版面騎住卿姐同薇姐,你今次真係紅晒喇。

真係可喜可賀!為你感到自豪~
豆豆出咗名,第日出街就会有好多人追住签名。 睇怕豆豆要练定签名先得。

風雲人物

本年度粵語協會嘅風雲壇友係……

原帖由 余OK 於 2008-12-1 01:22 發表   本年度粵語協會嘅風雲壇友係……

系时候选举年度风云人物喇!

我提名豆豆!

雷霆881左右大局

等我上傳埋2008年11月21號CRHK雷霆881黃昏節目《左右大局》介紹豆豆呢首《熊日》嘅音頻先:

A000422-20081121-0011.mp3 (1.72 MB, 下載次數: 148)

好多謝你們............

lhk!

好多謝你! 不唔該說甚麼好, 總知很多謝!

原帖由 外外星人 於 2008-12-1 00:45 發表 豆豆出咗名,第日出街就会有好多人追住签名。 睇怕豆豆要练定签名先得。
我正想嗌佢簽返個……

今日先上到嚟睇到呢個貼!恭喜晒!!!豆豆。。。姐(唔知係咪應該加多呢個字呢)

快啲贈簽名作新年賀禮喇!~~

原帖由 余OK 於 2008-12-1 01:22 發表   本年度粵語協會嘅風雲壇友係……

唔使問阿貴,一定係豆豆!

原帖由 samkong 於 2008-12-1 16:45 發表 唔使問阿貴,一定係豆豆!

噉你就去提名啦!

年度风云人物提名帖

↑

请厾入呢个网址查询!

原帖由 外外星人 於 2008-12-1 18:41 發表 噉你就去提名啦! 年度风云人物提名帖               ↑           请厾入呢个网址查询! ...

被提名嘅人夠多喇,你開個投票帖啦。

原帖由 highyun 於 2008-12-1 21:26 發表 被提名嘅人夠多喇,你開個投票帖啦。

开咗喇! 请斧正!

大家好啊!!!今年年景好特別,好耐冇上嚟呢度同大家見面喇 ,但係滙賢恭會都好掛住大家㗎!東加豆,恭喜晒妳啊!滙賢恭會好耐冇上嚟呢度聽妳嘅新靚歌仔喇 但係平時亦有聽妳所翻唱嘅靚歌仔㗎!好多謝妳翻唱嘅歌仔啊!令滙賢恭會領悟好多好多嘢!日後滙賢恭會會繼續支持妳嘅!大家一齊支持東加豆啊!!!
華聲兄、Samkong兄、Highyun兄、LHK兄、Jean姐你哋好啊!!! 滙賢恭會好耐冇上嚟呢度聽你哋嘅新靚歌仔喇 大家都重好嗎?滙賢恭會好掛住你哋把聲啊!滙賢恭會亦都會繼續支持你哋啊!~~~