QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 正正

[其它] 公佈《發現粵語第四調入聲》

竊以爲,兄所指之「第四入聲」係入聲之變調,調值爲35,係由促聲轉爲舒聲,已失入聲短促之特徵,故不應再視之爲入聲。 [ 本帖最後由 嶺南散人 於 2009-5-27 22:25 編輯 ]

竊以為,入聲系一種表達短促音嘅音節,系一種發音方法,唔應該同聲調混為一談。喺好多外語裏面都有入聲字,比如英文嘅butgood、gap等,只不過佢哋冇入聲字呢個概念而已。

所以,粵語既然有六個調,理論上喺六個調上面都可以有入聲字,如果實際上喺某一個調冇,噉系因粵語本身使然。

將入聲定為陰(高)入、中入同陽(低)入,或者編成第幾聲嘅做法,本身就冇必要。

只需要定為「第一調入聲」「第二調入聲」「第三調入聲」「第四調入聲」「第五調入聲」「第六調入聲」,或者「陰平入」「陰上入」「陰去入」「陽平入」「陽上入」「陽去入」就可以了,冇字嘅就暫時空住,噉樣就唔會自己綁自己(比如到時發現原來第五調有入聲字又要重新編號排座)。

噉點解粵語,或者漢語咁重視入聲呢?點解古人都講「平上去入」呢?原因就系以前寫詩詞或者寫文章都講究平仄,而入聲系歸入仄聲,所以咪拉埋一齊講咯。 喺「平上去入」裏面,「平」系屬於平聲,「上、去、入」都屬於仄聲。

所以我個人觀點,除非喺講到平仄,冇必要將入聲同聲調撈埋一齊。對於學習粵語嘅人嚟講,入聲就系音節嘅結尾系bdg(或ptk)嘅發音,如此而已!至於佢哋嘅聲調,跟返平常嘅六個調得啦!至於邊個調有字邊個調冇調,由得佢啰。

-

…………………………………………………………………

[转帖] 转自汉语吧 作者:nucle   2006-10-14 15:22 

http://tieba.baidu.com/f?kz=140043928
转貼者声明:本栏內转帖的观点不代表转贴者的观点。

声母最复杂是四川湘语,中江湘语有38个声母
韵母最复杂是
潮州话和客家话,韵母在70-80个以上
声调最复杂是
某些吴语,有12个声调

…………………………………………………………………

请注意: 上海话十二个声调中有七个是连读变调时的声调.

-

-fficeffice" />

廣話十一個聲調都與語義有關,這顯示漢話中:

廣話語義聲調最多

-

四邑話最多,有十三箇聲調。

原帖由 嶺南散人 於 2009-7-19 02:03 發表 四邑話最多,有十三箇聲調。

可否说说,謝謝!

原帖由 正正 於 2009-7-19 22:18 發表   可否说说,謝謝!
十三調箇調值分別爲[1][2][3][5][11][15][21][32][33][35][55][215][325]。詳見:

寧開話新昌音國際音標http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15004&page=1&extra=page%3D2

寧開話開城音國際音標http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=9842&page=1&extra=page%3D3

寧開話長沙音國際音標http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=12152&page=1&extra=page%3D4

-

论述撤消

本人撤消在23楼说的〝上海话十二个声调中有七个是连读变调时的声调. 〞这句话.

若上句说话引致网友犯錯/麻煩, 本人谨予致歉!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

現另提供馮志祥讲及《上海话音系及注音方案》中的上海话声调举例给有兴趣者参攷:

单讀调

舒声: thi 53   ku 34  ning 13

入声: jieh 5  yueh 12

连读调

舒声: 牙齿 nga 1 cy 4 三輪車 se 5 leng 3 co 21

入声: 合作 heh 1 tsoh 13  清洁 qing 5 jieh 2  角落 koh 3 loh 4

从上可见上海话共有十五个声调如下:

单讀调  舒声 533413 3    入声 512 2 

连读调  舒声 121345 5    入声 113234 5

注意:请各位自行判断上述上海话声调的正确性.

-

回覆 4# 正正

如果你所列出嚟啲字都係正確嘅,真係應該加個『精』字。點都好,收藏吓先
回覆 2# 朱利安

係就係變調,不過變咗嗰個調唔係第7,8亦都唔係第9聲,所以樓主先提出來。