QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3136|回復: 10

[衣食住行] 嚣张

某日,因工作量比较多所以需要临时OT

fficeffice" /> 

按照平时嘅习惯打电话去快餐店订餐,意外就响尔一刻发生嘞。对方唔系我平时听开嘅广州话,应该系换咗人啩,尔个都唔系问题重点为,重点系嗰位接电话嘅外省老兄听到我一直用广州话同佢落单,就好唔耐烦噉用命令式语气要求我讲普通话。岂有此理!听到佢啲语气真系佛都有火。不过我都重系建议佢:「如果你唔识讲广州话,识得听我讲都冇问题,假如你两样都唔识,你就换个识讲嘅同事嚟接单。」点知外省老兄好有性格咁回应:「这里没有人,你到底讲不讲普通话?」事关我要落嘅嘢比较复杂,为求清楚明了,我就话:「普通话我唔识讲!」外省老兄到完之后就粒声唔出扱埋我电话。

鉴于此外省老兄扱电话嘅嚣张态度,完全系响度挑战云月嘅容忍底线。当我再次拨返过去质问佢嘅态度同埋问佢,系咪唔讲普通话就唔做生意嘞?佢都懒得理我,重一味强调要我讲普通话,返过嚟建议我揾个识讲普通话嘅嚟同佢讲。免得难为加班同事嗰肚,云月好将就咁将电话递畀另一位同事「接力」。我同事接过电话之后,对方亦马上换上个识讲广州话嘅嚟接单。

……

稍晚一啲,我再次打电话过去要求揾餐厅老板,谂住问下餐厅老板系咪唔识讲普通话就唔接单唔做生意?同时表达我对佢请嘅嗰位外省老兄嚣张服务态度嘅不满。餐厅老世唔响度,接电话嘅系位识讲广州话嘅服务生,服务生问我揾老世咩事,我就直接同佢讲咗之前关于外省老兄嘅恶劣工作态度,服务生解释话:「佢系新嚟嘅,我会话佢咖啦!」

响广州打工唔识听广州话兼态度如此放肆嘅人,云月都系第一次「见识」。虽然暂时未揾到餐厅老板投诉,我唔会就此算数,反正平时都有帮衬开嗰间餐厅,边日见到佢老世啰,外省老兄就唔好彩咯,到时候睇下佢系装蒜定装葱。

同佢事头讲,事头识做咖喇!
新嚟都咁串!迟下咪要汤人添?

原帖由 不关云和月 於 2008-11-26 13:43 發表 某日,因工作量比较多所以需要临时OT。   按照平时嘅习惯打电话去快餐店订餐,意外就响尔一刻发生嘞。对方唔系我平时听开嘅广州话,应该系换咗人啩,尔个都唔系问题重点为,重点系嗰位接电话嘅外省老兄听到我一直用广州话 ...

又真係幾囂張喎~~

原帖由 外外星人 於 2008-11-27 00:15 發表 新嚟都咁串!迟下咪要汤人添?

就系甘串,当时我就话新嚟大晒呀?佢打工咖咋,如果畀佢做老世咪唔得了?

原帖由 不关云和月 於 2008-11-27 17:33 發表     就系甘串,当时我就话新嚟大晒呀?佢打工咖咋,如果畀佢做老世咪唔得了

未登天子位,先落杀人刀。 捞思维是也。

今日我又试打电话过去,接电话嘅店长话,佢已经知道尔件事,我问佢点处理,佢回复话扣嗰条友半个月奖金。

叫该X头再接一次电话!
 咁大「整古」
直头系