QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2957|回復: 5

[衣食住行] 移民申请须知

摘录一段移民问答畀大家睇(已正字):

问:native language系填CHINESE - MANDARIN?mandarin系乜意思?
答:Mandarin系普通话,与Cantonese广东话相对应
问:哦,你系点知道呢个咖?边度有得对照查询?比如闽南话之类...
答:填Chinese就得。广东话、闽南语都系方言。因为早期海外华人讲广东话居多,而家普通话系中国之官方语言,故此有Cantonese及Mandarin之分。
问:哦……但我母语系讲广东话喎!

问:噉我填CHINESE - Cantonese得啩?
答:冇问题!

——为咗大家嘅申请顺利,请认真填写自己嘅母语。

The eight main dialect areas of Mandarin in Mainland China.

唉…至憎就個名畀人強姦!!要寫普拼!我有次,唔記得填咩,寫咗英文…結果愛重新寫過!!
應該一律寫正體華字,講先對得起自己嘅民族國家。

原帖由 cingsan 於 2008-11-25 09:09 發表 唉…至憎就個名畀人強姦!!要寫普拼!我有次,唔記得填咩,寫咗英文…結果愛重新寫過!!

乜唔係愛寫咩........

原帖由 菜菜子 於 2008-11-25 23:32 發表   乜唔係愛寫咩........    

点唔爱得呀?