QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5003|回復: 22

[其它] [视听讨论]SAM:咁该你整碗牛腩河...记住走青.........

呢句系《双星报喜》节目入面嘅一句对白,有冇人知“走青”点解呀?

Re:SAM:碟牛腩河记得去青.........

蔥啩,睇電視成日見到啲人食大排檔都叫走青,青.....會唔會係一切植物

SAM:咁该你整碗牛腩河...记住走青....

睇电视?好!大家一齐来睇下

Re:[视听讨论]SAM:咁该你整碗牛腩河...

好懷舊,嗰陣阿sam靚仔到,勁滑

SAM:咁该你整碗牛腩河...记住走青.........

走青=唔落蔥

牛腩河,广州都好少有得食,只得牛河

Re

走青即系唔要葱,同“走青”异曲同工嘅另一个常用词,就系“飞冰”,我谂去过m记饮可乐嘅人都知呢个词点解。

又有人講“走冰”喎,所以當聽到有人講“走冰”唔好覺得好出奇。

睇下d怀旧片,可以学到好多传统用语。

重有好多。。。

曾經睇過本地南方電視臺對香港茶餐廳術語嘅介紹,有好多呢類詞,多到要喺入邊做嘢嘅人先清楚。。。

茶餐厅?好似系大排档来咖。

我聽啲人叫飛沙嘅?飛沙走奶,沙係冰定係糖?

沙应该系糖啩

注意。。。

呢段嘢入邊sam有一處講得好快,大家有冇留意到“唔係陣間佢畀咩食你都唔知吖嘛”呢句前面幾個音講得好快,連埋一齊講剩返兩個音。就好似美式英語啲音有時超級省略噉。。。

应为:“咪因佢畀咩食你都唔知吖嘛”,咪因 = 咪一阵间

Re:[视听讨论]SAM:咁该你整碗牛腩河

"唔系=咪"应该冇疑问 跟住个音系[jan1]定[jaan1]听唔清...介于两音之间都未定 我觉得系"一间"嘅连读. "一间"应该系来自"一阵间",不过"阵"系完全唔发音,而且讲"一间"时系带有"如果/万一"嘅假设意味嘅,同语境非常切合. 如果话系"一阵"连读,因为"阵"系阳去调(第六声),我觉得冇机会读成[jan1]音

係咪「咪因間」,我識得啲人有時講嘢快過頭懶得就懶就將「一陣間」變成「因間」

[视听讨论]SAM:咁该你整碗牛腩河...记住走青.....

听唔出有个“间”音。

Re:[视听讨论]SAM:咁该你整碗牛腩河...记住走青..

我聽過 咖啡zau2 tong4,記得係有落煉奶嘅 zau2 唔知係咪"走",但係我又覺得係指煉奶

Re:

markxd在2005-08-30 21:09:26說道:[br]我聽過 咖啡zau2 tong4,記得係有落煉奶嘅 zau2 唔知係咪"走",但係我又覺得係指煉奶
“走糖”即系唔落糖啦,“斋啡”先系话唔落奶喎。 谂返起嗰出《大富之家》入面,郑裕玲畀人叫“斋啡”