QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4110|回復: 9

[正字本字] 「攰」字疑問

头先去<粤审>度查字

唔觉意查到[gui6],但个度[gui]单竟然得一个"癐"字...

输入"攰"竟然话我知冇呢个字?!?!?! 唔通呢个字系后人老作出来噶?

再查平时啲人乱用嘅"憒",但只得[kui]音.实在唔相信我由细到大都读错只"攰"字哇.

还望高手赐教!
[此帖子已經被余OK於2007-4-27 14:29:27編輯過]

Re:攰

《審音》只收錄大五碼字集嘅漢字,而大五碼冇「攰」字,所以《審音》就冇「攰」字嘅記錄啦。粵語協會推出嘅《粵語字小字典》收錄咗常用嘅粵語字,標明「攰」字係讀gui6。

我將「癐」同「攰」睇成係用唔同造字法對表示同一個意思嘅同一個音節做出嚟嘅字,「癐」係形聲字,「攰」係會意字,唔知啱唔啱呢?

呢兩個字唔同意思﹕「癐」(疒部)係病也、病甚也。

肯定啲講,“gui6”祇係體力上嘅透支,但唔係一種病,祇要休息一段時間,即粵語講嘅“唞一唞”,就唔再 gui6。 所以我認爲“攰”比較合適做呢個字。

借问声,“攰”字五笔点打啊?

攰: fclv [十又力 v ]( v 係折區嘅雜合結構識別碼)
「?」在康熙字典中說:力乏也。
同意

講起呢個"攰"字,我鄉下重有一種講法係"gau3"音,(同"夠")

例:我好"gau3"唔想去打波.==我好攰唔想去打波

今日行街行到隻脚好gau3 ==今日行街行到隻脚好攰

[此帖子已經被作者於2007-4-21 20:18:51編輯過]