QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5560|回復: 14

打雀英雄傳

一直以为sam的这首歌是根据林穆的"射雕英雄傳"改的,刚看电影"打雀英雄傳"后(1980年拍),才知道是根据林穆的"打雀英雄傳"改的 有谁知道如何截取dat文件?我以前一直用"超级解霸"做这件事,最近不知道装了什么软件,与"超级解霸"冲突,我用"超级解霸"截取出来的mpg文件不能用任何工具播放.有没有其他的工具可以截取dat文件?

Re:打雀英雄傳

一直以为sam的这首歌是根据林穆的"射雕英雄傳"改的,刚看电影"打雀英雄傳"后(1980年拍),才知道是根据林穆的"打雀英雄傳"改的 我没有听过林穆原作的"打雀英雄傳",请问:sam是只改了歌曲的旋律?还是只改了歌词?还是既改了旋律也改了歌词?

我也想从 vcd中截下来给你听,可惜,不知道用什么工具 歌词肯定是改了的,曲子呢,就要麻烦你这位高手来听了

80年真系有部电影叫《打雀英雄傳》?边个做主角?可唔可以介绍吓?

http://bbs.yuhome.net/viewthread.php?tid=114897&page=1&extra=page%3d1 更正自己:sam的打雀英雄傳在先1976,电影版的在后1981

﹥種類:影碟 ﹥地區:中文片 ﹥片種:喜劇 ﹥組別:打雀英雄傳 (邵氏電影)(其他版本/相關產品) >導演: 李沛權 >演員: 謝賢, 岳華, 丁珮, 錢小豪 存貨狀況:訂貨〔一般於3-7天內出貨〕 謝賢扮演足智多謀的麻雀英雄,幫助年青電腦專家小豪,避免其麻雀館落入麻雀千王敗類岳華手上,不惜用竹戰鬥智決勝。上畫大受歡迎,成為當年邵氏十大賣座電影冠軍。

睇嚟得个名吸引,对啲演员唔系太感兴趣。

感谢威哥仔提供嘅资料,thanks!

应poplar请求,现提供呢个改编版《打雀英雄傳》嘅歌词: 未放工,先要鬆 預約三姑班腳爲救貧窮 亂博懵,鷄都擁?。 完全靠我搶,我做呀做鷄蟲。 無謂搏做呀做英雄。 做鷄蟲。 亂咁搶,執杠鬆。 爲咗搶鷄打到亂晒大龍。 叫絕章,等卡窿。 人人九章我實捉蟲。 遇靚女,起勢鬆。 爲博歡心打到爛過麻茸。 亂咁爆,想出銃。 爲求靚女佢露呀露寬容。 櫃桶,穿晒竉。 十個三幺揸晒南北西東。 又叫糊,典餐懵。 原來尾牌嗰隻係呀係一筒。 連隨我變做大英雄。 大英雄。

非常感谢,虽然看不懂 六嬸 / 三太公 / 大眾開檯啦面似蓮蓉 / 又放工 / 打餐懵 / 圍埋砌幾圈論呀論英雄 / 誰是大英雄 / 落手 / 三隻東 / 度到o岩都三叫二五六筒 / 截正餬 / 真陰功 / 顫顫震嬲到面呀 / 面都紅 / 上下家 / 搏晒懵 / 依牙鬆槓斬眉斬眼打籠通 / 係咁鬆 / 正衰公 / 難為沊仔會浸呀浸蛟龍 / 亂咁質 / 真勢兇 / 學到足關帝座鎮華容 / 恨滿胸 / 裹蒸粽 / o翕o翕貢好似大 / 呀大燈籠 / 大相公 / 小相公 / 遇老千d章法亂晒大籠 / 食詐餬 / 包出沖 / 沊沊轉好似大 / 呀大灰熊 / 執左位 / 起過風 / 移燈換dung洗手食煙熨櫃筒 / 轉大運 / 確唔同 / 連隨唷幾舖我 / 露牙露歡容 / 混一色 / 碰七筒 / 一簡白板發財做眼槓紅中 / 六八筒 / 叫卡窿 / 原來咁橋佢係呀係七筒 / 掘尾龍 / 起勢攻 / 大四喜jar晒南北西東 / 做牌 / 講天聰 / 頻頻滿餬我做呀做英雄 / 時勢造英雄

上面二首歌词,几乎完全看不懂一个字,广东人真的能够看的懂? sam的方言歌词,有没有人立志翻译要一下的?目前只有六首成品

上面两首歌词广东人一般都会睇明白大概意思.

poplar在2005-08-20 13:20:36說道:[br]一直以为sam的这首歌是根据林穆的"射雕英雄傳"改的,刚看电影"打雀英雄傳"后(1980年拍),才知道是根据林穆的"打雀英雄傳"改的 有谁知道如何截取dat文件?我以前一直用"超级解霸"做这件事,最近不知道装了什么软件,与"超级解霸"冲突,我用"超级解霸"截取出来的mpg文件不能用任何工具播放.有没有其他的工具可以截取dat文件?
記得 windows me 有個媒體編輯器,windows xp 就升級到 2.1 版。 應該用 xp 個可以做到。 dat 其實係 mpg 格式,你可以將佢改成 mpg/mpeg 後綴。

威仔在2005-09-02 20:57:58說道:[br]上面两首歌词广东人一般都会睇明白大概意思.
威兄,应该话系:上面两首歌词,会打麻雀的广东人都会睇得明歌词意思。

最近又有部新片叫 "打雀英雄傳",里面的人在合唱"麻雀xx"