QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6059|回復: 14

[離「普」之言] 東山飄雨西關晴 之公車

1932年廣州叫巴士做公車?

TVB新劇《東山飄雨西關晴》,此幕發生喺廣州1932年,當左手邊馬小生向走鬼問路,並且唔知咩叫「火柴盒」嘅時候,右手邊個走鬼竟然話:「喂!你邊度嚟o架?公車囉(字幕為公共汽車)!」

唔知當年當地,對於巴士呢樣嘢,最準確嘅講法係咩呢?

我都有留意到呢个错误,当时肯定有汽车呢个名词,至于巴士点叫,要问过老人家先知。
另外,民國時期已經有「荔灣區」,當時連分局都可能未有,都算係先知。

若果冇记错,呢出戏嘅背景系1932年,估计都系讲荔枝湾多啲。

查实,呢出戏嘅台词好多都错,真系懒得去搊掅。

冇錯,係1932。都預咗對白會好多bug,但係穿插嘅懶音就認真刺耳。
所謂西關、東山、只係TVB攞嚟掛羊頭賣狗肉嘅噱頭。實際無綫家陣嘅劇,來來去去都係嗰啲情節,只不過換個背境,換幾個主角。

不过我家阵成日都跟住呢出戏。。。超好睇。。虽然有Dbugs

TVB锅锅都喺敢,司马超之心,路人皆知,吸引更多广东人睇罢了。

懂事之后就唔系咁中意TVB,之广州台、珠江台又阳痿无能,

哈哈,睇来重任重喺落响TVB手中。

原帖由 yzcaztz 於 2008-11-28 20:27 發表 TVB锅锅都喺敢,司马超之心,路人皆知,吸引更多广东人睇罢了。懂事之后就唔系咁中意TVB,之广州台、珠江台又阳痿无能,哈哈,睇来重任重喺落响TVB手中。 ...

吐槽:老友,唔系有心捉你字虱,应该系「司马昭」

完全无兴趣睇呢种垃圾片,想了解旧时广州风情,不如睇粤语长片,虽然系香港片,但主创人员大多都系频繁穿梭省港两地,或根本就系广州人,可信程度甚高。

原帖由 lhk 於 2008-11-20 07:17 發表 另外,民國時期已經有「荔灣區」,當時連分局都可能未有,都算係先知。7963

「荔灣區」有冇未能确定,你所讲嘅「分局」系何所指?警察分局就肯定有,1963年拍摄电影《七十二家房客》入边有个警察分局局长(著名粤剧编剧陈天纵饰演,佢系卢海潮外父)。

当时应该会将"公车"叫巴士!因为广州旧时好兴将英文粤语化.
同意12楼嘅睇法,好啱听!
乜嗰時唔係已經有個"公車上書"啦咩?