QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5464|回復: 19

[詞彙及翻譯] 网络新词「雷人,雷倒」粤语如何讲?

请问这两句粤语如何讲?

擂浆棍就知

唔通,网络新词都有粤语?

得人惊
吓疾
吓亲?

在現代的網絡語言中、「雷」就是尓在不知情的情况下、意中看了自己不喜歓的東西、就会感覚不舒服。其中還以受驚嚇得程度分軽傷、中傷、重傷、対某種事物表示奇怪。
例句:好雷人呀、芙蓉姐姐開個唱了。

雷人可以指雷震子

雷倒就係畀雷劈倒

粵語可以用「憾」
「憾人」「憾低」,不過就係缺咗「雷」嘅貶義
雷倒。可以译成『电亲』
一般要意译先有效果。
你好雷人呀!给你雷到了。
乜妳係雷公吖?俾妳电亲添。。
雷倒。可以译成『电亲』
一般要意译先有效果。
你好雷人呀!给你雷到了。
乜妳係雷公吖?俾妳电亲添。。 ...
高涼那海 發表於 2010-7-23 13:49

好似同電冇乜關係喎
「雷人」「雷倒」可由鄉音解起上嚟

「雷」正字應該係「累」,所以正式嚟講話就係「累人」共「累倒」了

例:「乜你咁累人呀」

以上講笑,無需去理

「雷人」「雷倒」呢兩個「雷」應該係「勁」抑或係「叻」
「O嘴」唔知得唔得
「O嘴」唔知得唔得
電玩男 發表於 2010-7-23 18:52

呢個近磅
有時雷人得黎搞笑, 我估可以用「噴飯」

电亲

冻死
呢個詞應該係由北方傳過嚟嘅,以北佬嘅意思雷人應該係「震驚到冇嗮嘢講」咁解,其中人係指群衆大衆,係一個動賓短語作形容詞,就係「令大家都震驚到無話可說」,所以「O嘴」應該嚟講係比較貼切嘅,至於「雷倒」只係一種「雷人」嘅程度表達,可以講為O嘴O到個嘴變成方型囗嘴,就係零舍「雷人」嘅意思
我认为直用「雷」字冇咩问题啵

本身「雷」字唔系普通话的专属字,普语同粤语都有呢个字,所以粤语可以直用。

「雷」作为网络语言,唔系传统用词用字可以简单替代,所以应该直用「雷」字。
粵語和普通話同屬於漢語,粵語中沒有的直接拿來用就行了

我都贊成
"雷倒"≈ "[粵]電親" 嘅講法   //注: "[粵]電" 第一印象嘅意義指"電壓"之類, 第二印象意義指"男女吸引",   而"雷"可 "男對男\女對女\男對女\女對男"
相近詞可能係:

1) 電嚫
   [416]電嚫★《地道》被電擊傷
   [417]電燶nung1★《地道》①電擊燒成重傷②電焦了
   [420]電暈★《地道》①被電擊暈倒②被異性的目光誘惑得神魂顛倒
   [421]電瓜★《地道》電擊喪命

2) 骨痹
   [1927]骨痹★《地道》①肉麻②感覺恐怖、危險③心疼錢
   [1280]痹●《分類》【音】bei3 麻;麻木。對腳 ~ 到企唔起身。(腿麻得站不起來。)|一陣陣噉 ~ 嘅。(一陣一陣地發麻。)
   [1283]骨痹●《分類》【音】gwat1 bei3 同「肉酸」。

3) 暈曬浪
   *暈浪●《分類》【音】wan4 long6 暈船(有時也可以指暈車等)。我坐唔慣船,坐親實 ~ 。(我坐不慣船,一坐就暈船。)[重見五A1]

4) 拗電
   (曾經聽過此詞,不過自己唔知點理解,)
   [1356]嘔電●《分類》【音】au2 din6 【謔】吐血。激到佢當堂 ~ 。(氣得他當場吐血。)
呢個詞先有「雷倒」,而後再轉作「雷人」,系多轉引申義詞。原詞源應該系「五雷轟頂」同粵語嘅「畀雷劈」。