QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6702|回復: 3

[會員專欄] 從「小」講粵語——何謂粗口?

粵語嘅「粗口」就係所謂嘅髒話,形容某啲人講說話粗口,可以話佢「爛口」或「粗口爛舌」。此外,「爆粗」、「講三字經」、「問候人母親」、「炒蝦拆蟹」、「媽」、「媽叉」、「媽媽聲」等都係「講粗口」嘅同義詞。
噉點先算係粗口呢?粵語粗口定義因人而異,於我嚟講,可以有四個層次嘅定義:
  1、只包含「五字真言」嘅粗口。所謂五字真言,即「、閪、」五個核心粗口用字,基本上粵語粗口嘅絕大部分用語,都源自呢幾個字,以後會逐個詳解。
  2、第一層定義基礎上,再加上若干個明顯具有攻擊性質嘅詞語,如「冚家×」、「仆街」、「死老母」、「死鏟」、等等。呢類詞嘅性質往往難以界定,有啲詞,某啲場合唔具攻擊性,但某啲場合攻擊性甚於「五字真言」。因此,只能有個大概範圍嘅限定。
  3、第二層定義基礎上,加上一堆涉及性嘅不文詞彙。嚴格嚟講,「五字真言」全部涉及性,但此處所講嘅不文詞彙,係指該五字以外嘅其它詞彙,如性器官(「賓周」、「波」),性行為(「卜嘢」、「數毛」)等等。
  4、第三層定義基礎上,加上一堆市井粗俗語以及諧音五字真言嘅詞,如「條女」、「收嗲」、「竄」、「小喇叭」、「笨實」等。
  大多數人接受嘅粗口定義,係以上嘅第一同第二層。亦即係講,第三、四層提到嘅用語,只能算係不文/不雅用語,但並唔可以視為粗口。本人亦認同該種定義方法,但本博落嘅文章唔限於探討粗口,因此範圍會延及以上全部四個層次。

原帖由 UngooChan 於 2008-10-21 21:54 發表   粵語嘅「粗口」就係所謂嘅髒話,形容某啲人講說話粗口,可以話佢「爛口」或「粗口爛舌」。此外,「爆粗」、「講三字經」、「問候人母親」、「炒蝦拆蟹」、「媽」、「媽叉」、「媽媽聲」等都係「講粗口」嘅同義詞。噉 ...

呢度嘅五字真言都係香港造字,喺咁多個字之中,我只認同個「閪」字,點解?

因為我聽過有人解過個「要」字,「要」嘅金文上部就好似用雙手擘開陰唇,成個字表示女士自己想要(面對「忄生」,遠古嘅人比較坦然)。

雖然唔知噉解字法嘅可信程度有幾高,但廣府話嘅「西」,的確係指私處,噉「閪」字嘅「西」就代表小陰唇,「門」就係代表大陰唇,從漢字嘅象形同音韻方面嚟講,「閪」字造得相當好。

至于「七」、「九」嗰啲,我想問,唔通有人係「攣」嘅?

可能有啲兒童不宜,管理員手下留情。

原帖由 gboss 於 2008-11-14 15:36 發表     呢度嘅五字真言都係香港造字,喺咁多個字之中,我只認同個「閪」字,點解?     因為我聽過有人解過個「要」字,「要」嘅金文上部就好似用雙手擘開陰唇,成個字表示女士自己想要(面對「忄生」,遠古嘅人比較坦 ...

「閪」字本身係朝鮮族自造字,嚴格來講唔係中原漢字,係香港借用,正字係「屄」,另外亦有話係「尸+旨」

「尸

旨」

原帖由 Lucciora 於 2008-11-15 02:10 發表   「閪」字本身係朝鮮族自造字,嚴格來講唔係中原漢字,係香港借用,正字係「屄」,另外亦有話係「尸+旨」     「尸     旨」 ...

「屄」字我知,我衹係話我比較認同個「閪」字,至于你話係朝鮮族造嘅,問題就嚟了,朝鮮族造呢個字原先係唔係呢個意思先?