QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8859|回復: 6

[問音問字] 請問各位“左撇子”唧喺粵語嘅“左jou”,個jou字點寫?

請問各位“左撇子”唧喺粵語嘅“左jou”,個jou字點寫?因為我喺“左jou”嘅,但又唔識寫個jou字,唔知有冇哩個字呢?

請問各位“左撇子”唧喺粵語嘅“左jou”,個jou字點寫?

你問嘅呢個字又係一個口字邊嘅字。左“㕭”(口夭)

“左jou”,個jou字點寫?

有音冇字

Re

我认为系“幺”,即系打麻雀嗰个“幺九”

Re:“左撇子”唧喺粵語嘅“左jou”,個jou字點寫?

現代標準漢語與粵語對照資料庫寫「左撓」﹐zo2 jaau1。 有冇人聽過「左bai1」﹐「左跛」﹖
以下是引用小蜜蜂在2005-8-15 1:24:40的發言:
請問各位“左撇子”唧喺粵語嘅“左jou”,個jou字點寫?因為我喺“左jou”嘅,但又唔識寫個jou字,唔知有冇哩個字呢?

以下是引用小蜜蜂在2005-8-15 1:24:40的發言:

有人把左撇子對應粵語寫作為“左撓仔”,撓音naau21 naau13,“左撓仔實沒有“左撇子”之意。

“左撇子”廣州話是“左優” ts>35  jau55 >即反ca為長元音),左優者,善用左手也,優於用左手也。優 jau55今讀成jaau55,是該字廣州話元音低化結果。