QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12106|回復: 67

[純水無大礙] 作为中国人我觉得好自卑

以前中国成日畀外国质疑冇人权,冇言论自由,冇乜冇物嗰阵时,我都重会认为外国嗰套自由开放嘅政策唔一定适合中国国情。

到咗今时今日突然觉得作为一个中国国藉嘅人好自卑,因为我哋系食问题食品长大嘅一代,而且响我哋嘅福利待遇冇办法同国际接轨嘅前提下,一啲生活用品嘅价格不约而同噉同国际接上咗轨,美其名曰:大势所趋!近排重有所谓嘅砖家话,中国人退休年龄都要向发达国家睇齐,天呀!点解我哋伟大嘅领导人冇办法等我哋享受一下发达国家国民拥有嘅福利保障,而一再强迫我哋嚟适应发达国家国民应该尽嘅义务呢?

爱国系国民义不容辞嘅责任,但系国家爱子民吗?

自卑中。。。。。

一、我地随时都必须警惕嘅系:硬推「爱国主义」,其目的系想令到公民嘅合法权益,向国家利益无限让渡。

二、另一方面,当你先予爱家(乡)嘅时候,而家(乡)利益与国嘅利益又产生冲突嘅时候,爱国主义又变成咗一把悬挂响你头上嘅利器。

三、我一直坚持呢个观念:当我地嘅国门系开放嘅、国民可以自由进出嘅时候,提出嘅爱国理念先至有实际意义。

经邦济世」,经,治理也;济,拯救也。我国的古圣先贤们以治理国家、匡救时世为理想, 以「修身,齐家,治国,平天下」为己任。
中国嘅国门系开放嘅,唔系对我哋,系对外开放。

我掉转,我自豪。而且是被美国质疑,但中国也都有出版美国人权白皮书作为回敬。

全世界目前除了俄罗斯外,还有哪个国家敢和美国叫嚣?

1997年金融危机,谁又屹立于风暴而不倒。

又有哪个国家的语言文字如中国般从无间断地发展传承下来?!已故作家柏杨就曾经说过今天的希腊不是古代的希腊,印度也不是那个印度。只有中国的文化是由始至终地传承和发展着。

有的西医学治不好的病中医能治,这便是值得我们自豪的地方。

凤凰卫视刘海若在外国被判脑死亡,却在中国北京「起死回生」,这便是我们自豪的地方。

广州在呼吸道疾病方面是世界的权威,这也是足够自豪的。

原帖由 紫凤凰 於 2008-11-13 14:25 發表 我掉转,我自豪。而且是被美国质疑,但中国也都有出版美国人权白皮书作为回敬。   全世界目前除了俄罗斯外,还有哪个国家敢和美国叫嚣?   1997年金融危机,谁又屹立于风暴而不倒。   又有哪个国家的语言文字如 ...

"又有哪个国家的语言文字如中国般从无间断地发展传承下来?!已故作家柏杨就曾经说过今天的希腊不是古代的希腊,印度也不是那个印度。只有中国的文化是由始至终地传承和发展着"

我唔係好認同你呢句.

有好文化都冇保留,eg.正體字、保育工作做得唔好(有d好古色古香嘅建築或係有紀念價值do野都拆晒了,得番d高樓大廈)......

阿边个真系要好好噉同师傅倾下偈先得。

原帖由 外外星人 於 2008-11-13 15:03 發表 阿边个真系要好好噉同师傅倾下偈先得。

???你係講邊個呀

原帖由 彼岸花 於 2008-11-13 15:30 發表   ???你係講邊個呀

佛偈:不可说。

数嚟数去就得嗰几个,不如讲埋,中国四大发明啦。

前不久某小区的居民因为一民生问题迟得不到解决,自发组织上街集会(绝对冇搞破坏嘅前提下),防暴警察到场后点讲吖:「你地好快啲解散,唔系嘅话就要开枪嘞」。畀呢啲食皇粮嘅公仆用枪嚟指住主人,唔用粗口问候佢已经好畀脸嘞,而家靠吓吖?呢啲咪系社会主义嘅中国特色啰。

原帖由 不关云和月 於 2008-11-13 15:39 發表 数嚟数去就得嗰几个,不如讲埋,中国四大发明啦。     前不久某小区的居民因为一民生问题迟得不到解决,自发组织上街集会(绝对冇搞破坏嘅前提下),防暴警察到场后点讲吖:「你地好快啲解散,唔系嘅话就要开枪嘞」。畀呢 ...

有冇licence先?

你估会得到回应同答复咩?发梦啦。点解要搞成噉样?咪多得嘅为官唔为百姓办事,领导人发话,下来做细嘅就能拉即拉,话知你死啦。冇申请噉又罪可至死呢咩?枪唔系要嚟对住手无寸铁嘅百姓嘅,如果旧时派佢上前线抗日睇怕佢又冇咁勇嘞。

原帖由 不关云和月 於 2008-11-13 15:52 發表 你估会得到回应同答复咩?发梦啦。点解要搞成噉样?咪多得嘅为官唔为百姓办事,领导人发话,下来做细嘅就能拉即拉,话知你死啦。冇申请噉又罪可至死呢咩?枪唔系要嚟对住手无寸铁嘅百姓嘅,如果旧时派佢上前线抗日睇怕佢又冇咁勇嘞 ...

冇licence即系暴 动、叛 乱,格 杀 勿 论。

你都傻咖,呢啲就系有中国特色嘅症苦迫出嚟嘅产物,百姓都系被迫唧。官僚主义,大老爷作风,狗屁上坊日作SHOW!
故此,我哋有唔「上街」嘅豉油,重有好多好多嘅豉油......
唔通要我哋「豉油」同俯卧「撑自豪」?

原帖由 不关云和月 於 2008-11-13 16:59 發表 唔通要我哋「豉油」同俯卧「撑自豪」?

值得自豪,餐餐豉油捞白饭——整色整水。

唔好自卑。我地啲鄉民都唔自卑,你系富家女做乜樹干要自卑,去揾男朋友玩下啦,會開心嘎。

原帖由 砖拍后尾枕 於 2008-11-13 17:49 發表 唔好自卑。我地啲鄉民都唔自卑,你系富家女做乜樹干要自卑,去揾男朋友玩下啦,會開心嘎。

云月姐姐,听到未?揾玩下啦!