QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2705|回復: 12

[其它] 乜係母語呀﹖粵語呢﹖

乜有母語係普通話嘅人咖咩?佢哋係住喺邊個省嘅人呀?母語唔會係北方方言,例如山東話、天津話噉。 『本文僅代表作者[desmond]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』 母語係自出世講嘅第一同埋主要語言。 如果一個人自細講普通話噉普通話算係佢嘅母語。 唔知喺呢方面大陸嘅情況點。但喺臺灣實係存在嘅情形。好清楚分得出邊個以普 通話為母語﹐邊個以閩南話或另一方言為母語嘅。甚至有啲人唔識閩南話。我一個 台灣前同事雖然老豆講客家同閩南話但只識普通話因佢老豆為咗個女嘅前途鼓勵佢 學普通話、唔學其它兩個語言。 我好想知廣東嘅情況﹕有冇辦法答以下問題呀﹖ 1/ 喺總人口有幾多百分比係廣東人﹖ 2/ 屋企學校以外廣東人係咪都成日講粵語0架﹖ 3/ 小息喺校園學生可唔可以講粵語呀﹖ 4/ 喺公司有冇機會講粵語呀﹖喺呢方面有冇規定呀﹖ 5/ 有冇廣東人家長諗學粵語會妨礙仔女嘅學習呀﹖ 6/ 係咪有廣東後生仔女諗粵語唔緊要(淨係一種同老豆老母講嘅語言啫)﹖

Re:乜係母語呀﹖粵語呢﹖

好似現代既香港甘,香港母語就係粵語,香港只有唔夠七佰萬人口,但其中客家人佔了過一佰萬的人口,潮汕人也同樣超過了一佰萬,還有第四位的上海和福建人,佢地新生代都統統用了香港話作為母語!甘又點解釋? em11: 即係話香港話已經不區分族群,只有香港認同! em6:

母語就係媽媽講嘅語言囉。mother tongue. 粵語係一種聲調語言,屬漢藏語系漢語語族。在中國南方的廣東、廣西等省份及香港、澳門和東南亞的一些國家地區,還有海外華人社區中廣泛使用。refer to http://zh.wikipedia.org/wiki/%e7%b2%b5%e8%aa%9e 我唔識答第一條問題。 2/ 屋企學校以外廣東人係咪都成日講粵語0架? 係。absolutely. 3/ 小息喺校園學生可唔可以講粵語呀﹖ 可以。absolutely can 4/ 喺公司有冇機會講粵語呀﹖喺呢方面有冇規定呀﹖ 我朋友間建築公司都係講粵語嘅。政府部門嗰啲我就唔清楚啦。 5/ 有冇廣東人家長諗學粵語會妨礙仔女嘅學習呀﹖ 我屋企人唔會噉諗。(個人立場) 6/ 係咪有廣東後生仔女諗粵語唔緊要(淨係一種同老豆老母講嘅語言啫)﹖ 我個人唔會噉諗。

wai在2005-08-13 19:15:42說道:[br]母語就係媽媽講嘅語言囉。mother tongue. 粵語係一種聲調語言,屬漢藏語系漢語語族。在中國南方的廣東、廣西等省份及香港、澳門和東南亞的一些國家地區,還有海外華人社區中廣泛使用。refer to http://zh.wikipedia.org/wiki/%e7%b2%b5%e8%aa%9e 我唔識答第一條問題。 2/ 屋企學校以外廣東人係咪都成日講粵語0架? 係。absolutely. 3/ 小息喺校園學生可唔可以講粵語呀﹖ 可以。absolutely can 4/ 喺公司有冇機會講粵語呀﹖喺呢方面有冇規定呀﹖ 我朋友間建築公司都係講粵語嘅。政府部門嗰啲我就唔清楚啦。 5/ 有冇廣東人家長諗學粵語會妨礙仔女嘅學習呀﹖ 我屋企人唔會噉諗。(個人立場) 6/ 係咪有廣東後生仔女諗粵語唔緊要(淨係一種同老豆老母講嘅語言啫)﹖ 我個人唔會噉諗。
就呢位朋友嘅第一个回答,我想讲吓我自己嘅意见:喺广东唔係人人都讲粤语嘅,喺广东除咗粤语之外重有客家话,潮州话嘅,而且啲比例重好大添,根据<广东省省志>,以粤语为母语嘅人口有三千几万,客家二千几万,潮州话二千多万,其中梅州,河源係纯客家区(即係绝大部分讲客家,好多人听都听唔明粤语),汕头,潮州係纯潮州语区, 严格区分,粤语,客家语同埋潮州语都係彼此独立嘅语系, 所以准确讲,广东人并唔系完全讲粤语嘅 重有,母语准确讲唔係指"妈妈讲嘅语言",举个例子,一个人一出世,喺襁褓之中嘅时候就离开咗妈妈,去咗另外一个地方,而呢个嘅语言唔係佢阿妈讲嘅嗰种,咁母语呢个定义应该点话喇? 所以,母语应该一个人自细开始学讲话阵时学嘅一/二种语言!

veronique, 我 覺得 母語 係 普通話 有 啲 怪, 係 因為 我 認為 普通話 係 一 種 以 北方話 發音 為 準 嘅 類人工 語言, 所以 我 覺得 以 其他 北方話 (天津話 / 山東話 / 四川話) 為 母語, 聽起嚟 好似 合理 啲 啫。係 咪 真係 有 人 以 純 普通話 作為 母語 架。 蟲子, 或者 母語 (mother tongue) 呢 個 字眼 有 啲 模糊, 建議 用 第一 語言 (first language) 呢 個 字眼。

veronique在2005-08-13 17:24:41說道:[br]乜有母語係普通話嘅人咖咩?佢哋係住喺邊個省嘅人呀?母語唔會係北方方言,例如山東話、天津話噉。 『本文僅代表作者[desmond]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』 母語係自出世講嘅第一同埋主要語言。 如果一個人自細講普通話噉普通話算係佢嘅母語。 唔知喺呢方面大陸嘅情況點。但喺臺灣實係存在嘅情形。好清楚分得出邊個以普 通話為母語﹐邊個以閩南話或另一方言為母語嘅。甚至有啲人唔識閩南話。我一個 台灣前同事雖然老豆講客家同閩南話但只識普通話因佢老豆為咗個女嘅前途鼓勵佢 學普通話、唔學其它兩個語言。 我好想知廣東嘅情況﹕有冇辦法答以下問題呀﹖ 1/ 喺總人口有幾多百分比係廣東人﹖ 2/ 屋企學校以外廣東人係咪都成日講粵語0架﹖ 3/ 小息喺校園學生可唔可以講粵語呀﹖ 4/ 喺公司有冇機會講粵語呀﹖喺呢方面有冇規定呀﹖ 5/ 有冇廣東人家長諗學粵語會妨礙仔女嘅學習呀﹖ 6/ 係咪有廣東後生仔女諗粵語唔緊要(淨係一種同老豆老母講嘅語言啫)﹖
我都嚟回答吓啦: 1、而家广东境内都有超过半数系广东人,不过广东人包括埋潮汕、客家。。。。 2、平时可以,上课通常都唔得 3、当然可以,除非你嘅同学系外省人,你要用普语同佢交流 4、都冇硬性规定,不过如果你上司系北人,你点敢唔讲? 5、绝对冇 6、有可能有啲噉嘅败家仔,不过系极少数

desmond在2005-08-13 21:16:34說道:[br]veronique, 我 覺得 母語 係 普通話 有 啲 怪, 係 因為 我 認為 普通話 係 一 種 以 北方話 發音 為 準 嘅 類人工 語言, 所以 我 覺得 以 其他 北方話 (天津話 / 山東話 / 四川話) 為 母語, 聽起嚟 好似 合理 啲 啫。係 咪 真係 有 人 以 純 普通話 作為 母語 架。 蟲子, 或者 母語 (mother tongue) 呢 個 字眼 有 啲 模糊, 建議 用 第一 語言 (first language) 呢 個 字眼。
可能有啲地区/国家係采用两种或者以上母语嘅

蟲子在2005-08-13 22:01:51說道:[br] 可能有啲地区/国家係采用两种或者以上母语嘅
所以咪建議叫 第一語言 囉,其他就係 第二語言, 第三語言 噉。

母語 (mother tongue),喺bb未出世嗰時應該已經有潛意識識講佢媽媽嘅語言。 不過用第一語言(first language),確切啲。加埋出生環境嘅語言因素。 對於放棄第一母語,語言嘅人嚟講,佢哋真係敗家囉。

有唔少人嘅母语确实就系普通话,特别系广州,两个外省人结婚,佢哋之间都以普通话交流,佢哋教个仔讲嘢当然只能用普通话教。

楼上呢位朋友讲嘅有道理!

我意思係如果自細同老豆老母一直講普通話嘅仔仔女女噉佢母語算係普通話。我唔 知而家大陸有冇呢個情況呀。 母語唔一定同傳統嘅當地語言有直接關係。一個例子﹕因喺法國嘅地方語言幾乎失 去咗所以好多人唔識原來係自己嘅母語。我情況係﹕我識講但係唔100%掌握(我嘅 母語係法文)﹐反而有啲人同父母喺屋企一齊講所以算係母語。 而且平時講嘅語言唔等於全面嘅語言。只有用佢嚟作各方面嘅發展先至算得上係真 正語言。 ------------------------------------------------- 5/ 有冇廣東人家長諗學粵語會妨礙仔女嘅學習呀? 5、绝对冇 -------------------------------------------------- 如果真係噉粵語重係有前途嘅語言。

veronique在2005-08-17 02:05:57說道:[br]我意思係如果自細同老豆老母一直講普通話嘅仔仔女女噉佢母語算係普通話。我唔 知而家大陸有冇呢個情況呀。 ------------------------------------------------- 5/ 有冇廣東人家長諗學粵語會妨礙仔女嘅學習呀? 5、绝对冇 -------------------------------------------------- 如果真係噉粵語重係有前途嘅語言。
喺中国呢种情况当然多啦,好多夫妻都系来自唔同地方,佢哋只能以普通话交流,生个仔女出嚟当然系用普通话作为佢嘅母语。 家长唔会认为粤语妨碍子女学习,但系家长并冇意识到子女被剥夺用粤语学习嘅权力所引发嘅危害,所以粤语始终系危险嘅。