QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9041|回復: 2

[Blog文推薦] 從「小」講粵語——乜「Q」?

做乜Q今次講個Q?因為啱啱聽完《蕭鼓聲中》,「Q」係蕭生嘅至愛用語——之一,而且重運用得好Q出神入化,除Q咗我,冇乜邊Q個拍得住佢。

Q,本來係士碌架術語,即係話支波棍,來源於英文嘅cue,所以,有「厾Q」、「撻Q」呢啲講法。有人話,因為Q係棍,而棍又係「㞗」(俗寫「鳩」)嘅代名詞,所以Q變成「㞗」嘅代稱。我唔肯定呢種講法係咪有根據,不過Q嘅用法確實同「㞗」好似,而且又文雅好多,咁好用,照用可也!

另一個字,「鬼」,都成日用嚟代替「㞗」。論威力,「㞗」>「Q」>「鬼」,如果你喺啲唔方便爆粗嘅場合,又嫌「鬼」字太「娘」,「Q」係最佳選擇。

附帶一提嘅係,「Q」字雖然有好多用法,但唔可以做形容詞,否則,就會變咗另一個意思,你好Q!鬧你變咗贊你,因為呢個時候,Q唔再係cue,而係變成cute!

QQ = 鳩鳩

除咗「篤波」會講個「一Q篤爆你中袋」之外,一般好少講,多見女生講。總覺得男人講「關你Q事」之類嘅話時,就咩男子氣概都冇晒,尤其同人鬧交嗰陣,咩氣勢都冇晒!