QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2806|回復: 11

[問音問字] 有请「风之子」入来倾下!

你9月份发过信息给我,我等到10月份休完假返来先睇到,复左你,唔知你有无收到?唔知你噶问题解决未呢?
收到!多謝你答案呀!閣下邊度人?
乡下清远,现在广州。你呢?
廣西南寧

想打听下:而家南宁系咪冇人愿意讲粤语啦? 事关南宁朋友(识讲粤语)同我倾电话都系煲冬瓜。

原帖由 外外星人 於 2008-10-30 20:30 發表 想打听下:而家南宁系咪冇人愿意讲粤语啦? 事关南宁朋友(识讲粤语)同我倾电话都系煲冬瓜。

南寧家吓啲後生仔都唔講白話喇。唔係唔想講,而係完全唔識講。南寧中學冇一間學校係有白話環境嘅。學生落堂放學都係講煲冬瓜。電視台冇一個係粵語頻道,至多間中播吓粵劇。

而家好多北佬南遷,本身南寧面積都已經好細喇,重要容納咁多北佬,導致南寧好快成為外地人天下。啲北佬落到嶺南唔會入鄉習俗,反而帶埋佢哋風土習俗嚟。另到南寧就快成為北方風俗城市。

原帖由 风之子 於 2008-10-30 22:38 發表 南寧家吓啲後生仔都唔講白話喇。唔係唔想講,而係完全唔識講。南寧中學冇一間學校係有白話環境嘅。學生落堂放學都係講煲冬瓜。電視台冇一個係粵語頻道,至多間中播吓粵劇。而家好多北佬南遷,本身南寧面積都已經好細喇, ...

尽量将你所了解嘅情况话畀其他粤人知,记住,千祈咪

呢个情况,唔单止南宁,广东好多地方都系甘。我地系办公室讲白话,竟然话我地系度讲鸟语,要我地出去,真系岂有此理。来左两三年连话都唔识听,系唔系智力噶问题就唔知,但态度唔得,系有意识甘拒绝粤语。生活习惯都有所改变了,以前市场几乎无见到有卖辣椒噶,以家好多档口都有得卖啦。个次吃鱼,我妈话如果有D青椒仔就更加和味,吓我一跳:真系潜移默化甘影响左啦

以前冇咁多外省人来呢广东,少数人来到,只能入乡随俗,变广东人;而家经过改革开放,太多外省人来啦,同埋中央一句"国语",上堂全部都要用国语,仲要京剧入学校,咁搞落去,双管齐下,粤语迟早都冇.好似深圳咁,95年之前,唔识讲白话会比人睇唔起,之后,唔识讲普通话会比人睇唔起.呢个可以讲糸同化,讲得难听啲就糸文化入侵,冇计,两广相对全国,冇官又冇人.

原帖由 KenYHChan 於 2008-11-2 19:07 發表 以前冇咁多外省人来呢广东,少数人来到,只能入乡随俗,变广东人;而家经过改革开放,太多外省人来啦,同埋中央一句"国语",上堂全部都要用国语,仲要京剧入学校,咁搞落去,双管齐下,粤语迟早都冇.好似深圳咁,95年之前,唔识讲 ...

系有预谋、有计划、有步骤嘅文化围剿!

我有个广州朋友话,广州迟早变成外地人噶地头。

原帖由 tendy 於 2008-11-3 13:02 發表 我有个广州朋友话,广州迟早变成外地人噶地头。

外地人唔紧要,至弊就系满大人。