QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8936|回復: 27

無綫 有正野...

無 綫 仲 有 成 個 月 至 到 台 慶 , 但 台 慶 劇 已 經 陸 續 出 籠 。 打 頭 陣 嘅 係 邵 美 琪 、 黎 姿 、 蔡 少 芬 再 加 李 司 棋 嘅 《 珠 光 寶 氣 》 ; 跟 住 下 個 禮 拜 一 ( 27 號 ) , 接 《 少 年 四 大 名 捕 》 , 係 阿 姐 汪 明 荃 同 佘 詩 曼 嘅 《 東 山 飄 雨 西 關 晴 》 。
西 關 少 爺 呢 個 稱 號 , 聽 就 聽 得 多 , 早 前 張 智 霖 同 佘 詩 曼 都 曾 經 拍 過 一 套 叫 《 西 關 大 少 》 嘅 電 視 劇 。 今 次 《 東 》 唔 係 講 西 關 大 少 , 而 係 講 佘 詩 曼 呢 個 家 道 破 落 嘅 西 關 小 姐 , 靠 賣 艇 仔 粥 而 成 為 酒 樓 老 闆 嘅 奮 鬥 故 事 ; 阿 姐 就 由 野 蠻 奶 奶 蛻 變 為 東 山 一 個 大 家 族 嘅 「 領 導 人 」 。 《 珠 》 係 女 角 為 主 ; 《 東 》 同 樣 係 女 人 最 大 。 今 年 台 慶 劇 特 色 , 就 係 女 角 玩 晒

佘 詩 曼 同 黃 浩 然 本 來 愛 得 轟 烈 , 可 惜 卻 受 到 黃 阿 媽 汪 明 荃 從 中 阻 撓 , 甚 至 出 到 棒 打 嚟 拆 散 佢 哋 , 終 至 分 手 。

馬 德 鐘 本 係 潘 家 屋 企 司 機 , 因 一 次 意 外 救 番 少 爺 仔 黃 浩 然 , 因 而 揭 發 原 來 自 己 先 係 潘 家 長 子 大 少 爺 。

郭 峰 飾 東 山 望 族 潘 兆 棠 , 可 惜 最 後 竟 然 死 喺 世 交 、 軍 閥 曾 偉 權 手 下 。

馬 德 鐘 為 保 護 自 己 利 益 而 惹 起 一 場 又 一 場 腥 風 血 雨 嘅 權 力 鬥 爭 ; 而 汪 明 荃 最 後 為 救 馬 以 致 自 己 中 槍 而 亡 。

《 東 》 係 講 民 初 時 期 , 本 來 係 大 戶 人 家 小 姐 嘅 佘 詩 曼 , 因 為 家 道 中 落 , 被 逼 同 阿 哥 麥 長 青 賣 艇 仔 粥 為 生 , 佘 本 來 同 東 山 少 爺 黃 浩 然 係 一 對 , 汪 明 荃 飾 演 嘅 潘 夫 人 就 反 對 , 甚 至 出 到 棒 打 鴛 鴦 一 招 嚟 拆 散 佢 兩 個 。 從 此 , 佘 就 發 誓 一 定 要 做 女 強 人 。 之 後 佘 識 到 潘 家 司 機 馬 德 鐘 後 成 為 一 對 , 查 實 馬 就 係 汪 明 荃 當 年 遺 棄 嘅 私 生 子 。 馬 德 鐘 本 來 品 性 純 良 , 後 同 汪 相 認 成 為 潘 家 大 少 爺 之 後 , 就 變 到 利 慾 薰 心 , 甚 至 犧 牲 親 情 、 友 情 、 愛 情 都 無 所 謂 。
阿 姐 喺 劇 入 面 飾 演 表 面 睇 好 風 光 嘅 東 山 一 個 大 家 族 領 導 人 , 其 實 係 個 悲 慘 角 色 。 後 生 時 係 未 婚 媽 媽 , 因 屋 企 人 怕 醜 事 揚 咗 出 嚟 , 夾 硬 要 將 佢 個 仔 ( 即 係 馬 德 鐘 ) 送 咗 俾 人 。 直 到 後 來 遇 番 馬 , 先 知 馬 原 本 就 係 自 己 當 年 拋 棄 嘅 私 生 子 。 而 馬 卻 將 其 當 仇 人 看 待 , 兩 母 子 充 滿 「 火 花 」 。 到 最 後 , 阿 姐 更 因 為 救 馬 中 槍 而 死 。
老 實 講 , 《 東 山 飄 雨 西 關 晴 》 若 單 係 得 馬 德 鐘 同 佘 詩 曼 呢 對 組 合 孭 飛 , 加 埋 戲 份 較 重 嘅 班 底 就 得 黃 浩 然 、 郭 峰 同 商 天 娥 , 對 比 起 人 強 馬 壯 嘅 《 珠 光 寶 氣 》 , 真 係 叫 做 弱 咗 啲 , 惟 有 靠 阿 姐 呢 個 「 野 蠻 奶 奶 」 領 軍 , 好 好 睇 睇 啦 !

睇下点?
又有民國戲睇嘞
好似係喺中山取景~唉~~

查實,廟前西街嗰一帶重幾有民國Feel~靚~~

港劇,就係夠客觀,尋晚幫國軍塑造返一個唔錯嘅形象.

《東》入邊有冇懶音??
又係三對男女互戒

东山飘雨西关晴粤语02集

《东山飘雨西关晴》高清粤语01

《东山飘雨西关晴》高清粤语02

今日聽到黃浩然講北京路,   係米應該永漢路先岩呢  ,民國時期應該冇北京呢條路掛

原帖由 vincent10 於 2008-10-28 22:38 發表 今日聽到黃浩然講北京路,   係米應該永漢路先岩呢  ,民國時期應該冇北京呢條路掛

文革产物

班友好漏氣!!犯啲0敢嘅錯誤…
请留意第二集泰叔讲呢个词:屈曲(冤枉)。

东山飘雨西关晴第三集

冇裝數碼電視,冇得睇。

原帖由 粤语卫士 於 2008-10-30 19:47 發表 冇裝數碼電視,冇得睇。

无须装数码,呢度有得睇。

《东山飘雨西关晴》第五集

星爺 你噉樣擺啲 電視上嚟  唔怕人地又話版權問題啊?

东山飘雨西关晴第5集