QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2946|回復: 11

[衣食住行] 如果你支持我地搞一个粤语培训班~

我建立了一个名为「保护广州历史文化」的群,在李瑞然爷爷开摄影展览的那天尝试着派发了部分宣传单张,feedback比我想象中要好,看来大家对保护广州的粤语文化都好有热情。

不过,我地须要唔同阶层,唔同年龄,唔同范畴的有心人士参与,这样我们的团队才能发展和推进得更好。

说是「保护广州历史文化」,这个说法显然是太大了,我地而家的绵薄之力没有可能将事情做得那么广泛。所以,而家我设想是以粤语(广州话)为一个切入点,先将一个项目搞起来,项目做好了,就能够鼓励广州的有心人陆续摆出姿态,如果我们的项目可以做得出色,那么我们的团队威望也会更大,影响力也更大,可以做的也更多。到时候社会各届都会有响应的了。

群号:69535967(希望来参与的你不仅有热心,而且具备一定的行動力!)
多D0黎粤语协会论坛咪就成群啰!呢度重多人啦!
有靓女先有动力!!!~~~靓女才是我的汽油~~~
好呀! 粵語文化,靠你地啦! 希望你地可將活生生既粵語文化傳開去!
原帖由 亨妹 於 2008-10-27 13:09 發表         我建立了一个名为「保护广州历史文化」的群,在李瑞然爷爷开摄影展览的那天尝试着派发了部分宣传单张,feedback比我想象中要好,看来大家对保护广州的粤语文化都好有热情。   ...

現時廣州中小學強制性普通話教學,大粒嘅症苦官員除市長外都唔係廣州人或者廣東人,以權力強行過分地推廣普通話文化,廣州人對廣州文化嘅保護淨得旨意民間力量,噉保護法唔係長遠之計

哈哈哈哈

粵語教學培訓我同「絕路」經已合作搞緊,不過係面對外省朋友或者母語非白話人士嘅

「兵來將擋,水來土掩」,保護粵語要主動出擊方有成效,最忌只顧守城,各自為戰!

總而言之,大家都應該去主動出擊

無論勝利或死亡,光榮將最終到嚟

民间力量虽然好似星星之火,但系点都好过坐以待毙,起码越来越多人重视的时候,症苦也不得不重视了~

粵語培訓教育事業,必須要向外省發展先得,但機構基地可以喺香港或廣東,我諗外省人參加粵語培訓嘅機率會大過粵語區人士,有啲外省人去香港讀書或者移民都會事先上吓語言班。而家其他各省呢類機構、培訓班少到極,有嘅都係啲質量唔高嘅班,所以不可否認,呢個係個盲點,亦都係一個好有發展前途同潛力嘅行業。。。。

衷心祝福粵語呢種天生優美嘅語言可以突破地域限制,為全世界所有人喜愛。

原帖由 Jean 於 2008-10-27 16:40 發表 粵語培訓教育事業,必須要向外省發展先得,但機構基地可以喺香港或廣東,我諗外省人參加粵語培訓嘅機率會大過粵語區人士,有啲外省人去香港讀書或者移民都會事先上吓語言班。而家其他各省呢類機構、培訓班少到極,有嘅都係啲質 ... 衷心祝福粵語呢種天生優美嘅語言可以突破地域限制,為全世界所有人喜愛。

呢句話令我好感動啊 

原帖由 Jean 於 2008-10-27 16:40 發表

粵語培訓教育事業,必須要向外省發展先得,但機構基地可以喺香港或廣東,我諗外省人參加粵語培訓嘅機率會大過粵語區人士,有啲外省人去香港讀書或者移民都會事先上吓語言班。而家其他各省呢類機構、培訓班少到極,有嘅都係啲質量唔高嘅班,所以不可否認,呢個係個盲點,亦都係一個好有發展前途同潛力嘅行業。。。。

衷心祝福粵語呢種天生優美嘅語言可以突破地域限制,為全世界所有人喜愛

我都想喊

原帖由 亨妹 於 2008-10-27 16:06 發表 民间力量虽然好似星星之火,但系点都好过坐以待毙,起码越来越多人重视的时候,症苦也不得不重视了~

母语主权高于天,唤醒民众千百万,保运动风乍起,胡言乱语要抵制!

支持一下,身为广州人的一份子,梗要支持。。。