QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3742|回復: 3

[Blog文推薦] 我嘅粵拼輸入法程式詞表審音校對任務完成!

用電郵將份詞表send畀Desmond之後一身鬆——忙咗成個禮拜嘅粵拼輸入法程式詞表審音校對任務卒之完成!

粵協開發緊嘅新版「輕鬆粵語」粵拼輸入法程式嘅詞表要審音校對。我好榮幸可以join in其中。

由於種種原因,我從正式接受任務嘅個幾禮拜之後先開始動工。因為呢排課餘時間比較充裕,所以一開始想喺四五日內finish兩千個詞組嘅審音校對task。兩三日後發覺呢個諗法過於樂觀,就將交貨期限押後兩三日,即係今日。因為本人喺呢方面嘅ability有限,同埋詞表存在唔少有爭議之處,所以要趕喺今日內finish依然有難度——不過最屘重係搞掂咗。

喺呢度要多謝南漢、絕路同埋Desmond,佢哋幫我解決咗唔少doubt,使我能夠趕喺今日內搞掂咗個task。

成日笑   

出處:http://hk.myblog.yahoo.com/korainshum/article?new=1&mid=567

咪開心住,重要做校驗,每個人所做嗰份起碼要畀其他三個再校驗先夠㗎
冇錯,噉先可以最大限度確保高質量
唔係質量,係品質,mass用質量,quality用品質