QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5402|回復: 10

[詞彙及翻譯] 广州话系讲「质素」定系「素质」

多谢指教!

「质素」,从「质地」而来。

捞佬少讲「质地」。

本来应该说「质素」,受普通话的影响,也说「素质」了。本来说「人客」,现在也说「客人」了。
原帖由 hippy888 於 2008-10-10 14:50 發表 「质素」,从「质地」而来。   捞佬少讲「质地」。

说话又唔可以咁讲噶。

「质素」根本就唔系从「质地」而嚟。你唔好想当然啦。捞佬都经常讲「质地」噶。

「质素」「素质」,系两个意思相近嘅词,严格嚟讲,系唔应该混淆使用噶,但系由于意思相近,两词互用,并唔会造成理解障碍,所以,大家都易于接受两词嘅互用而不以为错喇。

普通话中,可用「质素」表示人嘅档次以及物嘅档次。例:高质素轿车。高质素人群。用「素质」表示人的本来性质,例:张三的心理素质很好。李四嘅身体素质很好。

广东话嘅用法其实都差唔多。用「质素」表示人嘅档次以及物嘅档次。用「素质」表示人的本来性质。特指物嘅材质,先至用「质地」。

另「质素」「素质」均有表示「人嘅素养」嘅意思。广东话捞话,按语言嘅使用习惯有尐出入,但都唔算系错噶。

所以唔存在广东话用「质素」,捞话用「素质」的讲法。更加冇「质素」系「质地」而嚟嘅讲法。

唔该查吓糸味有人用分身,掩眼法。
原帖由 hippy888 於 2008-10-10 17:31 發表 唔该查吓糸味有人用分身,掩眼法。

H生,因乜解究你咁欢喜研究分身啊?人哋讲质素,你响处分身。。睇落你啲「质地」认真麻麻至喔。
廣州話一般都係講「質素」而非「素質」

我個人覺得兩個詞應該係有唔同意思嘅...

不過分別唔會太大...
不過就應該唔係撈唔撈嘅問題囉...

质素
[quality]∶本质,素养
一批质素不高的人把持着权力
[factor]∶因子;成分
质素不纯
[plain]∶质朴
他穿着质素的干部服

素质
[diathesis]∶心理学上指人的某些先天的特点
[quality]∶事物本来的性质
[accomplishment]∶素养
军事素质
[white texture]∶白色的质地

冇錯係多講「質素」。

至于「素質」呢個詞,點嚟我唔考究,不過而家我哋講嘅「素質」係日語外來詞,大家可以買本日語辭典查下そ行,正如樓上都揾到呢個詞嘅解釋係同心理學有關,請問心理學都係撈佬發明嘅咩?唔好咩都入佢哋數好冇。