QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3589|回復: 3

[會員專欄] 【原创】无奈

【原创】无奈

「好多时候生活嘅无奈就系:你爱嘅人,佢唔爱你;爱你嘅人,你又唔爱佢;到最后,同你结婚嘅系,你又唔爱佢,佢又唔爱你嗰个。」
    ——萧若元 (十月三日《萧鼓声中》)
    以前有个笑话,有个广州人响巴士上用好普通嘅普通话同人讲:「我爱你,你爱我,好幸福呀。」人哋唔知佢讲乜,佢就用广州话大声讲多次:「你埃实我,我埃实你,好辛苦嘎。」笑话一则。
    唔知我嘅爱人依家响边,唔知佢做紧乜嘢,不如发个短信畀佢。
    萧生讲嘅系咪事实呢?佢老婆就话系,点解?萧生响自己博客度话,做完节目返屋企,佢老婆即刻咋营,萧生嘅反应系,响节目中讲嘅情史都几十年咯,同前女友拖下手仔嗟,关你Q事咩,几十岁人仲呷埋啲咁嘅醋,快啲去死啦。   
    女人从来都唔系理性嘅动物,不过,有时呢种无奈,男人都好大责任,有句说话讲出男人嘅心态,「妻不如妾,妾不如偷,偷不如偷不着。」偷乜嘢?北方话叫「偷人」,广州话抵死啲,叫「偷食」。偷唔到嗰个始终最好。得一想二,见异思迁,广州话仲有一句话,叫「上得床嚟掀被冚」。呢度上床同偷食并冇必然联系,初学广州话要留意。
    饮埋杯底啖奶茶,起身走人,条腰震咗一下,卒之肯复返我,短信得一句话:「你爱人不在服务区。」唉!
    ————写于昌岗路大家乐餐厅 十月七日
所以話,既然你老婆唔係你最愛嗰件,先會有人講:「發達、升官、死老婆」係男人至高境界。
嗰句嘢都唔係蕭公子原創,n年前都已經有人講。
各位先生,人到老了,方知「老本、老婆、老友」是三宝。 [ 本帖最後由 羊城客 於 2009-1-12 19:37 編輯 ]