QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3002|回復: 13

[其它] 粤语对白听写,请教粤语高手帮忙

由于个人听力有啲迟钝 问号部分疑问最大,其他有不妥的地方也请指出。希望高手参与后面部分的听写。 对粤字有研究的也请指出里面用得不对的地方。 (大家误解我是找翻译或者粤语初学者 其实我是试图把粤语对白书写出来,并经过广州人鉴定,为推广粤语标准书面化而努力 并为粤语学习者提供比较实用的教材) 由回复及时跟进改正。 多谢指正。 唔好呀 唔关我事架 你唔好杀我呀 你放过我呀 传说喺十年前嗰一晚 一夜之间 一支最大最恶嘅马贼 畀呢个同死神咁可怕嘅人全部杀晒 冇走甩一个活口 冇人知道呢个到底系乜嘢人 喺边度嚟 甚至佢叫做乜嘢名 大家唯有嗌佢做 杀人王 嗰晚到底发生乜嘢事 佢点解要大开杀戒 已经再冇人知道 但系嗰阵时 我哋大家都相信 一定同一个女人有关 嗰晚之后 佢划地为界 插刀为记 开咗一间和平饭店 跟住嗰十年 和平饭店收留咗好多走投无路嘅可怜人 当时 江湖有啲噉嘅规矩 任何人 唔理佢做咗啲乜嘢事 得罪乜嘢人 只要佢有命走得到去和平饭店 佢嘅仇家就唔可以行过饭店门前嗰把军刀 再点呢个人一条头发 而和平饭店亦都保证 唔会过问任何江湖恩怨 唔会替人出头 唔会保人离开 十年以嚟 未有人敢惹过和平饭店 而和平饭店亦都未破例送过任何人走 直到呢个女人嘅出现 麻烦你开定间上房 搅定缸热水 去餐厅处嗌我 呣 麻烦你哋倒杯酒过我 另外有啲乜嘢貴夹唔饱嘅 拎三五七样过我食住先喇 冇钱你学乜嘢畀人斩呀? 攞只烂鬼? 嚟呃钱 系呀 我哋呢度唔系汪洋大盗就系杀人放火 和平饭店都有得你搏懵 你都唔知订呀你 哈哈哈 做乜嘢你哋唔攞只戒指畀你哋士头睇吓先啫 攞啲嘢过我浪浪个胃喇 饿亲我就大件事喇 重唔攞去 话埋畀佢知呀 我唔系同佢好番架 佢开间房过我 我住两晚就扯架喇 我唔会见佢架 亦都唔要佢理我嘅事 到底你知唔知你讲紧嘅我哋嗰位士头就系杀人王呀 系呀 我唔识佢系乜嘢杀人王 我净系识佢系我衰公啫 如果有得过返转头 我再从来冇识过呢个人添噃 我都话架喇 士头旧时哽系有个旧伤口架 佢开呢间饭店都系听紧佢番嚟架喇 士头 士头 你听咗十年嘅女人返咗嚟喇 买我开 ! 嘅? 一座山噉砸落我处 我喊 跟住我就听见楼下班鸡公鸡婆一个个噉惨叫 我知道系佢 佢杀晒魔鬼寨嗰班鸡公 杀埋个? 艇艇 哎吔 哈哈哈 有人冇着裤 畀番条裤我 哈哈哈 畀番条裤我 有人冇着裤呀 嚟嚟嚟 呢度 呢度 呢度有 等佢杀到上楼 我已经畀个?污辱咗喇 唉 哎吔 真系(至系) 我呢一世都会怪佢架喇 点解佢要嚟迟半步吖 嚟呀 着番条裤呀 唔好? 着番佢喇 唔要呀 着喇 唔该你 唔要呀 我陪住佢穿州过省 佢啲仇家一路噉追嚟 嚟廿个 佢就杀十双 出亲手佢就要杀晒 一见血佢就唔会停 以后重敢唔敢 哎吔 正衰人嚟架 我系衰人 敢唔敢 哎吔吔吔 喂喂喂 唔好咁大力 哎吔 正一咸湿佬嚟架 哎吔 敢唔敢 哎吔喂 敢唔敢 哎哟喂 唔好咁大力喇 ? 玩吓啫 重敢唔敢 唔好再嚟喇 反面个噃 敢唔敢 ?.. 佢越杀越狂 抵杀嘅 唔抵杀嘅 佢都杀 人又杀 畜生又杀 晓喐嘅喺佢面前佢就杀 佢忘记唔到亲眼见到?砸喺我身上 佢用大开杀戒嚟发泄 为咗我 佢变成一个杀人王 呵... 哎吔吔 笑吓笑吓 哎吔 唔好喊喇 系咪喺处又?屎忽呀? 十年嘅今日 我驼住佢个肚 跟住佢走到驿站呢处 ? 我一住生一住捉住佢嘅手噉讲 如果世界上有一间和平饭店 噉会几好 只要走到嚟呢度,就唔惊会有仇家冧喇 瞓觉唔使蔽支枪喺枕头底 唔好喊喇 我错喇 唔好喊 佢抱个苏虾畀我睇 系我第一眼见佢同我嘅仔 佢连眼仔都未擘开 重喺度截紧自己嘅小拳头 忽然之间 啊 应承我 唔好同你妈讲 ? 好吗 应承我呀 锡番啖先 嚟呀 锡番啖先 呣 嚟呀 对唔住呀 嚟呀 锡番啖 呣 佢杀晒驿站所有嘅人又点 佢为咗我嘅一句说话开和平饭店等我又点 佢呢十年嚟帮几多人得番条命又点 我同佢嘅仔一样,都系唔会番生? 士头婆 畀次机会士头喇 佢而家 成个人都唔同晒个啰 系呀 佢冇晒火架喇 重对人好好添 好似我哋班废人噉 冇个敢行出驿站 佢一连买餸都自己去 唉 佢呢十年 都好孤零零架 冇识过第个女人呀 净系得我嘅虾儿仔同佢玩架咋 佢好后悔架喇 你畀次机会佢喇 士头婆 你畀次机会佢(士头)喇 喳 喳 喳 停 士头 哎吔 唔记得同你阿妈买治疮散添 有一排畀佢莺呀 哎吔 重未帮奀妹儿买奶酒添 佢又喊喇 士头 士头呀 唔好莺呀 唔好莺呀 次次出去办亲货都要同你哋买十几廿样嘢架 漏噉一两样唔系好出奇咋 哦呵 唔紧要 你第日?唔会乱架喇 士头 士头婆返咗嚟喇 系吔 系吔 系吔 喂

Re:周润发嘅粤语对白试翻译,请教粤语高手帮忙

同志还须努力! em11: em11:

你係聽寫定係翻譯呀?《和平飯店》嘅原版就係粵語嘎喎,唔通你係將國語嘅翻譯版再翻譯?

想学粤语,建议你睇星爷嘅电影

广西白话口音唔正,你要正音

你想點呀? 請個廣東人做翻譯囉。

Re:粤语对白听写,请教粤语高手帮忙

顺德水蛇粥在2005-07-30 15:34:10說道:[br]广西白话口音唔正,你要正音
点解要话人口音唔正,唔同广州音就唔同喽~~~

你话嚟?

人哋有口音咪有口音囉,做咩要話人哋唔正,相對廣州話嚟講,有粵西口音肯定講唔正,好出奇咩? 我覺得大家學廣州話唔係必要嘅,祇係大家都認同用廣州話進行粵語群體之間嘅溝通橋樑。 如果一個講粵西口音,一個講廣州話,互相聽得明嘅話,冇必要強迫對方都講廣州話啊。 正如你同一個講煲冬瓜嘅人傾偈,人哋聽得明廣州話,你又聽得明煲冬瓜,就冇必要強迫任何一方講煲冬瓜或者廣州話。

嘅然有兴趣学,就要学好,除非唔学。学得好唔好系一回事,起码学习嘅目标就系要学好。另外,请注意睇我用咗好耐好耐嘅签名。

我觀點係我講我嘅母語,人哋講人哋嘅母語,互相聽得明就係喇。 如果溝通唔到,就用普通話溝通,就係咁簡單。 我唔會拒絕普通話。

终于睇到我嘅签名喇。观点相近,冇乜分歧。

另外有啲乜嘢龟甲唔饱嘅 拎三五七样过我食住先喇 ,睇唔明

贵夹唔饱!求其拎几样来食住先