QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6499|回復: 11

[民風民俗] Republican Period嘅人..潮爆..勁靚!!

民國時期,兩個曬緊太陽嘅女人.

民國時,著時髦服飾嘅摩登女郎..

南京社會家庭著旗袍嘅婦女

民國時期,知識女性

戴笠

著高叉旗袍嘅上海姑娘..

1920年陈毅(后排右一)在法国勤工俭学时与同学合影。前排右一为其大哥陈孟熙。

1943年,在日本京都大学就读的李登辉。

1936年,著旗袍嘅上海婦女

1939年初夏时分,福建厦门,公园里观赏风景的女子

民国时期,「亚洲球王」李惠堂和他获得的奖品。

溥儀1931年..

1931魯迅全家&馮雪峰全家合影

1931 老舍

1931,梁思成,北平..著長衫,夠嗮儒雅.!

1931年6月29日,中西女中毕业典礼,高中部学生正准备进入礼堂。

(而家啲高中畢業相重薯嘜過嗰時啊!T_T)

1931年由上海《戏剧月刊》发起征文评论梅、尚、程、荀「四大名旦」,梅兰芳以565分的成绩名列榜首,程砚秋获540分,荀慧生获530分,尚小云获505分。

1931,北平,雪中乞兒.

林徽因&梁思成新婚時

婉容&溥儀

1932,濟南新婚夫婦

1932年美国洛衫矶奥运会中国代表团领队郝更生

1932年7月30日,第十届奥运会在美国洛杉矶举行,中国第一次参加奥运会。唯一参加比赛的是短跑选手刘长春

1932年,金陵女子文理学院运动会,射箭比赛

1936年,南京,植物课上的学生

1932年8月4日中国化学会在南京成立时全体代表合影

老上海的大明星--金焰

轉自http://club.cat898.com/newbbs/dispbbs.asp?BoardID=32&ID=2441698未貼完,重有好多.懶...

土baat lou令到中國人bad taste咗半個世紀..

你講咗我 一直都好想講嘅野........從風度翩翩嘅儒雅君子到 粗魯無禮嘅土匪暴徒.....質嘅變化

讲紧上海?
原帖由 外外星人 於 2008-10-4 17:22 發表 讲紧上海?
大中華

原帖由 vincent10 於 2008-10-4 17:16 發表   你講咗我 一直都好想講嘅野........從風度翩翩嘅儒雅君子到 粗魯無禮嘅土匪暴徒.....質嘅變化

!!點解你可以咁犀利...我寫埋嗮啲無釐喇更嘅嘢你都可以知我諗乜......

原帖由 思覺失調 於 2008-10-4 20:47 發表     !!點解你可以咁犀利...我寫埋嗮啲無釐喇更嘅嘢你都可以知我諗乜......

因為你啲文筆暗藏唏噓 ,我諗嗰啲野 你幫我表達咗出嚟.....

原帖由 vincent10 於 2008-10-4 20:53 發表 因為你啲文筆暗藏唏噓 ,我諗嗰啲野 你幫我表達咗出嚟.....

而家好似係你幫我表達出嚟(*^__^*) 嘻嘻……..

你兩個真係心有靈犀!
广州嘅西关小姐系咪都系个阵时?

miss西關應該係民國初到40年代前左右.........

嗰時潮嘅人少,叫「潮爆」,而家跟潮嘅人多,叫「街」。