QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3660|回復: 3

[會員專欄] 【原创】国庆节,逼地铁。

【原创】国庆节,逼地铁。
   从晓港站落地铁,未试过逼到上唔到车嘅,国庆节先会咁。好在车密,再嚟一架就逼到上去。车厢入面人声嘈杂,本地人好少,净系听到角落头有人用广州话细细声埋怨:「都话唔好出嚟同人逼嘎啦,最衰你!」
   大多数人好似唔系好介意咁逼,佢哋用各自乡音大声讲嘢,兴奋写晒响块脸度。我差啲笑咗出来,有人以为我识听佢哋啲乡下话,停晒落来望住我。其实系我突然谂起有人咁样形容人多:「车厢里一眼望去尽是鲜花与牛粪。」
   旁边有人用手机听歌,「让我欢喜让我忧... ... 」我识听,周华健唱嘅。唱咗两句,车厢广播响起,海珠广场到嘞,又有好多人逼上嚟,好似有一句广州话专门形容呢种形势,啊,系嘞:「透气都痛!」
   心谂:如果日日要返工,又日日都咁逼就惨嘞。其实,人人心目中嘅悲惨生活都唔同,有人就话:「所谓悲惨生活就是白天看中国股票,晚上看中国足球。」佢哋可能唔知道,有人仲夸张,法国大文豪维克多.雨果名著《Les Misérables》,中译本将书名译成《悲惨世界》,原文并冇世界两个字,系译者加上去,大家睇完故事,喊得一句句,于是拍烂手掌,呢个书名真系译得好呀。
   车厢广播又响,公园前卒之到嘞,松晒,普通话,粤语,最后仲有英文,「Please watch the gap between the train and the  platform.」点解唔系好似香港同新加坡咁,用「Mind the gap」呢?返嚟查下「喂鸡」百科,原来美国纽约地铁长岛线都系用「Watch the gap」,仲特别强调真系有乘客跌落条罅,出咗事后,佢哋就四维挂晒呢句话嘅警告牌。
如果嚟逼地鐵嗰班人嚟廣州純粹為咗旅遊,過完國㷫就走返外省,噉就逼啲都冇所謂。可惜。。。。

有得逼下都好啊,我住佛山架,重未有地鐵出街鬼咁麻煩!

原帖由 蛋糕仔 於 2008-10-3 14:46 發表 有得逼下都好啊,我住佛山架,重未有地鐵出街鬼咁麻煩!

而家整緊啦,遲啲你就可以體驗到咩叫「時間是擠出來的」,尤其你趕時間嗰陣。

By the way:「所谓悲惨生活就是白天看中国股票,晚上看中国足球。」呢句我鍾意。