QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4608|回復: 9

[問音問字] 云吞面「大甬细甬」正写?来由?

如题。
應該是大蓉同細蓉,不過香港以外好少咁叫喎
我记得有人话过系大用细用,自己搜索下啦!
琴晚嘅蘇Good介紹雲吞麵,蘇絲黃問過個雲吞師父點解叫大蓉細蓉,個師父話大蓉多啲,畀男人食,細蓉細碗啲,畀女士食。。。。好懷疑呢種講法。

「細用」與「柳骨」
作者: 王亭之

雲吞麵稱為「細用」(讀如「細湧」),許多人不明其何故。前幾日,王亭之談起昔年廣州的西關大少,「細用」者、即是西關大少的發明。
原來他們每吃雲吞麵,必嫌大碗,雲吞麵舖遷就他們,乃將麵的分量減半,雲吞則不减,於是乎就稱為「細用」,蓋與「粗用」對比而言也。粗人食雲吞麵,麵便不嫌多矣。
然而有些西關大少亦很可憐,一旦破落,連吃「細用」的錢都沒有,便只能踱入雲吞麵舖拿兩三枝「柳骨」,一邊挑牙,一邊施施然踱出麵舖,而身上的「文華縐」長衫則如故,襟頭依然要掛一抽「扶翅」。
「柳骨」者,老廣州必然知道即是牙簽。當年的牙簽用柳樹來造,故稱「柳骨」,唯卻甚少零售,只供應茶樓食肆,因此破落西關大少才會入雲吞麵舖攞「柳骨」。
而「柳骨」者,也就變成是有資格食「細用」的象徵矣。
如今圖麟都既無「柳骨」,亦無「細用」,卻頗有非西關的大少,因此才有罵王亭之彈細佬揸平治跑車的師奶。

星版,亭老呢篇文章我睇过,印象好模糊喇,多得你揾返出来。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2008-10-1 15:53 發表 琴晚嘅蘇Good介紹雲吞麵,蘇絲黃問過個雲吞師父點解叫大蓉細蓉,個師父話大蓉多啲,畀男人食,細蓉細碗啲,畀女士食。。。。好懷疑呢種講法。

我都有睇,故发此贴。不采信该节目说法。

原帖由 外外星人 於 2008-10-1 17:55 發表

「細用」與「柳骨」
作者: 王亭之

雲吞麵稱為「細用」(讀如「細湧」),許多人不明其何故。前幾日,王亭之談起昔年廣州的西關大少,「細用」者、即是西關大少的發明。
原來他們每吃雲吞麵,必嫌大碗,雲吞麵舖遷就他們,乃將麵的分量減半,雲吞則不减,於是乎就稱為「細用」,蓋與「粗用」對比而言也。粗人食雲吞麵,麵便不嫌多矣。

又系作故仔而已

粤语「细」与「大」相对应,「粗」与「幼」相对应

从未闻「细」与「粗」相对应

我都可以作返个

既云西關「大」少,甘「大」人当食「大用」啦

盖因个个都想做「大」嘎啦,边个想做「细」嘎

收皮啦!人地讲口既糸食量,食量有大有细。男人大食,女士细食。

唔该你学好D广东话先啦。

「有容乃(奶)大」口呙,恃住自己胸大,就可以胸(凶)人啦?

奶牛个胸都好大,又唔见人地虾虾霸霸?

原帖由 hippy888 於 2008-10-2 12:37 發表 收皮啦!人地讲口既糸食量,食量有大有细。男人大食,女士细食。   唔该你学好D广东话先啦。   「有容乃(奶)大」口呙,恃住自己胸大,就可以胸(凶)人啦?   奶牛个胸都好大,又唔见人地虾虾霸霸? ...

你个傻佬啊,都唔睇下人地讲乜X既

人地王亭之话西关大少食细用

我就话西关大少食大用

你就话男人大食,女人细食

好明显你系支持我嘎啦

哈哈