QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2152|回復: 4

[問音問字] [求教] “嘢”同“事”。。。

唔該,邊位可以話畀我知,“嘢”同“事”之間嘅區別同埋聯係,有嘢、有事、等等呢類詞組係唔係一個意思? 幾時用“嘢”,幾時用“事”?係唔係講“嘢”會比較地道些?。。。 我係新人,請多關照。。 em9: em9: em9:

Re:[求教] “嘢”同“事”。。。

「嘢」有幾個意思﹕ ①事 ②物件 ③傢伙(呢個嘢=這個傢伙)

“嘢”同“事”唔同,虽然“嘢”有时带有“事”嘅意思,但系更多时候唔可以相互代替。例如: “出事”唔可以讲成“出嘢”,否则变成另一个不雅嘅意思; “食嘢”唔可以讲成“食事” 一般嚟讲,“嘢”可以解成“东西”,“事”可以解成“事情”

啊,好似“嘢”指代嘅範圍廣多啲。。。唔該晒:)

楚楚在2005-08-05 22:05:34說道:[br]啊,好似“嘢”指代嘅範圍廣多啲。。。唔該晒:)
我个人觉得都系,“嘢”嘅意思要比“事”广泛。