QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4986|回復: 10

《溏心風暴2家好月圓》主題曲——《無心害你》

高潮迭起嘅劇情,再加上跌宕起伏嘅主題曲旋律,共同造就咗《溏心風暴2家好月圓》嘅成功。每當睇完一集之後,再聼一聼呢首為劇烈衝突嘅劇情多身定做嘅歌曲,無疑令到自己啱啱被劇情調動起嚟嘅情緒進一步得到升華。有劇情同埋歌曲兩大王牌,難怪《溏2》能夠獲得如此大嘅成功!!

睇完齣戲之後,首歌時不時響腦入邊回蕩!
劇情麻麻  不過只歌D詞幾好

歌詞寫得好好...

劇情唔夠第一輯好....

查實睇呢齣嘢嘅時候有小小懷疑自己心態唔係好正常,成日想睇人嗌交~~

最煩係見到鍾+欣,見到佢就想轉臺,一日到黑喊喊喊,失戀喊完又到死老竇喊....fu****k

同感啊.............鍾+欣  煩到啊........到唔知點形容....冇一集唔喊
原帖由 思覺失調 於 2008-9-28 22:03 發表 歌詞寫得好好...   劇情唔夠第一輯好....   查實睇呢齣嘢嘅時候有小小懷疑自己心態唔係好正常,成日想睇人嗌交~~   最煩係見到鍾+欣,見到佢就想轉臺,一日到黑喊喊喊,失戀喊完又到死老竇喊....fu****k ...

我覺得第二輯嘅劇情唔係好差,總體上比第一輯好。只係後面有個敗筆:嘉美嘅突然倒戈,令人覺得好假,現實生活裏面根本冇可能噉樣,有尐為咗明星嘅形象而突然改變劇情嘅嫌疑!

原帖由 xiss 於 2008-9-30 22:03 發表 我覺得第二輯嘅劇情唔係好差,總體上比第一輯好。只係後面有個敗筆:嘉美嘅突然倒戈,令人覺得好假,現實生活裏面根本冇可能噉樣,有尐為咗明星嘅形象而突然改變劇情嘅嫌疑! ...

哈哈,我就認為第一專輯好尐喇,不過,呢啲嘢,個人認為啫~

敗筆.多囉~~+美倒戈的確倒得有啲兒戲嘅~

鐘+欣老竇又死得兒戲喎~

但係最敗筆就係太"+好月圓"喇個結局,咁先最假....

我覺得陳豪應該死~~...  然後兩個都唔要鍾+欣!!

原帖由 思覺失調 於 2008-9-30 22:28 發表  

哈哈,我就認為第一專輯好尐喇,不過,呢啲嘢,個人認為啫~

敗筆.多囉~~+美倒戈的確倒得有啲兒戲嘅~

鐘+欣老竇又死得兒戲喎~

但係最敗筆就係太"+好月圓"喇個結局,咁先最假....

我覺得陳豪應該死~~...  然後兩個都唔要鍾+欣!!

重有殷紅放監出嚟之後態度一百八十度大轉變,變成「大好人」,令人假到想嘔添啊。同之前嘅劇烈衝突劇情,一尐都唔相稱。
究竟入边有句歌词,只好势利,势利用得岩唔岩啊?!
珠江臺好犀利,今日中午開電視嘅時候發覺佢喺道播緊《溏心風暴1》喔,重係粵語原版,播到兩點。
睇嚟珠江臺都幾識得發掘粵語文化裏面嘅流行元素喔,不愧為本地電視臺啊~~~~~

大家話結尾好多嘢好突然,但係我阿媽就唔係咁話

佢集集都都有睇,話嘉美最後突然倒戈,係有好多原因嘅

前面荷媽同SA姨都有不斷勸說,此乃其一;第二,殷紅有啲說話,刺激咗佢,所以佢最後先會倒戈

至於係乜嘢話,我記得唔係咁清楚,大家可以翻查

結局祇有一個地方好唔妥,就係出獄後嘅殷紅變返好人,呢個係我覺得唯一唔妥嘅地方