QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15745|回復: 8

[飲飲食食] 香港茶餐廳落單之字眼

【明報專訊】某天蘇老師探望舊生路經華富邨,發現一間久違了的冰室,頓時雀躍不已,非要喝杯紅豆冰不可!這一代的學生大抵都沒有去過冰室?其實,冰室是茶餐廳的前身,主要售賣各類凍飲、沙冰、冰淇淋及小食,隨着時代轉變,漸漸轉型為茶餐廳。當你品嘗美味的絲襪奶茶、西多士時,可有留意茶餐廳內獨特的語言文化?右邊的過兩關遊戲考考你對茶餐廳語言的認識程度!

第一關﹕點菜用字

為了高速記下客人所需,伙計「落單」時會用上特別的字詞或符號,猜猜以下代表哪些食物﹕

冬田 = 凍阿華田        冬力 = 凍好立克

T = 奶茶            COT = 凍檸檬茶

CO6 = 凍檸檬可樂      CO7 = 凍檸檬七喜

白反 =白飯            旦可 =魚丸河粉

第二關﹕侍應術語

除了有趣的文字符號,伙計也會使用獨有的術語來溝通,你明白以下伙計的說話嗎?

「喂!聽清楚先落單嘛!個客係要一碗『下火』,唔係要『靚仔』;係要一杯『茶走』,唔係『飛沙走奶』;另外再加碗『細蓉』『走青』、牛丸麪『加底』、茄蛋治『烘底』『飛邊』,同埋一碗『例水』添。仲有呀!係『堂食』唔係「行街」呀!仲有呀!睇唔睇到4號枱埋單?『單收』!」」

下火= 皮蛋瘦肉粥             靚仔 = 白飯

茶走 =用煉奶冲調的奶茶       飛沙走奶 = 咖啡不加糖奶

細蓉 = 小碗雲吞麪            走青 = 不下蔥

加底 = 雙倍的飯或麵          烘底 = 經烘烤的麵包

飛邊= 去掉麵包皮             例水 = 例湯

堂食 = 在餐廳內進食          行街 = 外賣

單收 = 客人持單結帳

以前广州都有好多,而家冇乜人记得。

淨係估到「堂食」同「行街」咋。

原帖由 外外星人 於 2008-9-23 23:27 發表 以前广州都有好多,而家冇乜人记得。

印象中文革前《羊城晚报》《五成楼下》登过一条,批评有人乱用简化字,令人睇唔明白。例如:「立甲才反」。

原帖由 gzshuzha 於 2008-9-24 11:39 發表 印象中文革前《羊城晚报》《五成楼下》登过一条,批评有人乱用简化字,令人睇唔明白。例如:「立甲才反」。

腊鸭菜饭

你都识话文 革前咯,而家都冇晒行啦!

原帖由 鋮日笑 於 2008-9-23 23:23 發表 【明報專訊】某天蘇老師探望舊生路經華富邨,發現一間久違了的冰室,頓時雀躍不已,非要喝杯紅豆冰不可!這一代的學生大抵都沒有去過冰室?其實,冰室是茶餐廳的前身,主要售賣各類凍飲、沙冰、冰淇淋及小食,隨着時代轉變,漸漸轉型為 ...

呢啲好實用。。。收埋先!

「走青」呢個詞有用過。。。。

个日系华辉

白粥=白足

菜心=才心

我來說兩句

我要盡快的學會香港本土的方言,我以會說書面語了,我已不需要書面語,我需要的是香港本地人,土生土長的人說的話