QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14128|回復: 30

[其它] 粵協版The World及Maxthon瀏覽器

經常上網嘅朋友有冇諗過點樣唔好浪費上網資源呢?諸君請下載The World或Maxthon瀏覽器(The World喺24樓有得下載),The World粵協版解壓後就可以自動運行,唔使任何手動操作。而Maxthon界面有繁簡體、英語可選擇,極為方便。登入本粵協討論區後,選擇「工具→自動更新頁面→使用自動更新」,一般選擇預設嘅60秒更新一次就得,唔使其他操作,只要唔關閉Maxthon瀏覽器或唔熄電腦,即可保持喺論壇長期online。你可以另開新頁面或用IE瀏覽論壇同其他網頁,原來嗰個頁面就等佢自動更新,方便至極。

呢兩個瀏覽器重可以自己縮咗去桌面右下角(點一點就唔會喺任務欄出現),完全唔阻礙大家其他電腦操作,亦不易為老闆發覺。大家無論返工抑或喺屋企,只要一上網就進行此簡單操作,即可為活躍粵協討論區盡一分力,又盡情利用到上網嘅寬頻。小小滑鼠click,何樂而不為呢?

下載解壓後即可使用,記得利用好「工具→自動更新頁面→使用自動更新」呢個功能,為本討論區出一分力。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

安装唔到

直接可以用

為粵語貢獻容乜易

我哋嘅口號係:無論何時何地,你一上網就可以為粵語貢獻!

唔 知 點 做。

已經支持緊,哈哈~~~

全部都系英文,点样切换成中文架,唔识用,有心无力.....................
the world 浏览器都有此功能 浏览器视窗嘅 标题栏工具--工具--高级工具--自动刷新页面,有设定~哈哈! 或者页面标签上右键,都有菜单可以设定 自动刷新 果然,ok系最支持我哋协会嘅人!噉都畀你谂得出!好嘢! 其实Maxthon同 The World 都有简体中文版,或者繁体中文版,请点击访问以下网址下载使用: http://www.maxthon.cn/ http://www.ioage.com/

原帖由 大陆灿 於 2008-9-23 22:28 發表 全部都系英文,点样切换成中文架,唔识用,有心无力.....................

解壓後,首次打開可以揀中文(繁體同簡體)

得咗,能够为粤语出力系我荣幸...........
都系唔掂,点解?

最想實現嘅功能

有冇高手重有更加絕核嘅招式?反正我每次例牌一開電腦就上網,一上網就首先登入我哋嘅討論區。噉有冇邊個瀏覽器可以set定一開機就運行並且自動打開討論區網頁,兼夾自動刷新頁面呢?我想慳埋嗰兩步工夫。

原帖由 外外星人 於 2008-9-23 21:57 發表 安装唔到

你部機歧視MAXTHON

支持吓先~~~我個MAXTHON返老還童。。。

新版MAXTHON都可以用到呢個功能!推介!

請按以下步驟設置:

1、去MAXTHON官網http://www.maxthon.cn/download.htm下載新版MAXTHON瀏覽器程式,並安裝(官方版,冇毒,請放心!);

2、到呢個MAXTHON官方網站http://www.maxthon.com/download.htm#lang揀自己鍾意嘅瀏覽器文字,點擊即可自動安裝;

3、打開瀏覽器,並打開粵協網,喺呢個圖標上用鼠標右擊,選擇啟用「自動重新整理」/「自動更新」,並可以設置更新頻率。

4、恭喜你,設置成功

本帖子中包含更多資源

最新版2.1.4.44

原來最新版都有呢個功能,界面重仿Vista設計靚好多,不過大咗少少上傳唔到上嚟,啱使嘅就去官網下載啦。PS:試用過後我發現新版好似唔可以喺任務欄隱藏,有乜法子拆掂佢?

原帖由 Jean 於 2008-9-24 09:10 發表 你部機歧視MAXTHON   支持吓先~~~我個MAXTHON返老還童。。。

估计系系统有问题。

原帖由 余OK 於 2008-9-24 11:45 發表   原來最新版都有呢個功能,界面重仿Vista設計靚好多,不過大咗少少上傳唔到上嚟,啱使嘅就去官網下載啦。PS:試用過後我發現新版好似唔可以喺任務欄隱藏,有乜法子拆掂佢? ...

邊個話唔可以設置???

呢啲問題我至鍾意研究喇~!睇吓下邊,跟住做——

1、打開「工具」——遨遊設置中心;

2、選中「總是顯示系統列圖示」同埋「最小化到系統列」兩個框;

3、點擊瀏覽器最小化嗰個鍵就得架喇!

或者選中「總是顯示系統列圖示」同埋「關閉到系統列」兩個框,點擊瀏覽器關閉鍵都得!

本帖子中包含更多資源

老闆鍵

原帖由 Jean 於 2008-9-24 12:14 發表

邊個話唔可以設置???呢啲問題我至鍾意研究喇~!

最主要係為咗逃避身後有「鬼」目及住,縮都縮快啲。

程式索求

原帖由 余OK 於 2008-9-24 00:14 發表   有冇高手重有更加絕核嘅招式?反正我每次例牌一開電腦就上網,一上網就首先登入我哋嘅討論區。噉有冇邊個瀏覽器可以set定一開機就運行並且自動打開討論區網頁,兼夾自動刷新頁面呢?我想慳埋嗰兩步工夫。 ...
  使唔使編一個程式先可以實現呢?邊位有代碼?
原帖由 余OK 於 2008-9-24 00:14 發表   有冇高手重有更加絕核嘅招式?反正我每次例牌一開電腦就上網,一上網就首先登入我哋嘅討論區。噉有冇邊個瀏覽器可以set定一開機就運行並且自動打開討論區網頁,兼夾自動刷新頁面呢?我想慳埋嗰兩步工夫。 ...

我介紹一下 Firefox 的方法。

第一章 開機直接撥號上網,無須雙擊桌面圖標

1. 點開始 - 控制面板 - 網絡連接
2. 找到寬帶連接圖標,右鍵點擊它,選擇屬性
3. 在彈出窗口中選擇"選項"(英文是 Option)
4. 在撥號選項中只勾上顯示連接進度,剩下兩項都不勾。請看附圖。

5. 把桌面上的寬帶連接圖標用鼠標左鍵拖入 開始 - 所有程序 - 啟動中。之後每次啟動電腦就會自動撥號了。

第二章 自動打開 Firefox 並刷新粵協論壇

1. 將桌面上圖標拖入開始 - 所有程序 - 啟動中。
2. 打開 Firefox, 按工具 - 選項 - 將Homepage 設定為 http://bbs.cantonese.asia。點確定。
3. 打開這個網站: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/115,點 Add to Firefox.
4. 以後每次開機都會自動撥號上網,自動打開 Firefox,自動登入粵協,但是不能自動刷新。
5. 在打開的粵協網站中的空白處點右鍵,選擇 Reload Every - Reload Every 1m,並注意 Enable 是否有打勾。

========分割線========
讓我滴一滴汗先。為甚麼不能換行?? 怒!!!

本帖子中包含更多資源