QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7137|回復: 35

[純水無大礙] 工業 VS 農業

衆所週知啦 中國係一個擁有幾千年農業社會嘅國家,一直以來都習慣咗悠閑嘅生活,但係自從49年嘅一次巨變後,國傢加強咗現代化,呢傢正急速噉向工業化國傢靠攏,用工厰代替農田 高樓代替平房 傚率代替悠閑..中國人嘅生活模式嚟咗一次急速嘅變化,其實呢個噉嘅變化會5會係令度大陸呢傢好多野搞到不倫不類嘅原因呢,過度急速嘅轉型期導致好多怪事係大陸層出不窮(如毒奶粉事件)正係由于變得太快 好多野其實未引起重視,已經遭受到破壞(環境) 話分兩頭工業社會帶嚟嘅傚率經濟亦唔係農業社會可以比美嘅 其實 工業同農業社會 邊樣適合我地多D?  大傢吹下

泰国系农业国,都几好。

原帖由 外外星人 於 2008-9-23 20:44 發表 泰国系农业国,都几好。

但係佢地係係細國傢啊嘛

我都係啱耕田多啲……

原帖由 cingsan 於 2008-9-23 20:46 發表 我都係啱耕田多啲……

妖 農業國都5一定要全部耕田嘎嘛

原帖由 vincent10 於 2008-9-23 20:46 發表 但係佢地係係細國傢啊嘛

细细粒,容易食。

原帖由 vincent10 於 2008-9-23 20:48 發表 妖 農業國都5一定要全部耕田嘎嘛
大力發展嶺南佳果

原帖由 cingsan 於 2008-9-23 20:56 發表 大力發展嶺南佳果

你数得出咩?

我認爲,大陸多咗咁多不倫不類嘅嘢,歸根到底係傳統價值觀徹底崩潰,而新嘅價值觀尚未建立,導致人心空虛,唯有用無限嘅物質欲望嚟到彌補。最終,唯利是圖,再多嘅不倫不類嘢都唔係冇可能咖
原帖由 外外星人 於 2008-9-23 20:57 發表 你数得出咩?
茘枝、龍眼

原帖由 cingsan 於 2008-9-23 21:01 發表 茘枝、龍眼

请你去文化版度开个帖,逐个数。

你同尐北狄講文化,慳尐啦,中文都比佢地搞到亂七八糟,冇用.

超英趕美!! 大躍進!!人有多大膽,地有多大產!!

中國13億人口,絕大部分都係農民,而家工廠代替農田,後果就係--洗腳上田!於是乎,城市出現咗較多嘅民工.

但係由於人數過多,亦都開始出現咗一系列嘅社會問題,除咗搵唔到嘢做就犯罪(偷呃拐騙搶)重有一個現象就係,唔喺鄉下耕田,而係去城市做乞兒!然後返鄉下起樓!!

呢個絕對係一個社會畸形!

至於嗰啲咁嘅 害人,惟利是圖,無良嘅思想,我覺得真係同歷史好有關.

當年嗰啲red guard .而家喺社會年紀都唔細..但係佢哋對呢個社會嘅影響真係好深遠,除咗佢哋本身嘅思想,質素有問題之外,查實重會影響佢哋嘅下一代.想象下,RG教出嚟嘅仔女會係點樣嘅仔女呢?呢啲其身不正....唔識尊重人,見嘢就破壞嘅人...

再者,某個年代稍有文化,有少少資產嘅人....死嘅死..唔死一身散..

重有 停止高考,上山下鄉,呢啲令到知識份子斷層嘅 正察....

由於太多呢啲事件,令到中國人開始人性泯滅,惟利是圖,質素低下..

今時今日嘅CN唔不倫不類,啲人唔無良先至出奇...

講返農業嗰筆...中國歷朝歷代是否興旺,安定都農業息息相關,

每個封建皇帝都會諗辦法令農業增產,當然自工業革命之後 若然冇工業,就係落後.

中國亦都要發展工業先至可以同世界接軌.

但係中國太多人喇,知識文化水平又低,(不乏歷史原因)

盲目咁一味發展工業,老世無良,工人質素低,

農民唔做農民,係都要做工人. 工業勞動力過剩,

農業呢?有田冇人耕....就算係耕,都效率低下

我覺得中國應該加強下農業嘅發展先至啱,

例如,制定多啲政策鼓勵農民耕田,而更加重要嘅係,

投入更多嘅資本喺農業方面,包括研發新技術==

令到農業可以現代化啲,發展得好啲,等中國農民唔再係貧窮嘅...

某檔成日都話"消除兩極分化,最終到達共同富裕"(頂佢個肺,初中背到而家...認真洗腦)!!!!!!

查實 而家嘅情況,啱啱相反.

戆羞羞,行路睇广州

重有:

发展工业系西方人嘅概念,我中华民族几千年嘅文化,尽毁于一旦。农业国有咩咁唔好?睇下泰国啦,人哋咪几好。

其实,呢个世界有好多方法可以解决人口与经济发展嘅问题,只不过,畀西人咗,搞埋晒啲急功近利嘅嘢,令到人心浮躁、鸡犬不宁。

沉睡咗几千万年嘅能源、矿藏,被人类用最短嘅时间耗之歹尽,你话唔遭天谴就有鬼嘞!

原帖由 外外星人 於 2008-9-23 21:41 發表 戆羞羞,行路睇广州   重有:发展工业系西方人嘅概念,我中华民族几千年嘅文化,尽毁于一旦。农业国有咩咁唔好?睇下泰国啦,人哋咪几好。 其实,呢个世界有好多方法可以解决人口与经济发展嘅问题,只不过,畀西人呃咗,搞埋晒啲急 ...

一向將 地大物博,千年文化 引以為傲,殊不知

地已越嚟越小,物過度"盡其用"...

文化亦正在毀滅...

原帖由 思覺失調 於 2008-9-23 21:52 發表   一向將 地大物博,千年文化 引以為傲,殊不知   地已越嚟越小,物過度"盡其用"... 文化亦正在毀滅...

故此,粤语人口锐减

廣東人冇咩田耕嘞…
畀D新客家人霸晒

原帖由 xiss 於 2008-9-23 21:00 發表 我認爲,大陸多咗咁多不倫不類嘅嘢,歸根到底係傳統價值觀徹底崩潰,而新嘅價值觀尚未建立,導致人心空虛,唯有用無限嘅物質欲望嚟到彌補。最終,唯利是圖,再多嘅不倫不類嘢都唔係冇可能咖 ...

當然啦........49年之后嘅大陸人由無休止嘅政治運動極耑噉跳入無限慾望化(凡事以金錢物質做標準),呢個係解釋今日道德底綫破産個重要原因....仲有大陸人不允許由宗教信仰(信xxx除外)冇宗教道德嘅約束 亦係大陸人道德破産嘅另一原因.....

原帖由 思覺失調 於 2008-9-23 21:52 發表   一向將 地大物博,千年文化 引以為傲,殊不知   地已越嚟越小,物過度"盡其用"... 文化亦正在毀滅...

宜傢文化唔係正在,係已經全部毀曬啦.....中國人以不再係中國人的思維,成咗馬列人嘅思維方式.....

幾千年文化盡毀與一人之手    往往大叫愛國嘅人係偽中國