QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5438|回復: 6

[閒話雜談] 哎吔 契 疏堂

哎吔≠契,重疏过疏堂。

比如,哎吔表妹,哎吔老窦,梗系冇挐掕lang3啦!

契,有少少挐掕lang3,但系,亦冇血缘嘅。

疏堂,好似有血缘(好多时都指有血缘,比如,疏堂兄弟姊妹等),但系,疏堂老窦重会有挐掕lang3冇?

有人将呢句改成:「疏堂老窦大嗌前世前世」。 成个意思唔同晒!

↑

请厾入呢个网址查询!

你喺呢個論壇都哎呀咗唔少阿妹啦。
过气、雾水

哎吔親戚,即是掛個名啫,唔係親生,兼且冇上過契。

契親戚,係要通過上契嘅儀式,或者結義金蘭,例如焚香拜天等的儀式成為誼親戚。與哎吔差好遠,哎吔可以指任何沒有血緣或無經過上契儀式,但名稱上有叫親戚的親戚,兩者關系可以好疏,也可以好近。

相對地,契會親密好多,雖然冇血緣關系,但關系係遠遠比哎吔緊密。

疏堂,就有血緣關系囉,例如你堂兄妹,就係指你父親嘅兄弟所生之子女,而眾有血緣的親戚的親疏關系之中,除咗親生嘅,走到疏堂為最親。

所以中間關系差好遠。

原帖由 紫凤凰 於 2008-9-22 01:34 發表 哎吔親戚,即是掛個名啫,唔係親生,兼且冇上過契。   契親戚,係要通過上契嘅儀式,或者結義金蘭,例如焚香拜天等的儀式成為誼親戚。與哎吔差好遠,哎吔可以指任何沒有血緣或無經過上契儀式,但名稱上有叫親戚的親戚,兩者關系可 ...
去到今時今日,「上契」呢樣應該慢慢消失....

我哋通常冇乜挐掕lang3,或者有少少奸系。

请睇:

唔係越語