QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4369|回復: 7

[語音探討] 有粵語人將"w"音讀成類似"v"的音?

請問有沒有粵語人將"w"音讀成類似"v"的音?

如果有, 請問普及嗎?

在北大論壇有人聲稱自己有此"懶音".

有呀~好多人鍾意講「去辺度玩」做「去辺度反」。

原帖由 馬萬千 於 2008-9-20 23:49 發表 有呀~好多人鍾意講「去辺度玩」做「去辺度反」。

但是"反"是"f", 不是"v".

原帖由 HKCantonese 於 2008-9-20 23:54 發表   但是"反"是"f", 不是"v".

ER...F同V係一樣口型架嘩~一個清一個濁啫。

潮人真係用V去読反甘FEEL~

我肯定唔會。
因爲我根本唔知么嘢叫v音,平時都係將英文嘅v發成w嘅。所以我絕對唔識驚自己存在呢種懶音!

四邑話嘅[v]對應廣州話嘅[w]

原帖由 xiss 於 2008-9-21 02:58 發表 我肯定唔會。因爲我根本唔知么嘢叫v音,平時都係將英文嘅v發成w嘅。所以我絕對唔識驚自己存在呢種懶音!

吓?唔係吖嘛。。。

英文嘅 v 同 w 係唔同o架喎。。。佢哋嘅區別係音位性嘅。。。即係區分意義嘅。。。

譬如 van 同 wan 兩個詞嘅意思係唔同嘅。。。

浊音v在吴语有。v和w在吴语里面是有区分的。

另外香港人的-ng音尾通通变成-n(「痕身银寒」)也是由吴语造成。不是「懒音」,而是「北音」。

而-n音尾通通变成-ng的(如 岑建勋  不过他是故意扮出来的),则最有可能是来自潮汕移民的口音影响。

另外我也很怀疑「懒音」这种说法。因为我看过一篇介绍中山方言的论文,属南番顺片的小榄话是不分nl无u介音「一懒到底」的;而属四邑片的古镇话(其实就是新会移民向中山的扩展)则有区分nl。

讲古佬 李我 原籍是新会(四邑),他能分清nl也就不出奇了。

上次有看到一个收录了香港六十年代广播界口音的节目,有些主持的四邑腔确实浓厚,「香港」二字一时转不过音就读成四邑音「向江」了。