QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 使君子

[族群溯源] 大家留意下自己块尾趾甲

幾隻都有裂開,但偏偏唔係腳趾尾喎

算唔算?

真喺有条痕啵~~我个样比人话十足十似捞,细个个阵都唔会噶.....

记得阿妈话,个条痕喺我地祖先从北方走难落南方,经过韶关时走得太匆忙踢崩咗,所以我地个个都有。我个阵中好信噶~~~

原帖由 使君子 於 2008-9-19 14:41 發表 大家留意下自己块尾趾甲,有无裂开?有的话,证明你系正宗广东人(祖辈系岭南原住民),恭喜贺喜!不但粤族人,就连小部分「家基冷」、几乎全部「自家延」、壮族、瑶族、布依族、黎族、水族、侗族、畲族、京族……绝大多数南方民族,都 ...

冇裂開呀~

乜有咁嘅講法嘅咩~

上網搵過喇, 咩說法都有。

有人話有裂既就係漢人,北方人,山西人,滿人......

山西有段"大榕樹"既古, 但係超冇科學根據

要分係唔係南方人,都係睇其他野好d

原帖由 daydreaminghoyi 於 2008-12-5 20:08 發表 上網搵過喇, 咩說法都有。有人話有裂既就係漢人,北方人,山西人,滿人...... 山西有段"大榕樹"既古, 但係超冇科學根據要分係唔係南方人,都係睇其他野好d ...

「不但粤族人,就连小部分「家基冷」、几乎全部「自家延」、壮族、瑶族、布依族、黎族、水族、侗族、畲族、京族……绝大多数南方民族,都有脚趾甲开裂的显性基因。」

但係佢講嘅係有先係喎~
你地「各執一詞」,邊個先啱呀~
我既尾腳指系系大個塊旁邊裂開一細塊,使君子又幾有研究。睇過你的文章後,我有留意周圍既人,廣東人真系同外省人有唔同既地方,特別系眉毛處有突出既骨,好似我地廣東最為明顯,潮州人更為明顯,一般北方人好少有此現象。好似羅文甘樣。 [ 本帖最後由 潮裔 於 2009-7-25 01:05 編輯 ]

贴图举例

原帖由 潮裔 於 2009-7-25 00:47 發表  睇過你的文章後,我有留意周圍既人,廣東人真系同外省人有唔同既地方,特別系眉毛處有突出既骨,好似我地廣東最為明顯,潮州人更為明顯,一般北方人好少有此現象。

潮州人分成两类,一类是偏北,一类是偏南(百越)。但总体而言,潮州人的体质要比广府人偏北。

偏北类型的:

马化腾

杨千桦

特别是 马化腾 的类型  斯斯文文 内里阴湿  好有中原人feel 广府的男仔是绝对少见此种类型

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

偏南(百越)类型的潮州人:

李嘉诚

黄耀明

蔡少芬

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有裂~

PS李嘉誠後生又幾靚仔~五官端正~清相~清者為貴~

千樺個樣絕對唔撈~

有啲潮州人個鼻有小小勾~千樺同sammi就好明顯系咁嘅款~

按樓主所講,潮州人多系偏北既人,經我對周圍人群既調查,同樓主既理論似乎有好大既出入。我發現系我既同事中,佢地系陸豐人同揭陽人,而我卻系潮陽人,我地潮州人都有孖甲既現象,而本地廣府人同事中,佢地都無孖甲既現象,系米樓主搞錯左呢?孖甲應系我地閩南人既特點,所以,被人叫六甲番。 另外其實廣府人同潮州人個樣無乜分別,如果大家唔講野,真系分唔出邊個系廣府人,邊個系潮州人。樓主所講既只系個別現象,依加系街上行,有好多人睇上去好似系北方人:肥頭搭耳,皮光肉白,不過佢一出聲,就會令人跌曬眼鏡!原來系講地道粵語既本地人!!而有啲睇上去好似廣東人,黑黑瘦瘦甘樣既,點知佢一出聲,又嚇你一跳!成口地道既煲冬瓜,撈話!!其實,講真啊,好難分架,特別系依加,以前廣州人都有個樣,同我地佛山人有一定既分別,不過,依加,真系好難分,睇個樣好似廣州大圈仔,點知,佢一出聲系成口佛山話,老邊、便處、加陣。。。。。,有啲廣州人呢睇上去同佛山人無乜分別,但聽佢既口音,完全系地道既廣州西關口音,你話點算?因為廣東,特別系珠三角,真系好似一個大熔爐,所有人都交融系一齊,漸漸互相同化。呢樣野就系現實,無得改變。