QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7816|回復: 16

[資料收集] 好多广州话嘅由来,你知唔知?

这是 Google 对 http://www.kaiyuan.de/forum/archiver/?tid-241081.html 的缓存。 这是该网页在 2008年8月11日 22:45:25 GMT 的快照。

「巴閉」嘅由來——「巴閉」來自廣州話,好耐好耐以前系學習自印度話,漢朝嘅時候廣洲已經同東南亞及中東等國家人民做生意, 啲印度商人好鬼嘈,成日叫:「BAPRE, BAPRE!」,呢句嘅意思系「我的天呀!」,於是廣州人就學佢地噉講,講下講下就變成今日嘅「巴閉」喇!

「混吉」嘅由來——原來系因為以前嘅小型飯店,只要你去幫襯就會免費奉送一碗清湯,飯店每日所售嘅雞鴨鵝豬牛肉,都 系用呢一鍋水整熟既,所以湯入面有肉味,然後落一堆味精,就系一碗清湯啦!因為系清湯,所以入面乜料都冇,即系空空如也,香港人覺得「空」等於「凶」,所以就改成「吉」,所以碗湯就叫做「吉水」。
    當時,有好多窮人,入到飯店,一坐低,夥記就摞一碗「吉水」嚟,啲窮人一口氣飲完,靜雞雞就走咗去,因為呢碗湯系免費,所以飯店唔可以捉佢,所以夥記就叫呢種混騙嘅行為叫做「混吉」!

「杯葛」嘅由來——其實,「杯葛」是英文 BOYCOTT 的譯音,意思即系「反抗和抵制」,唔講你唔知,此 BOYCOTT 原來系一個人名,佢全名叫做 Charles Cunningham Boycott,生於1832年,死於1897年,系北愛爾蘭一個惡漢,專替貴族大地主等收租,手段兇殘,專逼害那些窮困的佃戶,一遇到冇錢交租嘅,就會諸多逼害。
    於是,呢班佃戶一呼百應,聯合起來對付逼害者。杯葛打唔過佢地,惟有落荒而逃,自始面目無光,備受困擾痛苦而死。愛爾蘭佃戶今次打勝仗,轟動一時,影響很大。此後但凡抵制或斷絕關係,成為政治經濟鬥爭手段,就以此位愛爾蘭收租佬的姓氏命名,叫做「杯葛」也。

「大耳窿」嘅由來——原來開阜初,香港洋人印(度)人大集會,而放貴利嘅多數系「白頭摩 囉」,呢啲「摩囉差」戴白頭巾,所以人人都叫佢地做「白頭摩囉」。白頭摩羅扮相古怪,愛戴一隻大如銅元的耳環,所以耳朵要穿個耳洞,港人覺得可憎,稱佢哋為「大耳窿」。
    不過,另有一說,當時放貴利,都系放小額款項如三幾毫紙畀勞苦大眾,為使人哋知到佢哋有錢借,就將一個銀元塞喺耳仔嘅耳窿,作為記號,令人認得。

「一蚊雞」嘅由來——原來我地所講嘅「一蚊雞」系與塘西風月扯上關係;話說去塘西召妓,初步手續先寫一張「花紙」,而格式亦有一定,先寫自己名號(以幾多自稱),中間寫妓女名字,最後一行寫妓院名稱。
    寫好之後,便交由酒樓雜役帶去妓院,那些阿姑接到「花紙」,便應召「出局」。妓女每次局票收一元,而省港人士向來稱妓女為「雞」,既然一元召得一「雞」,後來就索性稱一元做「一 蚊雞」。
    順帶一提,這一元只是陪酒談笑而已,屬「體面上」的手續,如果飲客要有更進一步的行動,還要花很多很多錢,這「一蚊雞」只系美夢嘅開始!

「十三點」嘅由來——「十三點」是上海市井俚語,因為解放之後大量上海人南移,才變成趣怪廣州話。「十三點」初時意謂「敲亂鐘」,原來舊時的時鐘,每逢一小時便報時一次,例如下午四時,鐘擺便會敲響四下,五點敲五下,至多系十二點,也不過敲十二下,但居然敲出十三響,唔通有十三點不咩?當然系出咗問題,正如俗語所講癲癲地!
    所以,<<十三點>>就系代表人既性格<<癲癲地>>。

「丫嗚」嘅由來——有好長一段時間,廣東人已遺忘「丫嗚」這俗語,不過,大約是一九八五年林子祥所唱的《丫嗚婆》,重新使「丫嗚」流行了一陣子。
    「丫嗚婆」,醜怪女人,因為「丫嗚」本身已經系怪物,而「丫嗚婆」當然系好極有限。其實,以前有個漢朝大將軍叫做劉胡,因為皮膚坳黑,所以叫呢個將軍做「坳胡」。蠻人非常害怕大將軍之武功,每遇小兒扭計哭啼,就索性拿這個惡人來嚇孩子們:

「劉胡來啦!」
「坳胡來啦!」
「丫胡婆來啦!」...
「丫胡公來啦!」

由此可見,「丫嗚」不算系甚麼怪物,只是個貌醜的黑炭頭將軍,後來才渲染成為鬼怪!

「捉黃腳雞」嘅由來——原來呢個搞笑俗語系出自廣東的農村,農民養雞,專養雌雞而唔中意養雄雞,因為雌雞可以生雞蛋,所以價錢不錯。所以如果要拜神,當然先□雄雞黎拜,點捉雄雞?農民先將谷撒在門外,群雞就會「雞咁腳」嚟食谷,當班雌雞食緊穀嘅時候,班雄雞就「色起」!懶得去食穀,一撲就撲上雌雞背上,交配......
    呢個時候,正系捉雄雞的最好時候,那色鬼當時並冇防範,農民捉住它的雞腳,咁就得啦!
    雄雞的雙腳呈深蛋黃色,而雌雞就系淺黃色,所以很容易辨認!「捉黃腳雞」一詞就系咁樣來的,而且真系十分傳神!

「朱義盛」嘅由來——「朱義盛」系「假 嘢」咁解。一八二四年佛山,該處有個叫朱義盛的人在「筷子路」開設「朱義盛號」店鋪,他發明用紫銅渡金,製成金飾,工藝很好,同真野差唔多,買唔起真金的人,就來幫襯朱義盛了,因此「朱義盛」就成為「假野」的代名詞。後來呢位朱義盛在廣州開店,當時好多鄉下佬,落到廣洲亂咁洗錢,當錢用曬先記得要買金飾俾老婆,最後就去幫櫬「朱義盛號」,居然可以瞞天過海,所以生意十分好,分店開了十多家,當時員工竟有九千人之
多!
    因此「朱義盛」就漸漸變成「假野」的代名詞。

「放飛機」嘅由來——何為放飛機呢?話說舊香港。有一日,就要上演飛機飛行。系香港有史以來第一次有飛機睇!仲要係部水上飛機添!全香港萬眾期待:有人要放飛機睇啊!第一日到來,因為打風,冇得開,眾人失望而歸;第二日,天朗氣清,各人以為有嘢睇,點知個飛機師病咗,要推到第三日。而第三日呢,到部機個引擎出事,修理唔到。跟住就——bye bye喇!
    所以啲人就用放飛機嚟形容講咗去做,又唔做嘅人嘅行為嘞! (來源尚待考證)

」嘅由來——「」本字是「新婦」,解作兒媳婦,後「新婦」音變為sem1 pou5,因此改寫為「」。
    和「」有關的詞語如「娶」是指娶兒媳婦;「茶」是指兒媳婦過門後奉給親友的茶:「飲茶」除了字面的含義外,也比喻娶兒媳婦之意。
    以前的人認為剛娶入門的媳婦和剛生下來的孩子,都要及早教導,故有「初歸心,落地孩兒」這一俗語流傳下來。
    有一首名為「雞公仔」的廣東歌謠,歌詞雲:「雞公仔,尾彎彎,做人心甚艱難……。」這是一首民間流傳已久的歌謠,反映在舊社會家長制度

其實粵語用嚟鬧人嘅非粗口都有幾多詞咖,下面摘錄咗一少部分,不過你哋千其唔好亂咁用呢啲詞鬧人啊。
「茂理」——指傻傻地嘅人。
「木嘴」——同「茂理」其實差唔多意思,都系指一個人傻傻呆呆,不過木嘴側重于形容一個人嘅外表,而「茂理」側重于形容一個人的內在。
「粉腸」——「粉腸」系當你睇唔順一個人時用嚟形容佢嘅,意思都係話佢唔叻得去邊。
「頂你個肺」——處於粗口嘅邊界,意思同某一個粗口詞差唔多,不過語氣較輕。
「廢柴」——形容一個人系廢物。
「碌葛」——形容人好似粉葛一樣呆笨。
「水魚」——畀人揾笨嘅人。
「懵盛盛」、「戇居」——蒙查查
「賣剩蔗」、「蘿底橙」——大姑娘30幾歲都重未有如意郎君,噉就叫賣剩蔗、蘿底橙喇。
「收皮」、「收爹」——都有叫人收聲,滾開嘅意思。
「孤寒」——吝嗇,縮骨。
「拾嚇拾嚇」——「傻嚇傻嚇」,傻傻地。
「洗衫板」——唔使問都知道系形容身材差嘅女士啦。
「死蠢」——相信系人都知道系好唔耐煩噉鬧人地蠢啦。
「瘦骨仙」——形容人瘦骨嶙峋。
「騎咧」——形容古靈精怪嘅人。
「Call Lao Ye」——來自京劇「可惱也」,呢個詞大家都應該聽得唔少,系「豈有此理」嘅意思。
教住咁多先算嘞,費事你哋學壞。

歇後語欣賞
雞食放光草——知肚明
山草藥——噏得就噏
繡花袋仔——人人啱
屎坑關刀——文(聞)唔得,武唔得
天堂尿壺——全神貫注
神台貓屎——神憎鬼厭
紅番排隊去洗手間——語無倫次(羽毛輪廁)
紅番排隊開大——倫敦(輪蹲)

表示「行、走」有幾種講法?
松:「松人」,走得開心,走得願意
撇:單用,一個「撇」字就可以表示「我走了」嘅意思,《大話西遊》裏面就系用呢個「撇」字表現唐僧講嘢嘅簡短。
猛:呢個字其實同個「撇」字完全一樣意思。
閃:如果自己話「閃開」,就有「逃走」嘅意思,如果人地叫你「閃開」,就有趕你走嘅意思。
糴:跑,見《半斤八兩》歌詞賞析

黑社會用語大觀園

此處雖然系介紹黑社會用語,但系絕冇粗口,請各位家長放心。本網站經過國家審核,系IA級,細路仔唔需要家長陪同都可以觀看。
開片:打群架    劈友:用刀斬人
撇:撤退     問候你:F*** YOU
只抽:單挑    群抽:集體打架
點相: 認人    點錯相:認錯人
雷氣:義氣     天文臺:哨崗
拆家/帶家:    分銷/運送白粉的人 大耳隆:放高利貸的人
著草:逃跑     僆(靚1):馬仔、手下
架梁:中間人    出嚟行:出來混
25仔:內奸,臥底   叔父:(黑社會集團)大佬的兄弟

姑爺仔:專管拉皮條的,操縱女人賣淫的。如果姑爺子把自己的女也自己享用,則叫「老公」

放蛇:不是警方的放蛇,而是黑道的放蛇,就是晚上把蛇放你臥室,客廳

淋油:晚上在你家裏淋汽油,還把你門反鎖 冧友:殺人,與「劈友」相似

大圈:就是大陸過去的黑道
架部:場所。色情架部--色情場所

大檔:賭博的地方 粉檔:賣白粉的地方

魚蛋檔: 千其唔好以為系賣魚蛋嘅地方啊。真正意思應該系賣淫嘅地方

撈邊飯:做什麼行業,主要選擇有看場,販毒,操縱賣淫、軍火、賭場

蠱惑仔: 出來混的人

環頭: 地區

架撐:工具,指開片等時的工具,如槍,刀等

社團:梗唔系社會團體啦,而系黑社會團夥

駝地:保護費 班馬:唔系動物園嘅斑馬,而系請救兵.

堂口: 黑社會的「辦事處」

入杉: 坐牢

拋浪頭:嚇唬人,也就是「大」人

講數:談判

蒲頭:出現 收山:退休

安家費:贍養費,撫恤金

摣FIT人:負責人

皇氣:員警

起底:查清背景

有底:有案底

砌佢:打他

隊冧佢:幹掉他

啪丸:吃軟性毒品(膠囊狀)

啪粉:吸白粉

打針:注射毒品

針:線人

檔口:黑社會看的場,黑社會的經營場所

四四六六:清清楚楚

查 http://www.kaiyuan.de/forum/archiver/?tid-241081.html, 並無標示文章引自何處。記憶中,此文內容應大部份(或全部)應來自彭志銘,那一本書卻不記得了。
另外,此文亦有手民之誤,現試列舉之:

~ 雞食放光草?
雞食放光蟲?

~ 魚蛋檔: 千其唔好以為系賣魚蛋嘅地方啊。真正意思應該系賣淫嘅地方 
香港 70-80 年代,曾盛行魚蛋檔。魚蛋檔當然是賣淫場所,但只容許嫖客用手把玩女子上身。由於形態相似,因此以「打魚蛋」來形容嫖客雙手的動作,魚蛋檔因而得名。

~ 入杉: 坐牢
應是入冊;出獄即出冊。那個「冊」字就有如監房的鐵閘。

全部內容都嚟自本人多年前製作嘅抵死粵語網,畀人不斷抄襲轉載,輾轉又嚟返粵語協會。

原帖由 highyun 於 2008-9-18 11:35 發表 全部內容都嚟自本人多年前製作嘅抵死粵語網,畀人不斷抄襲轉載,輾轉又嚟返粵語協會。

真系该转啰!

你一开始就错嘞!
巴闭,巴闭嘅出处非常之巴闭,佢係出自《圣经·创世纪》嘅「Babel」,
「Babel」即係通天塔,係人类历史上最了不起嘅工程,所以「巴闭」嘅词义就係「了不起」,当然,因为通天塔最终没建成,所以个「了不起」有贬义色彩,揄揶多过佩服。
但呢个工程连上帝都惊,要出到变乱人类嘅语言呢停藞䕢手段去阻止,所以「巴闭」嘅另一词义就係「声音乱杂」。
当年建造「Babel」嘅人睇到上帝嘅虚伪,从此走上了一条与上帝为敌嘅道路,佢地成立咗「共济会」,佢地嘅标志就係一座未完工嘅通天塔,你睇下张一元嘅美金就可以睇到个标志,因为美国就係共济会建立嘅,美国自建国至今,只有两个总统唔係共济会嘅人,一个係林肯,一个係肯尼迪,两个最后都畀人暗杀咗。
共济会嘅核心机构係路西弗基金会,掌管共济会嘅所有资金。
路西弗即係撒旦,天使之长,一个比上帝更聪明嘅天使,智者嘅守护天使。上帝不喜欢聪明人,佢只想人类永远愚蠢,夏娃偷食智慧之树嘅果子,结果被赶走,路西弗睇唔过眼,于是带领四成嘅天使堕落人间,帮助人类走向文明之路。因为上帝嘅标志係999,反过来係666,所以路西弗就以666为标志。而路西弗基金会就位于纽约联合国广场666号。
人类中嘅智者与天使中嘅智者终于携手合作,一座新嘅「Babel」——互联网,正出现在我地嘅生活中。呢次,上帝又会点搞破坏呢?
一个词,两种解释,好正常啫!
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 23/9/2008 05:06 PM 發表   ...当年建造「Babel」嘅人睇到上帝嘅虚伪,从此走上了一条与上帝为敌嘅道路,佢地成立咗「共济会」,佢地嘅标志就係一座未完工嘅通天塔,你睇下张一元嘅美金就可以睇到个标志,因为美国就係共济会建立嘅,美国自建国至今,只有两个总统唔係共济会嘅人,一个係林肯,一个係肯尼迪,两个最后都畀人暗杀咗。
路西弗即係撒旦,天使之长,一个比上帝更聪明嘅天使,智者嘅守护天使。上帝不喜欢聪明人,佢只想人类永远愚蠢,夏娃偷食智慧之树嘅果子,结果被赶走,路西弗睇唔过眼,于是带领四成嘅天使堕落人间,帮助人类走向文明之路。因为上帝嘅标志係999,反过来係666,所以路西弗就以666为标志。而路西弗基金会就位于纽约联合国广场666号。

離題一下:對於共濟會,本人所知不多,但到底,共濟會是不是因宗教而生呢?在互聯網上找一找,就知道這起源於英國石匠組織。而且,共濟會並不是由美國建立,而是於 1717 年在英國成立,而其總部則在英國倫敦的 Covent Garden.

香港中區堅尼地道一號,就是雍仁會館,亦即是共濟會香港總部。

香港的共濟會員,都是赫赫有名之士。遠的有三位港督羅便臣、麥當努和卜力,近的有前首席大法官楊鐵樑、利銘澤等。目前香港總部的最高領導人剛是前立法局議員黃匡源。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-9-23 17:06 發表 你一开始就错嘞!巴闭,巴闭嘅出处非常之巴闭,佢係出自《圣经·创世纪》嘅「Babel」,「Babel」即係通天塔,係人类历史上最了不起嘅工程,所以「巴闭」嘅词义就係「了不起」,当然,因为通天塔最终没建成,所以个「了不起」有贬义色彩 ...

有争议~

点解通天塔睇出上帝嘅××?何尝唔系人太贪?

巴闭,既有好巴闭,亦有嘈喧巴闭一说.另外,碌葛似乎系烂口,我呢度读男根七[6],并非读七,而系读七葛[1]切.
好多錯啊
外外星人o既講法,歷史悠久.自漢朝.
聖經講法是近代.

我覺前者o既講法是比較直接,而後者似扯多.
巴閉一詞,我記得好似人講,巴「之」閉.誰是本詞,我不知.

原帖由 外外星人 於 2008-9-18 13:29 發表   真系该转啰

o木咀又唔覺意講左佢o個處o的郷下話出黎.

評分

查看全部評分

原帖由 菜菜子 於 2008-12-20 22:30 發表 條o木咀又唔覺意講左佢o個處o的郷下話出黎.

系喔,唔知系边个乡下既

原帖由 衫長褲短 於 2008-12-20 22:41 發表 系喔,唔知系边个乡下既

你睇過異形咪知囉.

路西弗即係撒旦,天使之长,一个比上帝更聪明嘅天使,智者嘅守护天使。上帝不喜欢聪明 人,佢只想人类永远愚蠢,夏娃偷食智慧之树嘅果子,结果被赶走,路西弗睇唔过眼,于是带领四成嘅天使堕落人间,帮助人类走向文明之路。因为上帝嘅标志係 999,反过来係666,所以路西弗就以666为标志。而路西弗基金会就位于纽约联合国广场666号。

一向有666同616之爭,舊時好似666佔優,但近年死海經卷似乎支持616嘅講法。呢啲數字,其實係希臘文做嘅暗語來嘅,因為嗰時唔出得街,以免得罪羅馬皇帝。

原帖由 旺旺 於 2008-9-18 10:53 發表 應是入冊;出獄即出冊。那個「冊」字就有如監房的鐵閘。

咁柵字就似啲。