QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3121|回復: 8

[其它] 大部份嘅北方人都中意學廣東話

大部份嘅北方人都中意學廣東話,但係政府唔畀呢個機會,唔准電視講廣東話,d人學唔到咪聽唔明,聽唔明咪退而求其次,希望佢滅亡啰,廣東衛視全播廣東話,全國人好易學識

Re:大部份嘅北方人都中意學廣東話

你估中國政府會噉蠢咩? 廣東衛視啲人都唔係講粵語嘅粵語人,佢哋點會播粵語節目呢? 你睇下中國中央裡面啲人係講乜鬼嘢話,就會知道佢哋會唔會畀粵語人講粵語節目啦.佢哋一直都冇尊重過粵語文化. 所以自學粵語好緊要.多啲嚟呢個網睇嘢啦~~~

我中意广州,才决定学习contonese嘅,嗰个喺因为咩也,佢唔知,你哋,我哋,噉都唔知咖,咪以自己猜度别人喇

蝶cc在2005-07-20 15:33:24說道:[br]我中意广州,才决定学习contonese嘅,嗰个喺因为咩也,佢唔知,你哋,我哋,噉都唔知咖,咪以自己猜度别人喇
同我鍾意學臺灣啲國語一樣,所以我鍾意聽佢哋講國語,聽多啲,睇多啲國語電影,同多啲國語人傾偈,就好快提高聽力理解啦...我諗學粵語都一樣. 好開心妳話妳鍾意廣州. 粵語英文係cantonese,我諗你係打得快過頭先串錯啫.

wai在2005-07-20 15:05:01說道:[br]你估中國政府會噉蠢咩? 廣東衛視啲人都唔係講粵語嘅粵語人,佢哋點會播粵語節目呢? 你睇下中國中央裡面啲人係講乜鬼嘢話,就會知道佢哋會唔會畀粵語人講粵語節目啦.佢哋一直都冇尊重過粵語文化. 所以自學粵語好緊要.多啲嚟呢個網睇嘢啦~~~
我都好心你可以講出事實情況。喺國內算係開通嗰類,好似康有爲噉咁有脫俗嘅醒覺。

唔该晒 wai。 系啊,在英语里粤语都拼作“cantonese"嘅,噉毕业几年,我嘅英语快忘记光嘞。所以而家嚟呢度学习,唔知会不会进步快点喇。你哋多帮吓我,好唔好 em19:

蝶cc在2005-07-20 18:48:48說道:[br]唔该晒 wai。 系啊,在英语里粤语都拼作“cantonese"嘅,噉毕业几年,我嘅英语快忘记光嘞。所以而家嚟呢度学习,唔知会不会进步快点喇。你哋多帮吓我,好唔好 em19:
你嘅签名档要改一个字,系“钟意”(繁体系“鍾意”),唔系“中意”

好的,而家就纠正过来。谢 em19:

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇「廣東話」,又何來「大部份嘅北方人都中意學廣東話」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。