QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2608|回復: 3

[其它] 虔誠要大家幫手糾錯兩句話!

譬如某個人唔飲得酒,佢飲酒陣時。就將酒一啲啲往地下倒。佢噉嘅動作粵語口語點話?下便有兩句話要大家幫手糾錯!

1佢唔飲得酒,地下啲酒,全部都係佢扣嘅。(幫手糾錯)

2佢唔飲得就,地下啲酒,全部到係佢瀨嘅(幫手糾錯。粵語有冇瀨酒噉講法)

如果上述兩句話都唔啱。唔該大家幫手整一句啱嘅話出嚟!!!

原帖由 风之子 於 2008-9-15 20:45 發表

1佢唔飲得酒,地下啲酒,全部都係佢扣嘅。(幫手糾錯)

2佢唔飲得就,地下啲酒,全部到係佢瀨嘅(幫手糾錯。粵語有冇瀨酒噉講法)

1.好少用「扣」,可以用「整」或「倒」。

2.珠三角一般就講瀨屎瀨尿,瀨酒瀨水常見於廣東西部。

音賴。以酒祭地也。凡拜神把酒奠於地曰酒。『說文』綴祭也。『廣韵』以酒沃地也。『橋元傳』不以斗酒隻雞。過相沃。『張奧傳』以酒地。

廣東俗語考

念奴娇  赤壁怀古 by 苏轼
大江东去,浪淘尽、千古风流人物。
故垒西边人道是,三国周郎赤壁。
乱石穿空,惊涛拍岸,卷起千堆雪。
江山如画,一时多少豪杰。
遥想公谨当年,小乔初嫁了,雄姿英发。
羽扇纶巾谈笑间,强虏灰飞烟灭。
故国神游,多情应笑,我早生华发。
人生如梦,一尊还江月。

樓上正解