QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7437|回復: 20

嚴正要求粵協尊重廣州人!!

近日粵協掀起咗一場針對廣州人嘅批判行動,各粵語人(除廣州人)紛紛加入到呢場「絞殺」廣州人嘅行動當中,其中不乏香港人嘅身影。
喺呢場運動當中,有一種言論塵囂至上,就係要驅逐廣州人,「廣州人應該成爲其它粵語人嘅附屬」。
面對呢種嚴重傷害廣州人感情嘅言論,粵協平時隨意行使權力嘅有關人員此時卻打著「言論自由」嘅旗號對呢種言論置之不理,間接助長呢種言論嘅蔓延,使得整個粵協變成咗針對廣州人嘅屠殺場。

但係平時粵協對待香港人嘅態度卻係畢恭畢敬,唯恐得罪。我要在此質問粵協有關人員,爲何要如此針對廣州人?

請粵協有關人員出嚟作出解釋!!
同時,強烈要求粵協驅逐癲狗會員「路縂」!!

北人话普通话先系华语正统

粤人话粤语先系华语正统

粤人话北人用普通话打压粤语

----------------------------------------------------------------

省城广州人话广州话先系粤语正统

粤籍乡下人话乡下话先系粤语正统

粤籍乡下人话省城广州人用广州话打压乡下话

----------------------------------------------------------------

结论:同系弱势社群不甘被打压,相煎何太急

注:乡下人并非贬义,乡下仅系相对省城而言

原帖由 朱利安 於 2008-9-14 12:11 發表 北人话普通话先系华语正统   粤人话粤语先系华语正统   粤人话北人用普通话打压粤语 ---------------------------------------------------------------- 广州人话广州话先系粤语正统   乡下人话乡下 ...

宜家係廣州人畀人「煎」,而粵協有關人員就喺道幫手點火。唔係「相煎」。

原帖由 xiss 於 2008-9-14 12:12 發表 宜家係廣州人畀人「煎」,而粵協有關人員就喺道幫手點火。唔係「相煎」。

广州人想以广州话一统粤语,粤籍乡下人视之为被省城人打压

算罷喇,廣州廣州人都係唔受歡迎嘅城市同人羣
原帖由 朱利安 於 2008-9-14 12:16 發表   广州人想以广州话一统粤语,粤籍乡下人视之为被省城人打压

面对呢种说话,我只能够话你系有狂想症。
被压迫嘅廣州人居然被讲成系压迫者.........
原帖由 思覺失調 於 2008-9-14 12:26 發表 算罷喇,廣州廣州人都係唔受歡迎嘅城市同人羣

既然如此,廣州人何必再忍,既然粤协唔欢迎我哋,我哋廣州不如退出粤协啦!?

核心系随住珠三角地区经济实力既提高,乡下人系越黎越不服省城广州

此时省城广州人一厢情愿想以广州话一统粤语,大大刺激咗佢地既神经

原帖由 朱利安 於 2008-9-14 12:34 發表 核心系随住珠三角地区经济实力既提高,乡下人系越黎越不服省城广州   此时省城广州人一厢情愿想以广州话一统粤语,大大刺激咗佢地既神经

所以咪话呢班人心理有问题啰。
都唔知廣州人几时有话过要广州话一统粤语,居然重要加个「一厢情愿」。
反而系佢哋由于自己嘅落后与无能发扬唔到自己嘅母语之后,就不负责任噉样「一厢情愿」以为系廣州话想一统粤语啦,将佢哋嘅责任推晒畀廣州人,以掩饰佢哋嘅无能。
廣州人,如果你哋重系有骨气嘅,唔甘心畀人哋侮辱嘅,或者干脆讲,你哋嘅心重系装住廣州呢个孕育你哋成长嘅城市嘅。

噉样,就请你哋立即退出粤协,至起码应该联合起嚟,向粤协呢个助长「灭绝廣州」情绪嘅机构提出你哋嘅抗议,行使你哋天赋嘅权利!!!

原帖由 xiss 於 2008-9-14 12:49 發表

所以咪话呢班人心理有问题啰。
都唔知廣州人几时有话过要广州话一统粤语,居然重要加个「一厢情愿」。
反而系佢哋由于自己嘅落后与无能发扬唔到自己嘅母语之后,就不负责任噉样「一厢情愿」以为系廣州话想一统粤语啦,将佢哋嘅责任推晒畀廣州人,以掩饰佢哋嘅无能。

广州人成日话粤语就系广州话,广州话先系标准粤语

呢样咪就系一厢情愿想以广州话一统粤语啰

原帖由 朱利安 於 2008-9-14 12:55 發表   广州人成日话粤语就系广州话,广州话先系标准粤语   呢样咪就系一厢情愿想以广州话一统粤语啰

呢個咪就係誤會嘅來源囉

原帖由 思覺失調 於 2008-9-14 12:57 發表   呢個咪就係誤會嘅來源囉          

佢哋根本就唔系误会廣州,真正嘅来源其实系佢哋对廣州地位嘅妒忌!!
所以佢哋真正嘅目的就系希望廣州落魄,同佢哋一齐穷,所以呢班人系一班心理有问题嘅人,根本就系不可理喻~~~~~~~~
廣州人,如果你哋重系有骨气嘅,唔甘心畀人哋侮辱嘅,或者干脆讲,你哋嘅心重系装住廣州呢个孕育你哋成长嘅城市嘅。

噉样,就请你哋立即退出粤协,至起码应该联合起嚟,向粤协呢个助长「灭绝廣州」情绪嘅机构提出你哋嘅抗议,行使你哋天赋嘅权利!!!
大家好,我系一名新仔,初黎步到,感觉粤协氛围好唔错,其他粤语论坛都比吾上。我见到论坛底部有行字几好:網友發帖之言論,純屬個人意見,與本會立場無關,既鼓励网友自由发言,又保持论坛中立,所以我淋粤协唔系楼主所讲甘偏激啰。细路哥吾识世界,讲多莫怪阿下!
原帖由 Newboy 於 2008-9-14 13:18 發表 大家好,我系一名新仔,初黎步到,感觉粤协氛围好唔错,其他粤语论坛都比吾上。我见到论坛底部有行字几好:網友發帖之言論,純屬個人意見,與本會立場無關,既鼓励网友自由发言,又保持论坛中立,所以我淋粤协唔系楼主所讲甘偏激啰。细路 ...

但系喺呢道,闹香港人嘅帖会畀人封,删,参与语言讨论激烈嗟都会删帖。
但系辱骂廣州人嘅帖就可以自由流传,呢个就系所谓嘅「粤协自由度」。

原帖由 xiss 於 2008-9-14 13:23 發表 但系喺呢道,闹香港人嘅帖会畀人封,删,参与语言讨论激烈嗟都会删帖。但系辱骂廣州人嘅帖就可以自由流传,呢个就系所谓嘅「粤协自由度」。

个论坛系香港嘎嘛,死蠢

原帖由 朱利安 於 2008-9-14 13:28 發表   个论坛系香港嘎嘛,死蠢

哦,所以香港人就有特权啊嘛?而且重系应分享有呢尐特权啊嘛?猪hai!!

原帖由 xiss 於 2008-9-14 13:36 發表 哦,所以香港人就有特权啊嘛?而且重系应分享有呢尐特权啊嘛?猪hai!!

主场之利啊嘛

在人屋檐下,哪敢不低头?

入乡随俗啦

原帖由 朱利安 於 2008-9-14 13:45 發表   主场之利啊嘛   在人屋檐下,哪敢不低头?   入乡随俗啦

要你呢句就得啦。
所以我唔该尐香港人,唔好喺道扮晒圣人,做妓女之余重喺道立贞节牌坊!!