QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3869|回復: 7

[其它] 《粵字打法大全》PDF版初稿,供参考及收集意见

经过十几日嘅不断努力,终于畀我将方正超大字集由ttf(true type font)转成pfb(type1)大部分成功地镶入PDF文件。
家阵将个半成品畀目一下。呢短闭关时间实在太辛苦啦,几乎搞到家庭不和睦同荒废正业。所以一嚟摞出嚟睇下大家有冇办法同我一齐解决剩底落嚟嘅技术问题,二嚟等大家赐给我啲精神动力,等我继续完成埋佢,哈。
言归正传,以下係呢个半成品嘅缺陷:
1、虽然呢个版本係尝试用方正超大字集,但係有好几个字都显示唔到到。原因未明。我会试下直接镶入ttf,或者试下香港症苦提供个个sursong嚟代替方正超大字集。
2、重有好多诸如多种输入法无自动换行,一表唔可以多页显示等细小格式问题。由于呢啲唔係技术问题,又几繁琐下,所以会等到上面个问题解决咗先接手呢啲。
我知道论坛入面有好多中文处理嘅高手,希望可以出嚟提供我些微建议,等我完成呢项工程。唔该。

pdf文件未系其他电脑测试过,如果你打开一个中文都见唔到,唔该讲我知。
tar文件係tex源代码,暂时只提供linux版,如果有Windows用户对原代码有兴趣嘅,我可以再放上嚟。亦可以自己用unix2dos去转换。
要注意,源代码好可能唔可以响你部电脑嘅tex系统编译成PDF,因为你要有方正超大字集安装係tex系统上。所以源代码只提供参考。
log文件係执行pdflatex时产生嘅系统信息。而missfont.log就係关于缺失字体嘅信息。

就咁多先,我透返几日先再战。

cancharspdf.rar

935.97 KB, 閱讀權限: 10, 下載次數: 35

我係未发错版?如果係,唔该版主或管理员帮手掉一下

勤恳出精品

極之欣賞Kumkee平時為人低調但每每喺幕後做好多有意義嘅實事。暫時有個提議:個PDF文檔可以考慮加個醒目嘅粵協logo(連帶網址)。同時發現有個別赤化字要修正返:「液体溅出或喷出」。
多谢楼主!
非常完備!

書簽部分睇唔到

擴展ext-a嘅睇到,ext-b嘅唔得。

觀乎論壇中,盲目爭詏嘅人好多,實務嘅人好少,錦記好波!

而且日後嘅粵語輸入法,好需要粵字打法大全嘅資料!

原帖由 kumkee 於 2008-9-14 07:00 發表 经过十几日嘅不断努力,终于畀我将方正超大字集由ttf(true type font)转成pfb(type1)大部分成功地镶入PDF文件。家阵将个半成品畀目一下。呢短闭关时间实在太辛苦啦,几乎搞到家庭不和睦同荒废正业。所以一嚟摞出嚟睇下大家 ...

事业、理想固然紧要,最好能够兼顾家庭、生活、工作。