QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7519|回復: 9

[語義解譯] [求助]“条女”係咩意思?

问下各位大佬,“条女”係咩意思?常听人讲,但我呒明啊!

Re:[求助]“条女”係咩意思?

粤语新人在2005-07-18 13:28:10說道:[br]问下各位大佬,“条女”係咩意思?常听人讲,但我呒明啊!
“条女”意思係 個女. 呢條女: 呢個女仔,這個女生.

多谢楼上!

可以話係比較粗俗嘅講法嚟。 佢條女=佢嘅女朋友 對應有“條仔”。

wai在2005-07-18 14:57:50說道:[br][quote]粤语新人在2005-07-18 13:28:10說道:[br]问下各位大佬,“条女”係咩意思?常听人讲,但我呒明啊!
“条女”意思係 個女. 呢條女: 呢個女仔,這個女生.[/quote] 条女=个女友,你条女=你个女友

顺德水蛇粥, 我覺得 條女,唔係一定指個女友噃,好似: 呢條女幾得噃,去識佢囉. 嗰句裡面 條女,意思係個女仔.加上粤语新人係問条女”係乜嘢意思? 噉咪 個女仔 囉

“条女”唔系一个词,而系两个词,所以唔应该合埋嚟解释 “条”作量词,相当于“个”,不过带有唔尊重嘅色彩 “女”可以解作“女仔”,又可解作“女友”,都带有唔尊重嘅色彩。如果“条女”前面有人称代词(例如“你条女”),噉“女”就解作“女友”如果“条女”前面唔带代词(例如“条女好索”),或者所带嘅系指示代词(例如“呢条女”),噉“女”就解作“女孩”。

条女,截取自“个条女”“你条女”“佢条女”,女:女友!

wai在2005-07-19 17:55:18說道:[br]顺德水蛇粥, 我覺得 條女,唔係一定指個女友噃,好似: 呢條女幾得噃,去識佢囉. 嗰句裡面 條女,意思係個女仔.加上粤语新人係問条女”係乜嘢意思? 噉咪 個女仔 囉
贊成呀~~~ 條女幾索~~~~==> 個女仔幾索

都系《a计划》里的台词经典:“呢条女几靓哦,仲有波有箩添播!”