QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3358|回復: 5

[問音問字] [討論]"听日"同埋"禽日"0既本字系乜?

听日解成明天,禽日解成蚱日,完全讲唔通.究竟"听日"同埋"禽日"0既本字系乜?

Re:[討論]"听日"同埋"禽日"0既本字系乜?

呢个问题前几日就想讲。 我认为应该係:沉日,昕日。 “沉日”,唔使讲大家都明白。 “昕日”,昕,字典讲係“升”字音,太阳升起之意。 “昕”字係形声字,“听”字亦係形声字, 我认为“昕”字唔应该读“升”字音,“升”字音只不过係按照北方话嘅读音变过嚟嘅,我哋应该按照我哋嘅需要嚟读,所以应该读成 ting 音,同“听”字嘅读音好相似。

我信王老讲嘅嘢,不过都系证据不足 http://www.cantonese.asia/anl/oncc/data/lokyang/018.htm 『未必盡然二例   王亭之說,《廣州話本字》宜有《續篇》,一則以其未備,二則有些考證實可補充,三則因爲有些說法尙有討論餘地。   例如「聽日」,《廣州話本字》以爲其本字是「翼日」,且曰:「今讀翼爲聽,益急讀翼字,其音遂爲聽也。」然而王亭之無論怎樣將「翼」字急讀,都讀不出「聽」音。   所以「聽日」的本字,應該是「停日」,王亭之曾在唐詩與元曲中找出過一些例子,可惜三度搬家、失去了一些手稿與書籍,如今亦無法將例子舉出,證明「停日」即是「聽日」,然而「停日」即「隔一日」,意思很明顯,一說出來,實亦無需舉例。   又如「冷到牙齒打卦」,此書作「冷到牙齒打掛」,並引《穀粱傳》之「轚掛」爲證,非是,「打卦」者,實爲牙齒相擊,其聲如占者搖動卦盒。此於元曲亦有例證。   此書作者爲舉人公,不屑於詞曲中找例證,所以有時轉求高深,反而失去眞相。   宜家居劄記二零零零年一月十七日』

再补充一个可能性: 其他地方我唔知,肇庆音有将"等"读『ting3』嘅用法,所以"等"字都有机会入选... 另,"晏"有"迟"嘅引申义,肇庆又将"听日"讲成"晏[ngaan1]日"

有人認為擒日、尋日嘅本字係昨冥日﹐我都係半信半疑。

我亦想知道北京话嘅“昨日”同上面嘅讲法之间又有咩继承关系。