QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4457|回復: 5

[會員專欄] 天高云淡 望断南飞雁

非我外外星人诗兴大发,而系时已入秋,天高气爽,令人心旷神怡。

南粤大地,四季如春,要到中秋之后,先会明显感觉到秋凉,秋分夜夜寒喺呢度唔多啱用,中秋夜夜寒就差唔多。就算到咗冬天,呢度重系花繁叶茂,度度都系绿树、绿叶、绿色,唔似得塞外噉,「春风不度玉门关」。

我哋喺呢度饮珠江水、开南风窗,唔使饮雪水、食西北风,全靠祖先明智嘅选择,喺呢度开垦咗肥沃嘅土地,畀我哋子孙后代世代享用,须知今日福,当记祖先功:「思厥先祖父,暴霜露,斩荆棘,以有尺寸之地」;大家千祈千祈要吸取呢个嘅教训:「子孙视之不甚惜,举以予人,如弃草芥。今日割五城,明日割十城,然后得一夕安寝,起视四境,而秦兵又至矣。」咪再傻喇!

廣州屈原吖你???

子孙视之不甚惜,举以予人,如弃草芥

然后得一夕安寝

今粵非昔越,今中亦非昔強秦。

昔日暴秦盛一時,寰宇無敵手,今中點匹比?

冷戰梟豪,蘇俄猶今秦,煙消灰滅祇一瞬,淨因民主兩隻字。

昔秦亡而越越安,秦四裂而越越樂。

謹記謹記!

陳勝吳廣乃謀曰...........................(呢句唔啱channel)

陳勝曰:天下苦秦久矣!……

字谜

一边绿,一边红,一边怕水,一边怕虫。——估一字