QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2844|回復: 12

[其它] 发现一个极其丑陋嘅论坛

http://www.sarft.com/bbs/show.htm?id=000134692&name=xlu00 广佬说普通话(来点乐的)

Re:发现一个极其丑陋嘅论坛

em2: em2: em2: 好笑....

其实可以将佢忽略。

天热易燥...都系唔好睇喽... 被人调侃一下又何妨?

哈哈~~ em3: 依家你哋广东人系讲广东话时间多,仲系讲国语时间多吖?

唔讲嘢嘅时间最多

讲普通话比以前多

严格来说,现在讲粤语约45%,讲国语约38%,讲英语约27%

我一般不讲鬼话

禮尚往來, 大家一齊嚟講古, 咁又何妨? 北佬帶鬼佬嚟傳教 話說義和團事件落幕後, 鬼佬被允許可以向中國人傳播洋教, 有個北佬教民就陪住個鬼佬嚟 到廣東。佢教鬼佬招呼大家話: 「各位老鄉好」。後來鬼佬聽講話南方習慣係叫「各位鄉親好」 , 兩個佬就打算嚟個折衷叫「老親好」。 佢哋招開一個派米濟貧大會, 向鄉民宣揚耶穌福音。 北佬話: 「各位老親好, 呢位係mister peter, 佢來給我們宣揚耶穌福音嘅; 你哋信耶穌, 耶穌打救你; 你哋唔信耶穌, 耶穌點救你?」 講完, 馬上各位鄉親除鞋、執石仔掟上嚟, 原嚟佢講成噉樣:「各位老襯姣, 呢位屄米屎撻鼻涕, 鋸來饑餓炆酸羊野獸苦陰嘅; 你哋信野獸, 野獸打媾你; 你哋唔信野獸, 野獸屌媾你。」

em3:

喺我哋学校,平时都係用广东话嘅,如果係同听唔明唔讲嘅人讲就只能够用国语嘞,但係嗰啲听得明唔识讲嘅就用广东话,不过佢只能用国语啦!

哈哈黎子流仲有一個都好好笑。。 等我又轉載一個"講廣東話唔正既女導遊" 咁話說當時我地個導遊(sam)參加北京旅行團啦~ 有個北京靚女做導遊,阿sam心諗今次無死啦,靚女導遊仲講中文,阿sam覺得好親切 靚女導遊開始自我介紹:「咁多位道友你地好,我叫狐狸精」(其實佢想講,咁多位團友你地好,我叫胡麗貞...) d女團友一聽到就牛咁眼望住自己老公/男友... 第二日,導遊話:「好喇咁多位道友,今日我要帶你地去試下北京馳名既路邊狗屎,跟住帶你地上天堂」 (其實佢想講,好喇咁多位團友,今日我要帶你地去試下北京馳名既爐邊餃子,跟住帶你地上天壇...) 團中有個阿婆一聽到直情激動到連鞋都飛出來. 阿婆好激動話:「我而家俾錢黎旅行呀!食咩狗屎?上咩天堂呀? 」 食店入面:北京導遊同頭先個阿婆笑笑口講:阿婆,你痴完未呀? (其實佢想講,你吃完未呀?) 阿婆心諗(...你又發咩顛呀?)好唔耐煩答:「未呀~」 導遊:「你快d死啦~你死完我地上天堂啦!你仲唔痴快d~」(其實佢想講,你快d食啦~你食完我地上天壇啦!你仲唔吃快d~) 之後個阿婆無再理過個導遊 第三日,導遊話:「各位道友,今日我要帶你地去買 d有特色既手信,望下你地右手邊d死八婆」 (其實佢想講,各位團友,今日我要帶你地去買 d有特色既手信,望下你地右手邊d水蜜桃) 部份飲緊水既團友聽到佢咁講野,即刻噴水 滿頭問號...「...咩死八婆話」 跟住佢地就一致決定投訴,話個導遊既服務態度好有問題