QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 广州猫仔

[八卦時聞籮] 「捞B」的恶行

科技系第一生产力

原帖由 广州猫仔 於 2008-8-29 23:27 發表 相信大家对依个标题肯定有好大既共鸣,「捞」B们既恶行简直讲三日三夜都讲唔完啊...... 今日我又遇到一件非常、十分、离谱既恶行,简直就想杀左个死「捞」B,话说,今日下午我同个妹系人民路坐102,上车时超多人,我同个妹已经 ...

你講啲噉嘅撈式越語本身就係自殺。

多啲聽啲老人家(最好係冇「文化」嗰啲)講嘢,睇多啲粵語場片,認認真真噉改番正。

重有,糾正你身邊啲朋友仔。

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10805

咁多位可以再回顧翻呢個靚帖 (又賣下廣告先~~~~~

原帖由 我阿媽個女 於 2008-8-30 13:55 發表 http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10805 咁多位可以再回顧翻呢個靚帖 (又賣下廣告先~~~~~ )
一講撈B,阿媽個女即時浮頭,第日我日日講至得。。。

原帖由 cingsan 於 2008-8-30 17:19 發表 一講撈B,阿媽個女即時浮頭,第日我日日講至得。。。

做乜啫,咁耐冇見我,掛住我啊~~~???

原帖由 我阿媽個女 於 2008-8-30 17:44 發表 做乜啫,咁耐冇見我,掛住我啊~~~???
掛死人喇………少咗妳,我都唔想出聲了

http://club.dayoo.com/read.dy?b=cantonese&t=799701&i=799701&p=1&page=1&n=20

这就是素质低的表现之一

今天在公交车上目睹这样一幕:

一外省人上车后很顺手将提着的「行李」[注:一个黑色垃圾袋装着不知名东东]往空座位一放,他自己就站在行李旁边。过了大概三站路程,乘客越来越多,基本连通道上都挤满了人。恰好这时,上来一位母亲模样的妇女带着一位六七岁的小男孩被挤在前门的边上。

司机见此情形便礼貌地向那位外省人士说:「你能不能把位置让给这位小男孩?」

该人带着很浓地方口音的「煲冬瓜」说:「凭啥?」

司机说:「反正你也不坐,让出来也没有损失呀?」

那人见司机不依不饶,就蹲着一副臭脸反驳:「位置是先到先得,坐不坐是我的事,我用来放一下东西不行吗?你就当我坐在上面好了。」

……
尊老爱幼是中华民族的传统美德,如此没有素质的人真的应该好好反省,而我们只会对低素质的行为投去鄙视眼光,但是,他们却是这么不以为然,实属意外!

平时睇得多,就懒得去写佢哋嘅行为咯,唔系嘅话周身唔得闲。

我希望粤协重系着重做个搞学术嘅协会, 唔好咁多有关族群间矛盾嘅嘢.

香港语言学会开会嗰阵会唔会将话题讲成"宾佬缺德, 摩罗叉有体臭, 大陆灿CHEAP"先得啊?
将事实写出嚟唔代表要分化种族,而系大家需要共勉,有则改之,先可以和平共处。成日处于一个被嫌弃睇唔起嘅位置,有咩意思先。

自保尚且困难

我哋重未有能量搞分化,就先畀人话我哋分化人...,受害者居然被妖魔化为加害者?
質素高低與否於地方經濟文化發達與否有關。
我无话你分化人或唔讲事实.

但系呢啲嘢, 亦唔系粤语学术讨论者会经常讨论嘅嘢. 我提出来畀你选择下遮. 无话想即刻改变你嘅思想作风.

我只想以后粤协成为一个唔讨论呢啲低级嘢嘅, 只讨论比较高级学术问题嘅地方.
話明吹水坊啦,咪乜都攞嚟吹吓囉
嚟得吹水坊就预咗不着边际咁吹啦,首先,唔系我哋唔文明,我哋只系有嗰样讲嗰样讲下自己嘅见闻,乜呢啲喺某人眼中系「低级」咖。哈哈,睇嚟你真系唔食人间烟火嘅上上等人噃。如果一外省客人喺你屋企个大厅突然痰上颈,之后一笃口痰就飞落地下,你有冇意见呢?你点处理吖。唔该教下我哋嘅啲低等人啦。
香港政府对垃圾虫罚款1500嘅规定,不如废咗佢啦,免得有人认为好「低级」吖。
原帖由 不关云和月 於 2008-9-3 12:53 發表 香港政府对垃圾虫罚款1500嘅规定,不如废咗佢啦,免得有人认为好「低级」吖。

垃圾虫, 去环保论坛去讨论好喇.

想闹捞佬, 我想去"族群矛盾论坛"更加合适啲. 因为粤协查实同香港语言学会, 系性质一样嘅粤语语言学讨论圈.

"捞B"又唔一定系啲憎恨粤语嘅人. 憎恨粤语嘅人就系憎恨粤语嘅人, 入边包括咗捞佬出身同粤人出身嘅. 佢哋嘅共同点就系憎恨粤语.

支持粤语嘅人入边, 有粤人, 又有捞人. 佢哋嘅共同点系支持粤语.

打劫横行嘅人就系打劫横行嘅人. 佢哋入边乜地方出身嘅人都有嘅. 佢哋嘅共性就系犯罪.

你又解释下吹水坊需要网友讨论啲咩学术问题?我讲垃圾虫只不过是打个比喻,你的脑袋不会转个湾想问题吗?现在没有人恶意去针对你口中的「捞B」,只不过刚好以上列举的不文明行为正正出自于这一个群体,关于你说的「族群矛盾」讨论区一向喜欢实话实说的本小姐一点兴趣也没有。至于「捞」这个群体恨还是爱粤,并不是会促使我们作出以上评定,Understand?提示一下:我们是不喜欢不接受不文明行为,有的人理解差一点,我们是可以原谅,你喜欢就继续。

原帖由 penkyamp 於 2008-9-4 05:32 發表 垃圾虫, 去环保论坛去讨论好喇. 想闹捞佬, 我想去"族群矛盾论坛"更加合适啲. 因为粤协查实同香港语言学会, 系性质一样嘅粤语语言学讨论圈. "捞B"又唔一定系啲憎恨粤语嘅人. 憎恨粤语嘅人就系憎恨粤语嘅人, 入边包括 ...

原帖由 不关云和月 於 2008-9-4 06:11 發表   你又解释下吹水坊需要网友讨论啲咩学术问题?我讲垃圾虫只不过是打个比喻,你的脑袋不会转个湾想问题吗?现在没有人恶意去针对你口中的「捞B」,只不过刚好以上列举的不文明行为正正出自于这一个群体,关于你说的「族群 ...

学术吹水坊? 吹水学术坊?

今天坐一元的BUS,坐我前排是一个新疆捞佬(称他捞佬已经很给他面子)带着个34小男孩,捞佬脱了鞋,一对大脚丫底撑在他前排的靠背上,不难看出那双袜子有部分是汗湿,其后,小男孩对他说要尿尿(查实我不会听新疆土话,根据之后看到的事来猜的),他连忙把小男孩的裤子拉下了,让其就站着向窗外撒,尿大半撒在车外的路上,至于有没有淋到路上的途人就不得而知,另一小半就留在车箱内,此行为真的很可耻,可更可耻的还在后头,末了,他竟然在车内抽起烟来,我用煲冬瓜对件捞佬讲「请你不要抽烟好不好?」他很蔑视地用我听不得的土语说着什么:「。。。。。」一副老子天下第一的臭相。我继续说「你都应该知道不能在车箱内吸烟啦」我刚说完,坐我旁边的女孩子(不认识的,)忙阻止示意我不要再出声,她说他是新疆人,这类人随时带着刀,从来不讲道理,有什么事就动刀动枪,喊打喊杀。她还说她档口从来不把东西卖给新疆人,若要卖也把价格提高一倍来赶他们离开,免得惹麻烦。

那件捞佬直至把烟抽完,把烟蹄往窗外一丢,完事。

是不是在很多人眼中,新疆人一词可与野蛮(没素质、不文明)相对等?

fficeffice" />