QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7307|回復: 19

[粵語拼音] 《最新粤语教程》拼音方案样本和网友的反映

000)一、问候同介绍    
001)你好 nei" hou/
002)你哋好 nei" dei` hou/
003)早晨 zou/ san*
004)早唞 zou/ tao/
005)代我问你嘅爸爸好 doi` ngo" man` nei" ge.
ba* ba- hou/
006)你近来身体好吗 nei" gan` loi/ san- tai/ hou/ ma.
007)你感到好啲啦吗 nei" gam/ dou. hou/ di- la- ma.
008)你屋企人都好吗 nei" ug- kei/ yan* dou- hou/ ma.
009)我系黄玉 ngo" hai` wong* yug`
010)等我嚟自我介绍一下,我叫李蓉,喺总台服务
dang/ ngo" lai* gɑi. xiu` yad- ha"
ngo" giu. lei" yung* hai/ zung/ toi*
fug` mou`
011)我姓王,三画王 ngo" xing. wong* sɑm- wɑg` wong*
012)呢位系我嘅同学小钱,佢嘅广州话讲得唔错
ni- wai/ hai` ngo" ge. tung* hog` xiu/ qin/
koeu" ge. gwong/ zao- wa/ gong/ dag- m* co.
013)佢就系我时时同你提到嘅小青,佢系公关部嘅
koeu" zao` hai` ngo" xi* xi* tung* nei" tai*
dou. ge. xiu/ qing-
koeu" hai` gung- gwɑn- bou` ge.
014)嚟认识一下我嘅拍档王芳
lai* ying` xig- yad- ha" ngo" ge. pɑg. dong.
wong* fong-
015)呢位系刘力小姐,时装模特
ni- wai/ hai` lao* lig` xiu/ ze/ xi* zong- mo* dag`

在音节后面的符号说明(以 xi为例):
1)xi- 施 相当于普通话第一声「西」
2)xi/ 史 相当于普通话第二声「习」
3)xi. 试 相当于天津话第一声,「西」(比北京话「西」低一点)。
4)xi* 时 相当于四川话第二声,「兮」(音高最低)
5)xi" 市 相当于普通话「习」,但起音和收音低些。
6)xi` 事 相当于普通话「系」(但起音低些)

http://www.yueyu.net网上发表以后,网友的反映:

Modern韩寒:

我FAINT,最后一段最管用,简直是豁然开朗,大快人心啊

che:

掂啊 有咁好嘅貼真係正啊!!!

dengjun:

谢谢Modern韩寒和che两位网友回帖支持。

Modern韩寒:
不用,我就是您的教材的受益人,因为我初学就是买的邓老前辈学的,之前我看了您的发音体系我全部看过,而且您的教材编的很好,很感谢你的书籍对我的帮助!!!!

谢谢转载并连接我在本网站和其他网站发表的几个帖子,感兴趣的网友只要在这里点一下题目,就可以看到全文。

湖南人民出版社的网站报道了本书的出版。
网站:http://www.hnppp.com
在上方「请输入需要检索的作者:」后面输入「邓钧」,再点击一下「搜索」,就可以看到介绍。

湖南出版投资控股集团
最新粤语教程》是《粤语基础教程》(曾获全国首届配书音像制品优秀奖)的修订版, 载体形式为两盒录音磁带配一本图书。是一套既适合于课堂教学,又适合于个人自学的 ...
http://www.hnpg.com.cn/eOffice/hnpg/product/books/electronshow.asp?infoid=555 - 64k -
点击一下上述网址,就可以看到对我编著的《最新粤语教程》的详细介绍。

gɑn/ ming* gwong/ zao- yam- zi` din/
        man` sai. yao" gam/
      《简明广州音字典》问世有感

xiu. xiu/ cung- gwan- bid` gu. yun* 
        少小从军别故园,
        ging- wa* sam- zou` zab- gɑo. bin-
        京华深造执教鞭。
        yad- sang- yin* zɑb` pou/ tung- wa`/
        一生研习普通话,
        bɑd. zoi/ qun* xing* zou/ zung- yin*
        八载传承祖宗言。
        fu/ sao/ gɑng- wan* gam- hêg. fu/
        俯首耕耘甘吃苦,
        tung* sam- hab` zog. bad- wei` qin*
        同心合作不为钱。
        ji` din/ coed- bɑn/ xing* gung-  yad`
        字典出版成功日,
        sug- yun` gɑi- soeng* wai. mɑn" nin*
        夙愿皆偿慰晚年。

zou/ fɑd. bɑg` dai. xing*
早发白帝城

lei" bɑg`
       李白

jiu-  qi* bɑg` dai. coi/ wan* gɑn-
朝辞白帝彩云间,
qin- lei" gong- ling*  yad-  yad` wɑn*
千里江陵一日还.
loeng" ngon` yun* xing- tai* bad- ju`
两岸猿声啼不住,
hing- zao- yi" gwo. mɑn` cung* sɑn-
轻舟已过万重山.

陳舊迂腐、広東人見面辺会講

你好

代我问你嘅爸爸好

同舊式教材一九樣。

嗱!塞錢入尓袋喇:

第一課要先教晒粗口助詞「小狗懶擦鞋」。

第二課先教打招乎。要教D真係会講既、例如

喂、閪佬

乜咁啱呀

食咗飯未

近排點呀

之類

欢迎回帖,欢迎提出改进的意见。

需要说明的是:

本书分五章

一、粤语语音基础(15课)

二、粤语朗读训练(10课)

三、粤语口语训练(9课)

四、粤语听力训练(5课)

五、交际粤语300句(20课)

第五部分一共有300句,这里只是第一课,只有15句。

作为教材,粗口是不教的,但是在实际的生活中,读者总会知道的。

湖南出版投资控股集团
《最新粤语教程》是《粤语基础教程》(曾获全国首届配书音像制品优秀奖)的修订版, 载体形式为两盒录音磁带配一本图书。是一套既适合于课堂教学,又适合于个人自学的 ...
http://www.hnpg.com.cn/eOffice/hnpg/product/books/electronshow.asp?infoid=555 - 64k -
点击一下上述网址,就可以看到对我编著的《最新粤语教程》的详细介绍。

北方人学习广州话,跟学习外语不同的是:只要过了语音关,学会发出2000个常用字的广州话发音,

学会100个左右特殊的词语,其他就照普通话的词语逐字翻译成广州话,广东人也会听得懂。

上面这段话,用广州话说出来就是:

北方人学广州话,同学外语唔同嘅系:只要过咗语音关,学会发出2000个常用字嘅广州话发音,

学会100个左右特殊嘅词语,其他就照普通话嘅词语逐字翻译成广州话,广东人亦会识听嘅。

主要是语音不同,在词汇上就是以下几点不同:

的--嘅

了--咗,例如:过了--过咗

也--亦

会听--识听

在系统讲授粤语常用口语300句以前,在语音基础阶段和口语训练等章节,已经出现过「喂,老板,乜,咁,啱」等词语了。 [ 本帖最後由 dengjun 於 2008-8-29 16:10 編輯 ]

粤语语音基础教程部分内容

(一)声母

声母 b p m f d t n l
读音 bo po mo fo do to no lo
例字 波 婆 摸 科 多 拖 挪 罗

声母 g k ng h z c s
读音 go ko ngo ho zo co so
例字 哥(卡)我 何 左 初 梳

声母 j q x gw kw y w
读音 ji qi xi gu ku ya wa
例字 知 雌 思 姑 箍 也 华

声母练习(1)

1.bo-波:da/bo- 打波(打球) po*婆:a.po*阿婆(外婆;老大娘)
mo-摸:mo-yu/摸鱼 fo-科:hɑng*jing.fo-行政科
2.do-多:gei.do-几多(多少) to-拖:to-lɑi-gei-拖拉机

no*挪:no*yung`挪用 lo*罗:lo*ma"罗马
3.go-哥:a.go- 阿哥(哥哥) ka-卡:ka-ce-卡车
ngo"我:ngo"ge. 我嘅(我的) ho*何:xing.ho*姓何
4.zo/左:zo/sao/bin` 左手便(左边) co-初:nin*co-yad-年初一
co/楚:qing-co/清楚 so-梳:so-tao*梳头
5.ji-知:ji-m*ji-知唔知(知不知道) qi.次:ni-qi.呢次(这次)
xi-思:xi-soeng/思想 xi-斯:mog`xi-fo-莫斯科
xi*时:gei/xi* 几时(什么时候) xi`事:zou`xi`做事(工作)
6.gw(gu-)姑:gu-ma-姑妈 kw(ku-)箍:tid.ku-铁箍
ya"也:ji-fu*ze/ya" 之乎者也 wa*华:zung-wa* 中华
yi*而:yi*ga-而家(现在) yi`二:co-yi`初二
7.ge.嘅:ngo"ge我嘅(我的) nei"ge. 你嘅(你的)
koeu"ge. 佢嘅(他的,她的,它的)
8.m* 唔:ji-m*ji-知唔知(知不知道) m*hai`唔系(不是)
ni 呢(这):ni-ci. 呢次 (这次)ni-go. 呢个(这个,这)

声母练习(2)

1.koeu" hai` bin- go.
佢 系 边 个?
2.koeu" hai` ngo" ge. dɑi` go-
佢 系 我 嘅 大 哥。
3.koeu" yi* ga- zou` mad- ye"
佢 而 家 做 乜 嘢?
4.koeu" hai/ go/ dou` da/ bo-
佢 喺 嗰 度 打 波。
5.koeu" hai/ bin- dou` da/ bo-
佢 喺 边 度 打 波?
6.koeu" hai/ kao* coeng* da/ bo-
佢 喺 球 场 打 波。
7.kao* coeng* hai/ bin- dou`
球 场 喺 边 度?
8.hai/ zo/ sao/ bin`
喺 左 手 便。
9.koeu" hai` bin- go.
佢 系 边 个?
10.koeu" hai` ngo" ge. ngoi` po*
佢 系 我 嘅 外 婆。
11.koeu" yi* ga- zou` mad- ye"
佢 而 家 做 乜 嘢?
12.koeu" hai/ go/ dou` so- tao*
佢 喺 嗰 度 梳 头。
13.koeu" hai/ bin- dou` so- tao*
佢 喺 边 度 梳 头?
14. koeu" hai/ ji` gei/ ge. fong/ so- tao*
佢 喺 自 己 嘅 房 梳 头。

声母练习(3)

1. nei" gwai. xing. a.
你 贵 姓 啊?
2.ngo" xing. lo* lo* ma" ge. lo*
我 姓 罗, 罗 马 嘅 罗。
3.nei" hai/ bin- dou` zou` xi`
你 喺 边 度 做 事?
4.hai/ hɑng* jing. fo-
喺 行 政 科。
5.ni- go. hai` mad- ye"
呢 个 系 乜 嘢?
6.hai` ka- ce-
系 卡 车。
7.go/ go. hai` mad- ye"
嗰 个 系 乜 嘢?
8.hai` to- lɑi- gei-
系 拖 拉 机。
9.nei" ji- m* ji- lou" ho/ yi* ga- hai/ bin- dou`
你 知 唔 知 老 何 而 家 喺 边 度?
10.koeu" yi* ga- hai/ do- loen* do-
佢 而 家 喺 多 伦 多。
11.do- loen* do- hai/ bin- dou`
多 伦 多 喺 边 度?
12.hai/ ga- na* dɑi`
喺 加 拿 大。
13. koeu" gei/ xi* hoeu. zo/ do- loen* do-
佢 几 时 去 咗 多 伦 多?
14. gao` nin/ nin* co-
旧 年 年 初。
15. nei" ji- m* ji- koeu" ge. ngoi` po* tung* koeu" ge. gu- ma-
你 知 唔 知 佢 嘅 外 婆 同 佢妈 嘅 姑 妈
yi* ga- hai/ bin- dou`
而 家 喺 边 度?
16. ngo" dou- m* hai` gei/ qing- co/ bo. hou/ qi" hai/
我 都 唔 系 几 清 楚 噃,好 似 喺
mog` xi- fo- gwa.
莫 斯 科 啩。

(选自邓钧编著:"最新粤语教程"(附音带两盒),湖南电子音像出版社出版)

粤语语音基础(2)

(二) 韵母

ɑ(a)呀 o 柯 u 乌 i 衣 ü于 e 诶 oe(靴)
ɑi挨 ai矮 oi哀 ui 煨 ei(非) oeü(去)
ɑo拗 ao欧 ou 奥 iu妖 (oeu)
ɑm(监)am庵 im淹
ɑn 晏 an(恩)on安 un碗 in烟 ün冤 oen(春)
ɑng罂 ang莺 ong(康)ung 瓮 ing英 eng(镜)oeng(香)
ɑb鸭 ab(急) ib叶
ɑd押 ad(不)od(渴) ud活 id热 üd月 oed(律)
ɑg(客)ag(德)og 恶 ug 屋 ig益 eg(尺) oeg(约)
m 唔 ng 五
[说明]
1.ɑ 是a的长音,就是国际音标的[a:],a的短音用a。
2.oe就是国际音标的oe(连写)。oeü(eu)(去)可以省略为oeu,还可以进一步省略为eu(去)。
3.ü,ün,üd 跟声母j,q,x,y 相拼的时候,写成ju珠,qu处,xu书,yu于,上面两点省略;在与其他声母(如d,t,n,l,g,k,h)相拼的时候,正式印刷时上面两点不省略,但是在电脑打字和网络上传播时候,也可用yu作为代用式,例如:dyun端,tyun团,nyun暖,lyun联,gyun捐,kyun权,dyud夺,tyud脱,lyud劣,kyud缺,hyud血。
4.e,ei,eng,eg 中的e,其发音为国际音标的e,也就是汉语拼音方案韵母表注解三中的ê。

韵母练习(1)

1.ɑ.阿:ɑ.go-阿哥(哥哥) ɑi-挨:ɑi-mɑn" 挨晚(傍晚)
ɑo/拗:ɑo/tün.拗断(折断) ɑm-(监):gɑm-hɑo/ 监考
ɑn.晏:ɑn.zao.fɑn` 晏昼饭(午饭)
ɑng-罂:ɑng-sug-罂粟 ɑb.鸭:xiu-ɑb.烧鸭(烤鸭)
ɑd.押:ɑd.ce-押车 ɑg.客:hɑg.fong/客房
2.xiu/ ze/ gam- yad` ɑn.zao.fɑn` yao" mad- ye" hou/ sung. a?
小 姐,今 日 晏 昼 饭 有 乜 嘢 好 餸 呀?
3.yao" xiu- ɑb. yao" yao* yu/ zung` yao" hung- xiu- ngao* yug` tim-
有 烧 鸭,有 鱿 鱼,重 有 红 烧 牛 肉 添。
4.ni- gei/ go. sung. ngo" dou- yiu. gam- yad` ngo" ceng/ hɑg.
呢 几 个 餸 我 都 要, 今 日 我 请 客。
ngo" yao" yad- go. pang* yao" yao* nɑm* coeng- ɑg.ce- sung. ga- xi-
我 有 一 个 朋 友 由 南 昌 押 车 送 家私
lɑi*
嚟。

注解:1)小姐--本书录音时,习惯称呼餐厅服务员为「小姐」,现在又改称为「靓女」,或称「服务员」。2)餸(菜=菜肴)。3)重有(还有);重有......添「添」是语气词,加重语气。4)今日,在粤语是口语词,说得快的时候发音为gam-mad`(今物)。5)家私(家具)。

韵母练习(2)

1. ai/矮:ai/zai/矮仔(矮子) ao-欧:ao-zao-欧洲
am-庵:nei*gu-am-尼姑庵 an-恩: yan-yan*恩人
ang-莺:wong*ang-黄莺 ab-急:gam.gab-咁急(这么急)
ad-不:bad-gwo.不过 ag-德:dou`dag-道德
ag-得:dag-m*dag- 得唔得(行不行)
2. qin*bin` yao" go. nei* gu- am- nei" dei` ho/ yi" log` ce-
前 便 有 个 尼 姑 庵, 你 哋 可 以 落 车
hoeu" cɑm- gun- yad- ha"
去 参 观 一 下。
bad- gwo. yiu. fɑi. di- fɑn- lai*
不 过 要 快 啲 返 嚟。
3. sɑm- dim/ zung- ji- qin* fɑn- lai* dag- m* dag-
三 点 钟 之 前 返 嚟 得 唔 得?
4. gam. gab- zou` mad- ye"
咁 急 做 乜 嘢?
yi* ga- xin- ji. hai` loeng" dim/ sei. go. ji` ji- ma.
而 家 先 至 系 两 点 四 个 字 之 嘛。

注:1)前便(前面)。2)「哋」用在人称代词和「人」字后面,表示复数,例如:我哋(我们);你哋(你们);佢哋(他们,她们,它们);人哋(别人,人家)。3)快啲(快些,快点);有啲(有些)。4)返嚟(回来)。5)做乜嘢(做什么;干吗)。6)先至系(才是)。

韵母练习(6)

1.ü于:xing. yu-姓于
ün-:yun- wong/冤枉
üd`:yud` gwong-月光(月亮)
e-诶:e- nei" lai*诶,你嚟(诶,你来)
ei-非:xi` fei-是非
eng.镜:ngɑn/ geng/眼镜
eg.尺: ceg. qun.尺寸

2.e- xiu/ yu- nei" fɑi di- lai* a`
诶,小 于,你 快 啲 嚟 啊!
3.yud` dou. zung- cao- fan` ngoi` ming*
月 到 中 秋 分 外 明。
4.go/ go. lou" coi* fung/ loeng" ceg. qun.
嗰 个 老 裁 缝 量 尺 寸,
m* dɑi. lou" fa- ngɑn" geng/ m* dag-
唔 戴 老 花 眼 镜 唔 得。
5. m* hou/ ye" xi` sang- fei-
唔 好 惹 是 生 非。
6. m* hou/ yun- wong/ yan* dei`
唔 好 冤 枉 人 哋。

注:e,ei,eng,eg 中的e,其发音为国际音标的e,也就是汉语拼音方案韵母表注解
三中的ê,是扁唇音。

韵母练习(7)

1.oe-靴:zoeg. hoe-着靴(穿靴子)
  oeü(去:hoeü" bin- dou`去边度(上哪里)
  oen-春: coen- tin-春天
  oeng.香:hoeng- gong/香港
  oed`律:loed` xi-律师
  oed-出:coed- nin/出年(明年)
  oeg.约:dɑi` yoeg.大约
  oeg.着:zoeg. soeü/ hɑi* 着水鞋(穿雨鞋)
  m*唔: m*goi-唔该(谢谢;劳驾)
  ng"五:ng" go. yan*五个人
2.lou" ng* yi* ga- log` gan/ yu"
  老   吴,而  家  落   紧  雨。
  nei" coed- mun* yiu. zoeg. soeü/ hɑi* a`
  你   出    门   要   着     水   鞋  啊。
3.xiu/ loed` ngo" yiu. coed- hoeü. lɑg.
  小    栗,  我  要   出     去   嘞。
  m* goi- nei" lo/ doeü. hoe- bei/ ngo"
  唔  该  你   攞   对   靴   畀   我。
4. dɑi` yoeg. coed- nin* coen- tin- ngo" yiu. hoeü. hoeng- gong/
   大   约     出   年    春   天   我   要    去    香     港
   coed- cɑi-?
   出    差。
注:1)落雨(下雨)。2)「紧」,表示「正在......着」:落紧雨(正在下雨)。3)出年(明年)。

粤语语音基础(3)

声调

调类名称 调 值 例字 标调 例词
第一声(阴平) 高平 55或53 诗 xi- 诗词 xi-qi*
第二声(阴上) 高升 35 史 xi/ 历史 lig`xi/
第三声(阴去) 中平 33 试 xi. 考试 hɑo/xi.
第四声(阳平) 低平 11或21 时 xi* 当时 dong-xi*
第五声(阳上) 中升 13或23 市 xi" 广州市gwong/zao-xi"
第六声(阳去) 中降 22或32 事 xi` 办事 bɑn`xi`
第七声(阴入) 高促 5 色 xig- 颜色 ngɑn*xig-
第八声(中入) 中促 33 锡 xig. 无锡市mou*xing.xi"
第九声(阳入) 低促 22或32 食 xig` 食堂 xig`tong*

声调练习(1)

1.xi-诗 xi/史 xi.试 xi* 时xi"市 xi`事 xig-色 seg.锡 xig`食

2.xi- qi*诗词 lig` xi/ 历史 hɑo/xi. 考试 dong- xi*当时

gwong/ zao- xi" 广州市 bɑn` xi`办事

ngɑn* xig- 颜色 seg. kwong.锡矿 xig` tong*食堂

3.xi- qi* hai` yad- mun* fo. qing*
诗 词 系 一 门 课 程,
lig` xi/ yao` hai` yad- mun* fo. qing*
历 史 又 系 一 门 课 程。
4.ni- loeng" mun* fo. yi" ging- hɑo/ xi. lɑg.
呢 两 门 课 已 经 考 试 嘞。
5. dong- xi* ngo" hai/ gwong/ zao- xi" bɑn` xi`
当 时 我 喺 广 州 市 办 事。
6.bɑg. xig- hai/ gwong/ sai- mou* xig. hai/ gong- sou-
百 色 喺 广 西, 无 锡 喺 江 苏。
7.nei" hai/ bin- dou` zou` xi`
你 喺 边 度 做 事?
ngo" hai/ seg. kwong. xig` tong* zou` xi`
我 喺 锡 矿 食 堂 做 事。

声调练习(3)

1.xig-: gog. xig- fo. mad` 各色货物
xig.: mou* xig. xi" 无锡市
xig`: xig` ban/ cong/ 食品厂

hai/ mou* xig. xig` bɑn/ cong/ gog. xig- gou- dim/
喺 无 锡 食 品 厂 各 色 糕 点
ying- yao" zoen` yao"
应 有 尽 有。

4. sad-室:qid. gai. sad- 设计室
sɑd.刹: gu/ sɑd. 古刹
sad`实: sad` dei` 实地
cad-七: cad- go. yan* 七个人
cɑd. 察:hɑo/ cɑd. 考察

koeu" dei` cad- go. yan* lei* hoi- qid. gai. sad-
佢 哋 七 个 人 离 开 设 计 室
dou` yad- go. qin- nin* gu/ sɑd. sad` dei` hɑo/ cɑd.
到 一 个 千 年 古 刹 实 地 考 察。

声调练习(4)

1. sɑn- ming* soeu/ sao. 山明水秀

2. fung- tiu* yu" soen` 风调雨顺

3. sɑn- ho* gam/ sao. 山河锦绣

变调

粤语除了基本声调以外,还有两种变调:

1)高平变调---调值相当于第一声,音高略高,仍以「-」表示:

玻璃   读成 bo- lei-           「琉璃」的「璃」读基本调lei*
   挨晚   读成 ɑi- mɑn-           「晚安」的「晚」读基本调mɑn"
   伯爷公 读成 bɑg. ye- gung-    「老爷」的「爷」读基本调ye*

「而家」通常读 yi* ga- ,但现在也有人读成 yi- ga-(依家),这也是高平变调。

2)高升变调---调值相当于第二声,音高略高,仍以「/」表示:例如:

我嘅外婆喺自己嘅房梳头。
---「房」本来是阳平调,但是在这里「房」读成高平变调。

基本调                 高升变调
     房间 fong*gɑn-        房fong/
又如:
     姓杨 xing.yoeng*      老杨lou"yoeng/
     姓陈 xing.can*        阿陈a.can/
     姓王 xing.wong*       小王xiu/wong/

原帖由 馬萬千 於 2008-8-29 14:33 發表 陳舊迂腐、広東人見面辺会講     同舊式教材一九樣。嗱!塞錢入尓袋喇:   第一課要先教晒粗口助詞「小狗懶擦鞋」。   第二課先教打招乎。要教D真係会講既、例如 之類   ...

有前途,我決定同你合作出本至In教程,有冇性趣?

原帖由 馬萬千 於 2008-8-29 14:33 發表 陳舊迂腐、広東人見面辺会講     同舊式教材一九樣。 嗱!塞錢入尓袋喇:   第一課要先教晒粗口助詞「小狗懶擦鞋」。   第二課先教打招乎。要教D真係会講既、例如 之類   ...

你都傻嘅,教尐噉樣嘅嘢,人哋會以爲廣東人全部都係市井流氓之徒啊!
一般教方言的教材和音带只教礼貌用语,不教粗口。但是,只要你到某一个方言区,看到有人吵架的时候,粗口就可以听到。

樓上兩位跟唔上潮流喇,家陣啲外省學生嚟到廣東讀書,都係對粗口同埋平時最常用嘅口語感興趣,點會有興趣學埋啲「你食咗飯未」之類嘅廢話。

睇下人哋呢個英文由F字頭學起嘅blog幾受歡迎,就應該諗諗點樣用一種新方式教粵語啦。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2008-9-3 00:01 發表 樓上兩位跟唔上潮流喇,家陣啲外省學生嚟到廣東讀書,都係對粗口同埋平時最常用嘅口語感興趣,點會有興趣學埋啲「你食咗飯未」之類嘅廢話。 睇下人哋呢個英文由F字頭學起嘅blog幾受歡迎,就應該諗諗點樣用一種新方式教粵語啦 ...

呢尐係「蒲」文化。
但係不管點樣「蒲」都好,「蒲」裏面嘅一尐「以醜為美」嘅色彩唔應該影響到正式嘅「語言」教學,畢竟噉樣代表咗一种語言嘅形象,唔講得笑。
如果唔係,又唔見香港語文教學教「粗口」?又唔見香港英文教「Fuck your mother?」點解電視臺喺播出粗口嘅時候都要做「嘟嘟」處理?
而且,唔單止喺華人社會,就算喺以開放著稱嘅西歐社會,對粗口嘅態度亦都同我哋差唔多。例如,電視臺喺播出粗口嘅時候都要做「嘟嘟」處理,就係源自西歐,而且喺外國社會,喺一尐正常嘅社會場合,如果你隨隨便便講「fuck」「dick」一樣會令人討厭。

所以話,跟上潮流同「以醜為美」根本就係兩回事。

普先生的帖子关于粗口的回帖与本主题帖子无关,您可以另外开一个帖子去讨论。

原帖由 dengjun 於 2008-9-2 21:22 發表 一般教方言的教材和音带只教礼貌用语,不教粗口。但是,只要你到某一个方言区,看到有人吵架的时候,粗口就可以听到。
粗口亦係一種文化,晑日常生活亦占據一定嘅地位,我認為唔使忌諱。如果方言教材唔介紹一般嘅粗口,我唸聽人偌鬧交恁時都唔會聽得明。
原帖由 嶺南散人 於 2008-9-3 09:05 發表 粗口亦係一種文化,晑日常生活亦占據一定嘅地位,我認為唔使忌諱。如果方言教材唔介紹一般嘅粗口,我唸聽人偌鬧交恁時都唔會聽得明。

你尐民粹主義會唔會犀利過頭呢?