QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7126|回復: 11

[集體回憶] 谂返起籴米

之前提过《烧荷柴,籴白米》,估计年代久远,好多人都未必有所见闻。而家,想讲返籴米,大家有冇攞住个米袋去籴米嘅经历呀?

记得以前要揸实个粮簿(慌死跌咗,冚家就冇饭开喇),拎住个米袋去籴米。去到粮店,有时重要排长龙,事关每户都系定量、定点供应,成个街道净得一个粮店,粮店唔忧做,懒懒闲噉等住人嚟买油、籴米。

基本上、根本上,你冇可能籴到白米,三级标准米通常都系黄黚黚嘅,或者叫黄米一尐都唔过分。间唔中有白少少嘅,就好似执到宝噉,返到屋企第一件事,就系将啱啱籴返嚟嘅、冇咁黄嘅「新米」洗干净,煮返餐「好饭」,试下系咪好入口啲?当然啰,冇沙仔「及及」你就算偷笑喇!

时至今日,重有冇人咁好兴致试下啲正话籴返嚟嘅新米系咪好食呢?

咩嘢米??

萬惡嘅舊社會.

籴米即系买米
笛米

原帖由 讲古 於 2008-8-30 20:45 發表

米。呢度有解释。

原帖由 外外星人 於 2008-8-31 02:27 發表   籴米。呢度有解释。

話時話,我睇唔明你寫乜,但係我見到上面嗰位仁兄寫嘅 「笛米」, 我就完全明晒..

原帖由 思覺失調 於 2008-8-31 14:33 發表   話時話,我睇唔明你寫乜,但係我見到上面嗰位仁兄寫嘅 「笛米」, 我就完全明晒..

加黑字有解释,厾入去就睇到。

PS:多啲睇下书院嘅帖,学好粤语,好紧要咖!

出自維基百科,自由嘅百科全書
米(讀笛米)係去買米嘅意思,用嚟做動詞多,喺廣東話裏面米包含有好忙、瀕撚、辛苦、唔自在嘅意思、會涉及米舖。【】字 出處古雅[1]。

東漢·曹全碑

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

粵語「米」重有層意思:買煙。即係話,個啲煙剷冇口糧都得,冇煙仔就唔過得日辰。
有啊,有啊,家下我地屋企籴左新米返黎,都会试下系乜味道,觉得会好吃D,仲会吃多D添啊!
好似唔係''笛''音, 應該係''走走糴糴'' o個個音, 應該係''陰去''而唔係''陰上''

糴米 & 糶米 【笛米 & 跳米】

點解有入冇出咖?諗起糴米,不如再諗埋糶米啦!
有買就有賣咖啦!
講咗糴米,不如順便講埋糶米啦!Please !