QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2138|回復: 4

[純水無大礙] 關於"拉腸"嘅一些疑問

係廣東人都應該知道拉腸喇,相信大家都有食過.無論係街邊定係高級酒樓,都好易看見.. 咁有冇人知道"拉腸"係邊個發明嘅?喺邊度先出現嘅?係國外傳入定係國內發明噶? 小弟真係好有興趣知道啊,唔該知道嘅人解釋下喇~ em12: em12: em12:

Re:關於"拉腸"嘅一些疑問

拉肠同肠粉又有啲唔同,正宗拉肠系用布嚟拉嘅。

拉肠是一种使用米浆作成的广东小吃,又称布拉肠,肠粉。 拉肠的制作是将制作好的米浆置于特制的多层蒸笼中或布上逐张蒸成薄皮,分别放上碎肉、鱼片、虾仁、油条等配料,蒸熟后卷成长条,切断上碟。因其形状为长条形,与猪肠相似,故取名拉肠。加以上原料的叫牛肉肠、猪肉肠、猪肝肠、鱼片肠、虾米(仁)肠或炸面肠;不加馅的则称斋肠;米浆中加入糖或者芝麻的叫甜肠。 现在拉肠是广州茶楼、酒家早茶夜市的必备之品。潮汕地区的拉肠与广州地区的拉肠制作方式相同,但是由于配料不同,因而口味也有较大的地区差异。 传统的肠粉是将米浆置于布上蒸成,又叫布拉蒸肠粉。广州经营布拉肠粉比较著名的有"银记"肠粉等。 来源:维基百科

我觉得宜家啲贼都可以叫“拉肠”(拉抢),就算被阿sir拉,都要去抢。 唔好意思,离嗮题添。

多谢高手指点~!! em2: