QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5262|回復: 11

[其它] 你应该要识嘅香港人·鬼佬/半唐番

Joe Junior

香港老牌歌手及演员。声线嘹亮音域广阔,形象庄谐并重。六十年代嘅时候,佢所唱嘅流行曲《Here's A heart》曾高踞流行榜连续七个星期,至今仍未有人打破,被称为系「香港六十年代乐坛宠儿」。现时佢除咗到各社区、学校及社团演唱之外,佢亦有喺电视上演出。

Maria Cordero

「肥妈」(原名Maria Cordero),土生葡人,具有华裔血统,系一位香港嘅歌手、节目主持人,入行前系一位单亲家庭嘅母亲。因为声线嘹亮,被发掘到酒廊当歌手。1988年凭住喺周润发电影《监狱风云》中,主唱《友谊之光》及《充满希望》而成名,成为香港乐坛嘅传奇人物。Maria Cordero以黑人爵士风格演绎歌曲,喺香港乐坛实属罕见,可能因为佢选取嘅风格,喺当时未能为大部份香港人接受,所以佢嘅歌曲多半已经绝版,只可以间中喺八十年代嘅香港电影内听到,例如《裤甲天下》中嘅《痴心当泥「办」》、《法内情大结局》嘅《妈妈I Love You》等,亦系别具一格嘅电影主题曲,而后者更加成为香港母亲们印象最深刻嘅「肥妈」歌曲,因为佢为片中饱经劫难嘅庙街妓女(由叶德娴饰演)演唱呢首背景歌曲时,可以话系一字一泪、非常深刻而情感真挚,道尽咗一个母亲不惜一切,去为自己嘅儿女着想嘅心情。据佢自己亲口所讲,佢当时谂起叶德娴呢个角色嘅遭遇,加上自己作为一个母亲嘅心情,结果令佢喺录音时,亦不禁感动落泪。虽然Maria Cordero并唔系一位非常叫座嘅歌手,但系凭住佢嘅豪迈敢言作风,喺主持节目方面却深受欢迎。佢喺九十年代尾,开始受聘于香港嘅有线电视,并喺「娱乐台」主持娱乐「Phone-in」节目--《肥妈Phone Show》,因为Maria Cordero喺节目内敢于评论娱乐圈中嘅种种事情,所以一推出就大受欢迎,同时亦令人开始认识另一位节目主持张学润。因为《肥妈Phone Show》节目大受欢迎,所以喺1999年左右,Maria Cordero又喺有线电视主持另一个「Phone-in」节目--《肥妈一家人》,节目嘅主要内容就系探讨亲子问题与及一周内嘅社会新闻,而每星期亦有一个特定嘅主题。现时佢正为有线电视主持烹饪节目《肥妈私房菜》。

Uncle RAY

郭利民(Reinaldo Maria Cordeiro,MBE,葡萄牙籍,香港出生,人称Uncle RAY,著名唱片骑师,系健力士世界纪录最长寿嘅DJ。

郭利民曾于圣若瑟书院受教育,1946年至1949年于汇丰银行担任文员。1949年加入丽的呼声任撰稿员,后成为唱片骑师,1960年加入香港电台英文台。1964年被港台派往英国BBC修读3个月课程,并令佢有两次机会访问披头四乐队。1970年主持节目《All the WAY with RAY》,成为香港最长寿嘅电台节目。曾获英女皇颁发不列颠帝国员佐勳章(Member of Order of the British Empire;缩写系MBE)。

虽然Uncle RAY并非华裔,但佢喺香港生活咗数十年,讲得一口流利嘅粤语。

郭利民系香港赛马会会员,曾育有马匹我知几时、应知几时。

告东尼

葡萄牙裔人,香港著名练马师,前冠军骑师。告东尼系香港赛马历史上嘅传奇人物,佢系香港赛马会第一届见习骑师,1973年至1974年开始上阵,其鞍上生涯总共夺得两届冠军见习骑师、及六届冠军骑师,一代马王"同德"亦为其坐骑。告东尼于八十年代曾往法国策骑,后因伤患,于1996年1月1号挂靴,转为练马师。告东尼生于赛马世家,父亲告鲁士系骑师,兄长告达理亦早喺1978年至1979年获得骑师牌照,及后转任练马师,可谓一门三杰。告东尼从练后,夺得多届冠军练马师。佢一手训练嘅马王"精英大师",缔造咗17场连捷嘅香港纪录。另外,佢亦曾经训练日月神驹、俊欢腾、幸运马主等杰出一流马匹。
呢几个都识,中间两个成日出境,比较熟。另外,黄秋生算唔算?

原帖由 gboss 於 2008-8-25 12:50 發表 呢几个都识,中间两个成日出境,比较熟。另外,黄秋生算唔算?

「出鏡」就話易熟啫、「出境」都可以熟?

原帖由 馬萬千 於 2008-8-26 03:45 發表   「出鏡」就話易熟啫、「出境」都可以熟?

打錯字,唔好意思

甘浩望神父(英文名:Franco Mella1948年-),原籍義大利,出生於米蘭,外號「甘仔」。

甘神父年少時入修道院,受當地左派思想薰陶,接受社會主義毛澤東思想。因為仰慕文化大革命,希望接近中國

受所屬修道院——米蘭宗座外方傳教會差遣而到香港傳道。甘神父自1975年到港以後,一直參與社會活動,主要為貧苦大眾、弱勢社群服務:從他剛來港時為油麻地避風塘的艇戶爭取上岸權利,到主權移交後為無證兒童爭取香港的居留權而努力。此外甘亦曾為爭取北京政府釋放劉山青而每年進行絕食,至劉被釋放前,曾連續絕食八天。

1997年前,甘浩望曾到中國偏遠地區教學。

許鞍華電影《千言萬語》中甘神父(黃秋生飾)一角,正是以甘浩望為籃本。

甘仔在某次訪問中曾透露一件趣事。

甘仔當年初到香港,並不懂英文。某次遇到一位香港要求他教其兒子英文,他就用廣州話回答他不懂英文的事實,令對方即時 O 嘴。

甘仔解釋謂:點解外國人一定會識英文?我是義大利人,沒需要學英文,又點會識呢?

後來甘仔在港學習英語。
原帖由 旺旺 於 2008-8-28 19:46 發表 甘仔在某次訪問中曾透露一件趣事。甘仔當年初到香港,並不懂英文。某次遇到一位香港要求他教其兒子英文,他就用廣州話回答他不懂英文的事實,令對方即時 O 嘴。甘仔解釋謂:點解外國人一定會識英文?我是義大利人,沒需要學英文, ...

笑撚死我!
意大利人嘅英文,的確麻麻。
英文就好比日文抄中文噉,狂抄拉丁希臘詞,重好似好巴閉噉。人地意大利人睬佢都傻啦,就好似我哋唔係事必要去學日文噉。其實好多母語係英文嘅人見到法國人呀,西班牙人呀都幾自卑咖,畢竟人哋啲歷史文化先進啊嘛,自己就得個抄字。